sobota 26. novembra 2016

Otvorenie kapustnicovej sezóny :-)

Priateľky moje, stále neodpovedám na komentáre, ale veľmi vám za ne ďakujem!!! Možno sa vám to zdá z mojej strany alibistické, ale ja sa stále necítim byť zdravá, stále mám problémy s uchom a zdá sa, že šarapatu mi robia aj uzliny. Tri-štyri dni to mám veľmi bolestivé, na týždeň sa mi uľaví a napadne ma to zas. Od včera večera som nemožná, nepočujem na ucho, bolí ma celá polovica hlavy, zas som si musela dať tabletku od bolesti :-(((
Zdá sa, že budem musieť premôcť moju fóbiu z bielych plášťov a ísť k lekárovi. To ma stojí kus psychického vypätia. Tak, človek, poraď si!

Myslím, že som so sobíkmi skončila, už len naštartovať šijací stroj:




Dnes som otvorila novú sezónu v kuchyni - kapustnicovú. Konečne som sa dočkala. Kapusta v dvoch súdkoch vykysla a kapustnica má výbornú chuť. A nielen tú, aj farba je nádherná. Je to kapustnica ako víno :-)))



celý liter surovej som vypila popri varení, je to vitamínová bomba :-)))

Manžel začal robiť aj prvú sezónnu domácu slaninu (o tom napíšem tiež niekedy). Kúpil 20 kg bôčiku, z ktorého vybral kosti. Tie som vyvarila dnes v kapustnici, pridala som dve klobásy a šesť vajec, uvarila rezance a obed bol skvelý. Pretože aj kapustnica aj klobása sú ochutené dosť, nepoužila som už žiadne dochucovadlá.


treba urobiť dobrý vývar, varila som 2 hodiny, vybrala kosti, tú trochu mäsa odkostila a vrátila do hrnca

ku kapustnici mám radšej široké rezance, ale dnes ich naša komora nemala :-)))
dobrú chuť!

Na varenie kapustnice mám X receptov. Tento je fakt len z kapustnice - vody z kyslej kapusty, bez kapusty. U nás, ak sa pridá aj kapusta, už to má iný názov :-)

Čaj som si dala o niečo skôr. Na zahnanie choroby som si vybrala Matchu. Je to silný antioxidant, čo by mi tiež mohlo pomôcť:







Nech sa vám darí!
Daniela

16 komentárov:

  1. Danka,
    veru, mala by si opäť navštíviť lekára, lebo tie lieky proti bolesti sú "oničom", iba čo z nich bolí žalúdok. Držím Ti palce!
    Výšivky sú milené, už sa teším na finálnu podobu...že by prestierania?
    Mňam, kyslú kapustu milujeme, ale polievku v tejto podobe som v živote nejedla, ale ako sa vraví "iní kraj, iní mrav".
    Ja matchu pijem len ráno, inak by som večer nezaspala. Ale je to aj o kvalite, mali sme jednu, o ktorej pochybujem, že to bola matcha :-)
    Pá, pekný advent

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dani, keď to ide do uzlín, je tam zápal ... a s tým treba dačo robiť ... k doktorovi treba ísť ... Inak ... ja som taká istá ... Kým nemusím, nejsem ... Sobíci sú parádni ... a tá kapustnica ... tiež som takú nejedla ... To s tým názvom je takto podelené po celej Orave ?
    pa pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danielko, už jsem psala dřív ... navštiv lékaře .. léky proti bolesti ti problém neřeší...
    Partička sobíků se mi moc líbí... polévku jsem nikdy nejedla, ale určitě by mi chutnala .. vaše slanina, zelí musí být ňam ňam ...
    Držím ti palce ♥ ☼ papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danka, prajem skoré uzdravenie...asi teda naozaj budeš musieť navštíviť lekára... držím palce, aby to čo najskôr a čo najlepšie dopadlo. Sobíky sú rozkošní :) papa Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ich hoffe, es geht dir bald wieder besser.
    Deine fünf Rentiere sehen lustig aus.
    Und die Kohlsuppe mit Nudeln ist sicher hervorragend.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danielko, dobrůtku jsi uvařila, jen co je pravda! Jen si dejte do nosu, moc té radosti už v životě nemáme, to vidím i u těch tvých zdravotních problémů. Je to sice jen na tobě, ale jsou věci, se kterými si sama neporadíš. Chtělo by to radu odborníka, tedy lékaře. Držím palečky, aby už bylo po bolesti.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Береги себя! Обязательно сходи к врачу! Интересно, что ты придумала с оленями:) Я думала, они для открыток:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Juj Danielka, toho lekara by si naozaj mala navstivit...ja sa ich tiez bojim a radsej skusam doma vselijake babske recepty, ale navela sa aj ja obcas premozem...budem drzat palceky :-) Sobici su uzasni, som zvedava, co z nich vykuzlis :-) Kapustnicu mam velmi rada aj ja, ale s kapustou...takuto nerobievame, ale vyzera dobre. Maj sa krasne...prajem skore uzdravenie a pokojny adventny cas, papa

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Danka mrzí ma, že ti nie je dobre. Keď človeku niečo je, tak ho veru nič nebaví.Prajem skoré uzdravenie :-) Tí sobíci sú úchvatní, som zvedavá na ich finálnu podobu. Polievočku v tejto forme vôbec nepoznám(myslím len z vody z kapusty a cestovinou), len takú klasickú s kapustou, alebo origoš kapustnicu. Určite je chutná, veď sú v nej samé dobroty. Papa

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Daniela, желаю тебе скорейшего выздоровления! Всё будет хорошо, не унывай, не болей! Олени, такие забавные, смешные, симпатичные и милые!:-))) Суп такой аппетитный, трудно удержаться от тарелочки. :-)) ЗДОРОВО!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Danielko, přeji ti brzké uzdravení. Sobíci jsou parádní. Hezký předvánoční čas :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Dani, opravdu by to chtělo navštívit lékaře. Držím palce, aby jsi našla odvahu.
    Sobíky máš moc pěkné. Už se těším na dokončení výrobku.
    Polévku, kterou jsi uvařila vůbec neznám. Vypadá tůze lákavě.
    Přeju klidný adventní čas a děkuji za Tvé milé komentře u mne na blogu. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. So cute are those reindeers. Sunny Greetings from New Orleans.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Dani, tie sobíky sú nádherné.
    Takú kapustnicu som ešte nejedla teda. A nie že len nejedla, ani nevidela. :) Najviac ma prekvapilo to vajíčko v nej. Ale určite bola vynikajúca.
    Danka,ja hovorím že s doktormi len svatý pokoj. Ale keď ťa to otravuje už veľmi dlho, tak sa tomu asi nevyhneš. Choď a budem ti držať palce. Neboj, dobre to dopadne :):) Krásny, a pokojný advent prajem. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť