utorok 27. decembra 2016

Čo si obliekala do postele Marilyn Monroe?

Všetkým vám ďakujem za krásne komentáre! Irina zistila, ako to je s vyšívaním cez Vianoce. Ak vyšívam pre dušu, nie pre obchod, môžem vyšívať. S touto zaujímavou otázkou išla Irina priamo za kňazom. Odpoveď sa mi páči. Nezabudnem na to, o rok budem vyšívať aj cez Vianoce :-)

Tentokrát som to bez vyšívania vydržala až do dnes. Ide o decembrový príspevok na Christmas Ornie SAL:




Raz sa pýtali Marilyn Monroe, čo si oblieka na noc do postele. Jej odpoveď znela zaujímavo: "Len pár kvapiek Chanel 5".

Po chemickej stránke sú vonné látky najmä alkoholy, aldehydy, ketóny, estery, fenoly......Využívať sa začali pôvodom prírodné látky, rastlinné aj živočíšne. Neskôr sa začali synteticky vyrábať vonné látky, ktoré sú identické s prírodnými. Napríklad oktanol - pomarančová až ružová vôňa, laurylakohol - fialková vôňa, borneol - gáfrová vôňa, amylsalicytát - vôňa orchideí, benzylacetát - vôňa jazmínu.....

Typickým príkladom prírode neidentickou syntetickou látkou je metylnonylacetaldehyd. Objavený bol už v roku 1903, ale pre prenikavú vôňu nenašiel hneď využitie. V roku 1921 ju po prvý raz použil Ernest Beaux do parfumu Chanel 5. Nuž, a sláva parfumu pretrváva dodnes! 

Už vtedy Ernest predpovedal, že budúcnosť parfumérie je v rukách chémie. Vôňa je komplikovaná zmes, niekedy až desiatok aromatických látok, každá z nich prispieva svojim charakterom ku konečnému vnemu. 

Komponovanie vôní je umenie založené na rozsiahlej znalosti vonných látok. Tomuto umeniu sa venujú špičkový pracovníci - voňavkári, ktorým sa bežne hovorí "nosy". Známe osobnosti, alebo módne domy, zamýšľajúce uviesť na trh vlastný parfum si svoju vôňu objednávajú práve u nich.

Kompozícia vône sa vyrába podľa pyramídového systému. Má tri stupne: vrchný (hlava), stredný (srdce) a spodný (základ alebo fixátor). 

V parfume Chanel 5:
hlavu tvorí neral, ylang-ylang, metylnonylacetaldehyd a iné aldehydy. Cítime ju ako prvú a trvá 1-2 minúty, má podmaniť a upútať pozornosť
srdce tvorí jazmín, ruža, kosatec, konvalinka, trvá 3-4 hodiny
fixátorom je santalové drevo, pižmo, vanilka, dubový lišajník, cibet, trvať by mala 1-2 dni.

A prečo sa dnes zaoberám týmto exkluzívnym parfumom? Nemyslite si, že si opakujem maturitnú tému z materiálov pre študijný odbor kozmetik :-)))

Nuž, predstavte si, Chanel 5 som si našla medzi darčekami pod stromčekom, postarali sa o to naše deti!!!

toto som si nemohla nikdy dovoliť kúpiť, deti mi to teraz všetko vynahrádzajú :-)))


Nech sa vám darí!
Daniela







5 komentárov:

  1. Lovely embroidery, Daniela!! I have a weakness for perfumes so I always get perfume as a gift from my husband.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Merry Christmas Daniela!!! I see you have received wonderful perfume ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Danka, poctivo som si prešla tvoje príspevky a mala som ich neprečítaných dosť...zaujímavé a pekné. Tak som sa dozvedela o školskej akcii o tom aký stromček sa u vás zdobí a musím sa priznať, že mi pripomína moje detstvo taký pestrý sme mávali aj u nás doma...ja už teraz robím trošku modernejšie jednofarebné ale striedam alebo kombinujem len zlatú, červenú a bielu...tiež som sa dozvedela o tom čo jedávate na štedrú večeru, je to odlišné ako u nás až na oblátku s medom, opekance sú u nás s tvarohom a aby sme mali peniaze aj na rok :) je u nás zvyk vložiť pod obrus peniaze...u nás máme kapustnicu bez mäsa a šalát s rybou, mäso nejeme...ale to je už všade individuálne a všade sú iné zvyky a tak to má byť.Dani dostala si fakt krásny parfém a som rada že si aj deti mala doma. Dani, uži si posledné dni tohto roka čo najpríjemnejšie a potom vykroč tou šťastnou nohou do roku nového a hlavne nech ťa zdravie po celý rok nesklame, šťastie nech ťa neopúšťa a žiješ v pohode. Samozrejme aj celej tvojej rodinke želám všetko len to najlepšie. Ahoj Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danka,
    už som zvedavá na Zvoju vianočnú výšivku...
    Ja som na Vianoce v noci aj trošku vyšívala a som rada, že som tým nič neporušila a je to ok.
    Taký istý stromček mávala babka, my sme od detstva mali vždy len živý strom, dokonca bol taký veľký, že bol v celej chodbe a ledva sme sa dostali do bytu :-) a do ďalších izieb...
    Aj my máme podobné zvyka ako vy, len nejeme mäso :-)
    Uži si tieto posviatočné dni a nech sa Ti darí, pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vidíš, Danielko a já teď nemohu vůbec NIC. A ty budeš k tomu ještě kráááásně vonět!

    OdpovedaťOdstrániť