nedeľa 6. novembra 2016

Improvizácia pri pečení :-)

Ďakujem za milé komentáre!!!

Budujem a búram - Eiffelovku:




No, čo už, to je tak, keď na čt dávajú "básnikov", to sa potom človek rýchlo zmýli :-)))

Po dlhšom čase som dnes piekla niečo sladké. Aby ma to aj bavilo, tak bez receptu. Najskôr som nastrúhala jablká, podliala trochou vody a dala variť. Zahustila som ich dvomi krémovými práškami od dr. Oetkera a dala vychladiť.



Pripravila som si cesto - polohrubá múka, cukor, dve žĺtka, olej, mlieko, vanilínový cukor, prášok do pečiva, citrónová kôra z jedného citróna a šťava z polovičky citróna. Všetko spolu vymiešať. Nič som nevážila, nemerala, všetko od oka :-)

Cesto som dala piecť do vymastenej a vysypanej tortovej formy:





Kým sa cesto pieklo, rozmixovala som mascarpone s tvarohom a cukrom, pridala ešte jednu trvanlivú smotanu na šľahanie. Zdalo sa mi to husté, tak som pridala aj dve polievkové lyžice kyslej pochúťkovej smotany. 

Keď som korpus vytiahla z rúry, zistila som, že v strede sa dosť zdvihol. Formu som otvorila a zrezala ho. Opäť som formu uzavrela. Na cesto som dala jablkovú zmes, na ňu zmes mascarpone a tvarohu. Zo zrezanej časti som urobila rukou takú mrveničku a vysypala som ju na povrch:








a na dve hodiny do chladničky


Manželovi chutilo, aj keď som použila čo najmenej cukru, aby som mohla jesť aj ja.  Tortičku som rozkrojila k čaju o piatej  :-)



zelený jazmínový čaj


Koláčik je šťavnatý, chutný, len my dvaja ho budeme jesť viac dní, možno aj 4-5. Myslím si, že by bol vhodný aj na slávnostnejšiu udalosť, kedy nás je v dome viac :-) 

Nech sa vám darí!
Daniela

18 komentárov:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oh, don't you hate frogging? Such a waste of good time stitching - lol! Your cake looks delicious.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. I have been stitching and unstitching a lot. You made lot of progress even after removing the earlier stitching. The cake looks yummy, Daniela:)
    I do most of my cooking without measurement, but my baking skills are poor.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mmmhhh!Daniela quel bon dimanche
    Amicalement

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danka, mnamky to vyzerá veľmi chutne...odkladám, ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ty mě tedy po ránu zlobíš...taková mňamka...Ale já to vyřeším jinak, musím si počkat na "sudetská" jablka z domku a udělám to příští týden, až přijedou mladí...heč, to jsem to vyřešila,a mám se i na co těšit, dvojnásobně....Z těch jablek je moc dobrá přesnídávka a štrůdl, to pamatuju z dětství, když jsme chodili k tetě Lidušce a strejdovi....hezký den...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Какой вкусный тортик! Сразу сладкого захотелось:) Еду в гости:) А башню жалко. Тоже не люблю рушить то, что вышито.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Danka,
    tá tortička vyzerá perfektne, si mi narobila chute... u nás budú dnes na Kubkove želanie palacinky, samozrejme, že pre mňa bezlepkové :-)
    s gaštanovým džemom.
    Eifelovku si zle vypočítala? Veď bude nová...
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  9. О! Какой вкусный пирог!!! Чудесный! Отличная вышивка! :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj Daniela, Tvoja Eiffelovka niečo vydrží, takže nejaké to páranie jej určite neprekáža. No a tortička, to je skvelá pochúťka. Iba tak od oka, tak, to sa perfektne vydarila a vyzerá veeeeľmi mňamkovo .
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Yum!! Keep a slice of cake for me, I'm on my way!!! ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Danielko, parádní dort jsi upekla, mňam, dala bych si! Já jsem tu byla nedávno, i teď jsem si to projela, ale předtím se mi nepodařilo vložit komentář, tak sis asi myslela, že nechodím. Přeji krásný den, i když... no moc to nevypadá.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Teda Danka ... Taku pochutku urobit a bez receptu a od oka ... si viac ako dobra ... :) :) vyzera vynikajuco ... tusim sa necham inspirovat ... Toto su najlepsie kolaciky ... pouzit co doma mame a sikovne slovenske devy to vedia dat skvele do kopy ... Dani maj sa dobre a setri sa ... Pa

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Danielko, pochválíme tě všechny ... dort musel být velká ňaminka ...já tady lítám co bych si dala sladkého a skončila jsem u jogurtu s oves.vločkami a medem .. nic jiného tu není ... jasmín byl můj první čínský zelený čaj .. taková moje klasika ... teď tu mám sice sáčkový detox ..
    Posílám pozdravení, papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Danielka, torticka vyzera fantasticky...a to, ze si ju robila od oka, tak klobuk dole...sikulka :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Teda Danka ... Taku pochutku urobit a bez receptu a od oka ... si viac ako dobra ... :) :) vyzera vynikajuco ... tusim sa necham inspirovat ... Toto su najlepsie kolaciky ... pouzit co doma mame a sikovne slovenske devy to vedia dat skvele do kopy ... Dani maj sa dobre a setri sa ... Pa

    OdpovedaťOdstrániť