sobota 17. decembra 2016

Vianočné oblátky 2016

Najskôr všetkým ďakujem za milé komentáre! Vôňa je lákavá len pre mäsožravcov :-)))

Dnes krížiky nebudú. Až zajtra :-)

V obecnom rozhlase oznámili deti, členovia detského folklórneho súboru Kukučka, že od desiatej hodiny začínajú roznášať vianočné oblátky. Presne tak, ako to kedysi opísal Martin Kukučín v poviedke "Vianočné oblátky". Poviedka bola sfilmovaná v roku 1977. Odvtedy má vo vianočnom vysielaní našej televízie vyhradené miesto.

Nuž, a ja sa na tento deň vždy veľmi teším. Po vyhlásení oznamu rozhlas vyhrával koledy a ja som sa prechádzala ulicou a čakala nejaké to dieťa s košíkom. Pozrite sa, ako to vyzeralo u nás:

vidíte ho? je tam schovaný Choč


Boro a Furio ma sprevádzali :-)



Aj tento rok nám oblátky doniesla Viktória. Je to už piatačka. Odvaha jej nechýba, pritom je milá a slušná, vyrastie z nej krásna a múdra mladá slečna. 

oblečený má kroj, v ktorom deti vystupujú

vrecúšku sa Viktorka potešila tak, že som dostala od nej vrelé objatie :-)))


oblátky budú čakať na štedrú večeru v škatuľke :-)


Pre tých, čo chcú aj počuť vinš, ktorý sa v Jasenovej musí naučiť každý, lebo nosením oblátok prejde každé dieťa, urobila som dnes aj krátke video. Ospravedlňujem sa za zhoršenú kvalitu, je to moje prvé video :-)

Takže z videa dnes nebude nič, nejde mi to vložiť. Lepšie povedané - mám ho vložené, ale sa mi nezobrazuje po publokovaní. Musím sa poradiť s deťmi :-(((





Poobede som musela ísť do obchodu do mesta. Včera mi sľúbili, že budú mať vankúše s rozmerom 40krát40, na ktoré šijem obliečky. Musím ich pochváliť, naozaj mali :-)

Potom som bola pri Lenke. Ešte stále som si nezvykla, že je to v Istebnom. Ako aj po iné roky, má už vianočný stromček. U nás to bude v piatok, možno až v sobotu. Záleží od Jurka, to je náš staviteľ :-)))

Pred piatou som bola doma a tak môj čaj bol načas:

dobrá myseľ s medom a citrónovou šťavou (citróny mi došli) 


Nech sa vám darí!
Daniela

6 komentárov:

  1. Pekny vecer. Ja si to pamatam takto, ale uz asi nie cele 😊 Vazeni pani cirkevnici. Z velkej milosti otca nebeskeho zas sme sa dozili casu vianoceho. Vianoce sviatky, hody Bozej lasky blizia sa k nam. Narodil sa nam spasitel sveta, ktory je Kristus pan. A dalej uz neviem 😕 Vyletelo mi za tie roky 😆

    OdpovedaťOdstrániť
  2. L a petite fille semble heureuse du beau cadeau!elle a raison ,ce pochon est bien mignon
    Amicalement

    OdpovedaťOdstrániť
  3. The pochet you stitched is lovely as well the pillows in your couch,lovely misteetoe in a vase on the table.Greetings from Finland!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danielko, moc hezký zvyk.. děvče si pamatuju od loňska.. je moc milé...
    Máte doma hezky útulno.. já teď popíjím čistící čaj ...
    Měj se fajn. papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dani, moc pěkný zvyk. Viktorka je velmi milá.
    Fotečky jsou hezké a doma to máš pěkně nazdobeno.
    Čaj jsem si taky uvařila a přežívám bolest zubu.
    Měj se krásně. Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tá tradícia je krásna, rovnako aj dievčatko. Celkovo si myslím, že na Orave ľudia asi stále nezabudli na kopec krásnych zvykov, čo sa sviatkov týka. Budem sa tešiť, ak nám pri čajíku :) napíšete aj o iných. Lebo sa mi zdá, že tu sú akési príliš "súčasné" bez šmrncu všelijakých čarovných tradícií, na ktoré sa zabúda. :) Veľmi rada niečo "nové", čo vlastne novým nie je, zahrniem aj do "našich" Vianoc doma. :) Krásny večer želám, teta Danka.

    OdpovedaťOdstrániť