utorok 22. novembra 2016

Rizňa

Ďakujem za krásne komentáre!

Žeby nastal problém? Najskôr sa ozvala Danka - nejde internet! Jurko radí chytiť knihu do ruky. Našťastie, deti sme naučili láske k literatúre. Miško radí pohár vína a pustiť si dobrý film. Ja radím vyšívanie. No ale, netrvalo to dlho a zas sme všetci spokojní :-)


Malý vianočný motív:


Viete, čo to je rizňa? Ja si na jednu pamätám zo starého sfilmovania Jánošíka. Vo filme išlo o mokrú rizňu. Naši predkovia využívali energiu, ktorá tu bola vždy a stále aj je. Na prepravu využívali prirodzenú gravitáciu. Z neprístupných miest dokázali dopraviť vyťažené drevo pomocou dreveného žľabu, ktorým tiekla voda. Aby sa pri dopade drevo nepoškodilo, padalo do nádrže s vodou.

V Žiarskej doline ma manžel upozornil na suchú rizňu, takzvaný šmyk. Šmyky sa budovali na približovanie dreva z ťažko prístupných horských oblastí na menšie vzdialenosti. Žľab uložený na lešení, stolici, tvorilo 4 – 8 brvien, hlboký bol asi 0,5 – 0,7 m, široký 1 –  2 m. Najvyššie pole bolo vejárovite rozšírené (hubica), najnižšie pole bolo upravené tak, aby sa drevo zastavilo. Brzdné žľaby na miestach s veľkým spádom boli opatrené železnými hrotmi. Pri zmene smeru dopravy dreva sa vytvárali tzv. hrotové úvrate. Gravitáciou sa drevo dopravovalo z miest ťažby k splavným tokom alebo cestám. Pri dostatočnom spáde sa drevo spúšťalo i za sucha, pri menšom spáde po daždi, v koryte šmyku vystlanom snehom, alebo za mrazov polievanom vodou. Šmyky zanikli v 50. rokoch 20. storočia.

Tu je pozostatok rizne - šmyku v Žiarskej doline:




Toto je dolina, do ktorej sa drevo dostalo z neprístupnej výšky pomocou rizne  a cestou sa zviezlo do dediny. Podľa manžela išlo o hlavne palivové drevo, pretože sa šmykom a brzdením porušilo. Zas som múdrejšia :-)))


Dnes som si čaj urobila zo včerajšieho čajového kvetu. Včera som ho prikryla, aby nevyschol. Po 24 hodinách som videla, že je ešte vhodný na ďalší čaj. Druhý nálev sa lúhuje kratší čas, ako prvý. Hneď po zaliati vidieť farbu čaju:








Nech sa vám darí!
Daniela

9 komentárov:

  1. Cute embroidery, Daniela! My daughter loves reading a lot.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Niedlich wird das kleine Rentier.
    Liebe Grüße Manuela

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dani, opět zajímavý příspěvek. Vzpomínáš na film našeho dětství - Pyšná princezna? Tam byl také smyk na smrkové klády.
    A sobíková výšivka je krásná. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Какой смешной олень))) особенно его глаза)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danielko, vybrala sis hezké téma... naši předkové byli úžasní.. tak pracovití a šikovní ... kvetoucí čaj .. to je po zalití takové malé překvapení.. a sobík je moc sympatický .
    Všechno jsi krásně nafotila. Měj se co nejlíp. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Krásně jsi nám připomněla, jaké jsme měli šikovné předky! A sobík? Nemám slov, jak jsi šikovná!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Danka,
    pekný a zaujímavý príspevok si pripravila... opäť som sa dozvedela niečo nové.
    Výšivka je milená, páči sa aj Kubkovi :-) Žiaľ, teraz tu leži pri mne, dostal z ničoho nič vysokú teplotu...
    Maj sa krásne, páá

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja poznám Tesná rizňa a je to časť tur. chodníka na Rozsutec z Terchovej. :)
    Dani, po dlhokánskom čase som vybrala panamu, že idem skúsiť niečo vyšiť, už ako darčeky na Vianoce. V poslednom čase som vyšívala len gobelíny s velikými okami. Prosím ťa, ako dokážeš na to vidieť, veď ty vyšívaš tiež na panamu,že? Ja ťa obdivujem, ja aj s okuliarmi som slepá jak patrón. To som sklamaná teda. Žeby som už potrebovala silnejšie okuliare? Ale zdá sa mi, že aj o 3 čísla silnejšie by mi nepomohli. To sú veci!
    Maj sa krásne, Danka. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, vyšívam na panamu cez 2 nitky. Mám na vyšávanie silnejšie okuliare ako na čítanie, asi o 1 D. Sú to také staré, ešte po svokrovi, ale tiež by som mala ísť na očné a dať si urobiť nové. A tá látka, čo mám od Nurdan, tá má ešte menšie krížiky :-(
      Ak si máš škodiť očiam, nechaj to tak!

      Odstrániť