štvrtok, 22. decembra 2016

1002. Pirohy

Ďakujem za milé komentáre!

Za života svokry boli pirohy našim sobotným jedlom. Striedali sa s haluškami. V jednu sobotu bryndzové pirohy, v nasledujúcu sobotu bryndzové halušky :-)))

Svokra zomrela a bolo po sobotných pochuťkach. Miško a Maťkom mohli už len spomínať. Danka a Jurko mali vtedy iba 1,5 roka, takže o tom nič nevedia.

Halušky som varila bežne aj ja, ale pirohy boli pre mňa vyšší level. Keď dvojičky odrástli a mne nastali lepšie časy (rozumej viac času), pustila som sa aj do pirohov. Na počesť svokry sme si z nich spravili slávnostné jedlo. U nás sú to Vianoce, ale hlavne leto, kedy príde domov aj Miško s Maxíkom (synom). 

V lete mi pri práci pomáha Maxík, ale v zime si musím vystačiť sama. Tentoraz som si to premyslela tak, že počkám, ktoré z detí príde domov prvé a pomôže mi :-)))

Včera ako prvý prišiel Jurko a veru pomohol:

uvarené zemiaky dobre pomiesim (mali by byť varené v šupke a očistené popučené v špeciálnom pučiaku),
ale ja som za zjednodušenie každej práce :-)
hrubá múka, 2 vajcia, vypracovať cesto, múku prisypávať podľa potreby
po kúsku odkrojiť a vyvalkať 

plniť plnkou

plnka: bryndza, trocha z pučených zemiakov, na slaninke opražení cibuška, v lete aj čerstvá vňať
takto rozložené idú do mrazničky, po zamrazení sa už nebudú lepiť, varia sa zamrazené v slanej vode

Včera sme ich urobili 60. V lete by to bol dvojnásobok. Viac členov rodiny doma - viac pirohov. Tentokrát budeme len štyria. V sobotu príde ešte Danka.

Rovno zo školy som bola kúpiť ešte zeleninu a ovocie a máme Vianoce. Na zajtra máme s Jurkom naplánovanú ďalšiu prácu, príďte sa pozrieť :-)

Nakoniec môj čaj o piatej:





Nech sa vám darí!
Daniela

4 komentáre:

  1. Mám rády rodinné tradice. Tato je super. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Prajem milý večer, to je naozaj pekná pirôžková tradícia. Aj to, že ich robíte spolu. U nás v rodine došlo k zvlášnemu javu na oboch stranách- obe staré mamy, vrátane mojej mamy, zašli v zjednodušovaní práce tak ďaleko, že čo si pamätám,nerobili pirohy vôbec. A to jedna starká dokonca chodila do školy pre gazdinky-vyškolené domáce panie.:) Preto sa naozaj teším overenému a hlavne zjednodušenému :) receptu. V novom roku vyskúšam, keď prídu sestry. Tiež sa potešia. :) Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mmmmhhh!J'ai une recette semblable le "pirojki"nous adorons mais pas de fromage de brebis,nous on utilise
    du fromage frais et des lardons!
    Bon appêtit a tous!

    A vous Daniela une merveilleuse et douce nouvelle année 2017
    Merci de votre fidélité sur mon blog
    Je vous embrasse amicalement

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Daniela, tanti cari auguri di Buon Natale!

    OdpovedaťOdstrániť