piatok 9. decembra 2016

Po roku vo Veličnej na vianočných trhoch

Všetkým vám z celého srdca ďakujem za komentáre! Teším sa každému z nich, aj keď stále na ne neodpovedám. 

Chorobu som odohnala, lieky zabrali, a konečne počujem na obe uši :-)))))

Včera som vyšívanie vymenila za šitie. Potrebovala som urobiť aspoň malý darček pre priateľku z G+, Majku. Darček som jej poslala prostredníctvom Evky, s ktorou sme dnes "oslávili" rok, ako sme sa aj reálne stretli. Bolo to na vianočných trhoch vo Veličnej. 

Tu je vrecúško:







Nuž,  rok ubehol a trhy boli dnes opäť a my sme si ich nenechali ujsť. Všetko sa mi páčilo, len škoda, že začalo mrholenie a to sa pomaly menilo v dážď. Keby to bolo sneženie, akcia by nemala chybu!















v pozadí evanjelický kostol
v pozadí katolícky kostol

Predviedlo sa veľa šikovných rúk:










Po piatej som si namiesto čaju dala vitamínovú bombu - surovú kapustnicu, vodu z kyslej kapusty:


z dvoch súdkov kapusty je jej 6 litrov, mám super džús na pár dní :-)))

Nech sa vám darí!
Daniela

9 komentárov:

  1. Bolo tam niekoľko stánkov s medom. Vo všetkých tých stánkoch predávali svoj med včelári z dolniakov. Repkový, agátový, slnečnicový, pohánkový, z facélie, medovicový z listnáčov atď. Všetky medy boli balené v pekných kilových pohároch s príťažlivým obrázkom na nálepke. V jednom stánku ma však zaujal pohánkový med. Tak bol označený na pohári. Svojou štruktúrou však vôbec pohánkový med nepripomínal. Bol to tekutý med ako všetky ostatné, ktoré kolegovia ponúkali na predaj. Keď som kolegu upozornil, že to nemôže byť pohánkový med, tak zobral pohár, prevrátil ho hore dnom a presviedčal ma, že keď vzduchová bublina v pohári pomaly stúpa smerom nahor, tak med je pravý. Ale pohánkový med sa tak nespráva. Štruktúra pohánkového medu v pohári je predsa zhluk kryštalizujúcich guľovitých útvarov plávajúcich v tekutom mede. Na to mi kolega odpovedal, že on má 200 včelstiev a hneď po medobraní nemá čas na plnenie pohárov medom. Všetok med spracuje až po sezóne, v jeseni, med zohreje a potom plní do pohárov. Je medzi včelármi známe, že med zohriaty na 80°C už nikdy neskryštalizuje. Veľkovčelári tvrdia, že zákazníci si želajú med tekutý. Alebo si tekutý med želajú veľkí včelári? Je tak spracovaný med ešte medom alebo iba sladidlom?
    Moja skúsenosť je taká, že keď nechám pohár medu rozpustiť na šamotovej časti murovaného šporáka v kuchyni, niekde nad rúrami na pečenie, tak to stekutenie kilového pohára medu trvá asi týždeň. Viem, že teplota medu určite neprekročí 35°C. Keď takto rozpustený med odložím bokom, po týždni v tom pohári začne opäť kryštalizovať. Ako je možné, že medy ponúkané na jesenných jarmokoch a zimných trhoch nekryštalizujú?
    Pri takomto postupe si dovolím pochybovať o kvalite ponúkaného pohánkového medu. Ak chcem ponúkať na trhu jednodruhové medy, tak ich musím spracovať hneď po medobraní. Pri takom postupe si med zachová všetky chrakteristické znaky, chute a vône.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Slovo odborníka--- správne--- a my laici výkladu týchto včelárov veríme a myslíme si aká je to len kvalita---no však oni potrebujú predať a isto si to prispôsobia ako im je najlepšie---tak je to teraz so všetkým

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Oj, Danielko, to jsem tak ráda, že se ti ulevilo a slyšíš dobře... hurá!
    Jen tak dál!
    Vrecúško udělá určitě velkou radost... látku jsi k výšivce zvolila bezvadně ..
    Tento trh musel být pěkný .. rukodělné práce co jsem viděla mě fascinují ..líbil se mi taky ten stůl zakrytý smrkovými větvemi a čtyři lampy na něm... pak ta jako vatra, či jak to nazvat ... u vás je trh hodně tradiční ...
    Povídání manžela je hodně zajímavé ... člověk v tom medu trochu tápe a je fakt, že někteří prodejci asi nejsou moc košer .. my máme med, který od začátku byl jako napůl tuhý (říkají pastový ?), ale neztvrdl úplně.. mě chutná ... pak máme med odjinud a ten je stále tekutý.. ten mi taky chutná...
    Džus máš výborný.. já dnes dělala brambory se zelím bez masa... kupuju jedině Křimické zelí je výborný, nejlepší je syrový. Prý ho můžu jíst, já ho miluju, tak jsem se na něj vrhla.
    Tak jsem toho napovídala... Danielko, užívej si neděli v pohodě. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jarný med z vŕb a ovocných stromov obsahuje veľa peľu. Nikdy nestuhne na kameň, ale má štruktúru pastovaného medu. Krémovému medu zákazníci väčšinou nedôverujú. Má bielu farbu a konzistenciu ako skutočné maslo. Je to však med rovnakej kvality ako ktorýkoľvek iný tekutý med. V zahraničí sa predáva 300 g krémového medu za 6,- dolárov. Tento kašovitý a doma pastovaný med má mnoho praktických výhod pre včelára aj zákazníka. Predáva sa v plastových obaloch ako ktorékoľvek rastlinné maslo. Krémový med nikdy nestvrdne. Vždy je pohodlne rozotierateľný a deťom nikdy na krajci chleba netečie. Je to 100% čistý med.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To jsou fajn informace .. díky za ně..
      Mějte se hezky. Jarka

      Odstrániť
  5. Красивый, яркий, праздничный мешочек! Чудесный мешочек!!! Спасибо за интересную экскурсию на праздничную ярмарку!:-))) Интересно и красиво!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Мешочек просто милейший!! Какое атмосферное настроение на ярмарке!! Посылаю Вам лучики добра!!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dani krásny report z trhov. Manželovi to v červenej moc pristane, ako vystrihnutý zo severských filmov. No a ten pán košikár vtom kalape je perfektný:-) Papa

    OdpovedaťOdstrániť
  8. A sweet little bag. I love the fabric you have used for it!

    OdpovedaťOdstrániť