pondelok 14. novembra 2016

Semienka tavolínu :-)

Všetkým vám ďakujem za priazeň a za milé slová v komentároch!

Dnes som ukončila stromček, ale výšivka nie je stále ukončená a tak sa "chválim" len jej rubom:



Po návrate zo školy ma doma na stole čakalo prekvapenie. Dostala som list od Jarky, mojej najvernejšej čitateľky. S Jarkou sme si hneď po pár jej komentároch boli blízke tak, akoby sme sa už niekedy v minulosti dobre poznali,  teraz sa opäť našli a rozdeľovala nás len vzdialenosť. Určite ste to zažili na blogu aj vy. Mne sa to podarilo s viacerými dievčatami z rôznych kútov sveta, a to doslova :-)

V obálke mi Jarka poslala semienka tavolínu (Eranthis hyemalis). Priložila aj srdiečko upletené zo slamy. Jedno má ona a druhé ja. Na znak priateľstva :-)



Jarka, veľmi, veľmi ti ďakujem! A to nielen za semienka a srdiečko zo slamy, ale hlavne za to srdiečko skutočné!!!!

Prekvapilo ma, že semienka sú dosť veľké, pekné zrniečka. Hneď som si trochu naštudovala, ako s nimi naložiť. Ak nie je pôda ešte zamrznutá, a to stále nie je, môžem ich ešte zasiať. Rastlinky vyžadujú tienisté miesto a tak som sa rozhodla, že ich vysadím za vodu. To je tam, kde máme sypáreň. No, ale pár ich pôjde aj na dvor k domu, i keď to nie je ideálne miesto pre tavolín. Za pokus to stojí :-)

Semienka treba pred výsevom namočiť do vody na 24 hodín. To urobím ešte dnes večer. Na kvitnutie tavolínu zo semienok si vraj musím počkať štyri roky, to ma nemilo prekvapilo. Čas však ide tak rýchlo, snáď sa dožijem :-)))

No, ale toto ja určite nevypestujem:




Dnešný deň je zaujímavý aj z hľadiska astronómie. To určite všetci viete, lebo nás na to upozorňujú v každom médiu niekoľkokrát denne. Najskôr to vyzeralo, že u nás nebude možné jav pozorovať, lebo bolo zamračené. To isté hovoril aj  Miško, v Mníchove bolo tiež zamračené. Ozval sa Jurko, v Prahe mesiac vidieť, ale vraj nič zvláštne :-(

Naša obloha sa rozhodla vyjasniť sa a dopriať nám "podívanú". Mesiac svieti jasno, možno je o malý kúsok väčší, ale nie je to to, čo som očakávala :-(




Je mi jasné, že moje foto nie je žiadny úspech, ale pomohla som si aj fotografiou z novín Pravda, kde je napísaných viac faktov, tam si o jave môžete prečítať viac.

Bratislavský hrad dnes večer
Čaj som mala aj dnes neskoro. Urobila som si "rýchlovku", ovocný pečený, vlastnej výroby:





Nech sa vám darí!
Daniela

13 komentárov:

  1. Good luck with the seeds, I am sure that they will bloom perfectly for you. We could not see the Super Moon last night either due to clouds - so very annoying!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. On pense déjà au printemps avec les graines!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Пусть семена станут прекрасными цветами и радуют тебя:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Your stitching is progressing well! Good luck with the seeds. My gardening this year was just ok, not much.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danielko, jsem zvědavá co na výšivce přibude, budeme mít překvapení. Snad se ti semínka přijmou, vím, že je dost pozdě. Dávala jsem je kamarádce asi před dvěma lety a myslím, že jí kvetl talovín hned druhý rok, musím se jí optat. O těch čtyřech letech jsem vůbec nevěděla. Jinak o pěstování nemusíš mít starost, rozrůstá se o sto šest. Vždy po uzrání semínek je "střílí" okolo ...
    U nás ten měsíc byl taky docela normální, nepřipadal mi větší.. kontrolovala jsem ho i v noci..
    Měj se co nejlíp. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Hai visto che luna? Splendida. Che bello regalare semi, è uno dei più bei regali al mondo

    OdpovedaťOdstrániť
  7. good progress on your stitching , lovely photos and good luck with your seeds .
    Have a lovely day.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tavelín má krásne kvietky, nikdy som o ňom nepočula, tak Ti držím palce, nech sa mu u Teba darí a krásne rastie.
    Výšivka bude určite milá, mám rada malé výšivky...
    Mesiac sme sledovali aj my, u nás vyzeral ako v splne, ale nič nezvyčajné sme nezaregistrovali.
    U mňa bol včera čajík fenikel, rasca, aníz, konečne som ho zohnala :-)
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Great progress on your Christmas stitching project and good luck with the seeds when the time come to plant them :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. You are lucky to have such friends Daniela♥ Bratislava looks wonderful!

    Your Christmas work is also coming along wonderfully 😍😍😍😍

    Paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Tavolín ... krásnaa rastlinka ... fotky sú z lesa ... pestuje sa aj v záhradách ? neviem ... ale páči sa mi moc ... Tak nech ti pekný vyrastie ... teším sa s tzebou .... Mesiac bol veru veľký, žiarivý ... ja som sa ho fotiť ani nepokúšala ... nemám na to techniku .... :) fotila som raz spln a mala som na fotke malú rozmazanú guľku .... nič moc ... Ale noc bola celkom svetlá .... :)
    pa pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Danielka, ten tavolin ma velmi pekne kvietky...este som o nom nepocula...tak nech sa mu u Teba dari :-) Som rada, ze mas podobne pocity z mesiaca ako ja, tiez som cakala nieco vacsie...uz som si myslela, ze som jedina, co neviem ohodnotit tuto "podívanú". Maj sa krasne, papa :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Danielko, úplně cítím, jakou jsi měla radost z dárečku. Stačí málo a potěší, já vím. Jsi stále pilná jako včelička a tu tvoji krásnou výšivku stále obdivuji. Já věřím, že se ti semínka ujmou a ty se budeš příští rok chlubit, jak ti krásně vyrostla.

    OdpovedaťOdstrániť