streda 16. novembra 2016

Tučnolist ako liek

Ďakujem vám za milé komentáre! Každé slovo v nich ma vždy poteší. A keď na ne neodpovedám, vážim si ich oveľa viac. Ďakujem!

Včera som nevyšívala. Prišla som neskoro zo školy. A k tomu ma zas trápi nejaká čudná choroba. Začínam si myslieť, že pred vyše mesiacom som nemala parotitídu. Tá sa totiž neopakuje. Mňa však trápi to isté, opuch a neznesiteľná bolesť. Kdesi je chyba :-((((

Zas som sa uchýlila k tabletke od bolesti. Jem veľa vitamínov a dokonca som zvládla aj propolis, ktorý mi naordinoval manžel. 

Dnes som sa zas pustila do vyšívania:



Keď som sa nedávno "hrala s ubytovaním" mini tučnolistu, trocha som sa zaujímala aj jeho pestovaním. Ono, ja som totiž zlý pestovateľ. Vyhynie mi aj to, čo iným rastie samo :-)

Natrafila som na zaujímavý článok o využití tučnolistu ako lieku. To som teda ani netušila, že som si kúpila takú osožnú rastlinku. Už len nech mi rastie, aby som mohla experimentovať s jeho listami. Je ich potrebných relatívne veľa. Môj tučnolist má zatiaľ iba 24 mini lístkov :-)


Vybrala som niekoľko možností využitia tučnolistu v ľudovom liečiteľstve:

Na herpes na ústach:
postihnuté miesto treba natierať šťavou z lista každých 30 minút, alebo priložiť obklad namočený v šťave a môže sa na noc prelepiť náplasťou

Zotavenie sa po angíne:
z 10 listov vytlačiť šťavu a rozriediť ju vodou a kloktať 3-krát denne

Pri artróze kĺbov:
potierať si kĺb šťavou z 10-15 listov

Na hemoroidy:
priložiť rozrezaný list na postihnuté miesto

Na popáleniny, rany, strie:
urobiť kašičku z listov a natrieť ju na potrebné miesto, obviazať a vymieňať každé 2-3 hodiny

Na zápal po bodnutí hmyzom:
šťavou z listov potierať postihnuté miesto, uľaví aj pri svrbení

Na zápal obličiek:
3-krát denne vypiť 1 lyžicu extraktu, ktorý získame rozdrvením 5 listov zaliatými teplou vodou a lúhovaním 1 hodinu


A ešte jedna povera: ak vám tučnolist začne kvitnúť, čaká vás finančné prilepšenie, až blahobyt. Niekomu vôbec nekvitne, ale niekomu začne kvitnúť hneď po lete, ktoré tučnolist strávil von. Mne z toho všetkého vychádza, že o moju mini rastlinu sa musím dobre starať, snáď mi pomôže pri liečení a možno aj zbohatnutí :-))))

V lekárni som kúpila na manželove želanie dva sypané čaje - žíhľavový a lipový. Dnes som vyskúčala ten druhý:






Nech sa vám darí!
Daniela








8 komentárov:

  1. Danka,
    tak to som u tučnoliste nevedela. Ja som rastlinku dostala asi pred rokom úplne maličkú, rýchlo rastie, ale často ju mám napadnutú takým bielom povlakom, neviem, čo to je, ale napadlo to potom aj susedné kvety... Tak som rastlinku dala von a tam to zmizlo, tak som zvedavá, či sa tá choroba vráti...
    Tak nech sa tej Tvojej dobre darí a robí Ti veľa radosti. Lebo kvetináčik má parádny :-)
    Výšivka pribudla, som zvedavá na výsledok.
    Maj sa krásne, pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielko, tak to jsem nevěděla na co vše je tučnolist užitečný... děsně zajímavé to je... nikdy nám nekvetly, i když v létě je dávám ven... myslím, že mu bude u tebe dobře a hezky poroste ..
    Čajíky máš dobré.. lípa mi krásně voní...já popíjím zrovna řepík..
    Buď na sebe opatrná .. asi bych se poradila s lékařem ... přeju ti ať je brzy lépe ! Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. I hope you feel better today & the medicines did the trick.
    Great update on the stitching!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Samé zaujímavé veci ... o tučnoliste som tieto užitočnosti vôbec nevedela ... Dani, šetri sa a oddychuj ... treba posilniť imunitu ... Hádam sa ti choroba nevráti ... bolo to hnusné svinstvo ... na toľký čas ťa to vyradilo z normálneho života ... budem držať palce a čakať na tvoje ďalšie články, v ktorých dáš vedieť, ako ti je ... paa L. ...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Interesting post as always, Hope you are getting better.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Очень милая и трогательная новогодняя вышивка!:-)))
    Мне нравится липовый чай, полезный и вкусный. Чашечка с гусями симпатичная и хорошенькая. Даниэла, мне нравится приходить к тебе в гости в блог, здесь по-домашнему уютно. Молодец!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ej a coze Vas to furt otravuje a neda pokoj! Budem drzat prsty nech ste cim skor fit ;) u nas je to podobne Oliver opat chory a Matyas sa nestihol este spamatat z choroby co este po 7 tyzdnoch furt nedokaze vykaslat ten hlien. A teraz mame doma nove potvorky (bacile). Takze sa tesim uz dnes chodil ako keby na neho nieco liezlo. No dufam, ze to dako zvladneme ;) Asi mate v skole dake potvorky ked maju o Vas furt zaujem :)

    OdpovedaťOdstrániť