piatok 30. septembra 2016

Tekvicová polievka

Tak, a nestihla som dokončiť septembrovú úlohu z Christmas Ornie SAL! K tomu sa obávam, že mi nebude stačiť svetlohnedá bavlnka, ktorej je tam najviac. V kútiku srdca dúfam, že sa mýlim :-)


Aj dnes sa ospravedlňujem, že neodpovedám na komentáre, za ktoré vám ďakujem. Som rada, že sa vám páči moje kuchynské okno s jesennou výzdobou. Ďakujem vám za priania zdravia! Zdá sa, že to najhoršie mám za sebou. Doobedie som prežila pri vyšívaní a varení. Nuž, ale poobedie môj organizmus nevládal na svet hľadieť a celé som ho prespala :-)

Z darovanej tekvice som uvarila polievku:





cibuľka na masle, poprášiť múkou, zaliať vriacou vodou, pridať zemiaky, tekvicu, ochutiť soľou, korením, paprikou a octom, v smotane rozmiešať múku a polievku zahustiť, dochutiť a máme uvarené :-)
do polievky vajíčko na tvrdo, jednoduché, ale veľmi chutné!!!

O piatej som si uvarila matchu. Po týždni bylinkových čajov s medom som dostala chuť na niečo kvalitné. Na matchu mám už aj náradie a misku:







Nech sa vám darí!
Daniela

štvrtok 29. septembra 2016

Ozdobné tekvičky

Dnes ráno sa mi zdalo, že moja choroba je na ústupe. Cítila som sa lepšie. Teraz, večer, konštatujem, že to bolo len moje prianie. Som stále nanič, unavená. Veru, unavená zo spania, ani som nevedela, že aj to sa dá :-(((

Ležím a driemem, pomedzi to "ďubkám" do výšivky:



Trochu radosti mi spravil manžel. Doniesol mi 6 malých okrasných tekvičiek:

dostal ich (+ 20 domácich vajec a tekvica) od gazdinky, ktorá si chodieva po nakosenú trávu z našej záhrady za vodou
(tak voláme pozemok oproti rodného domu Kukučína)






Čaj som mala o čosi neskôr. Uvarila som si horký šalviový:






Nech sa vám darí!
Daniela

streda 28. septembra 2016

U Lysoňa

Všetkým vám zo srdca ďakujem za priania skorého uzdravenia! Som celý deň doma, nič nerobím a aj tak nie som schopná odpovedať na komentáre. Väčšinu dňa som prespala :-)

Aj výšivka za dnešný deň narástla len o málo krížikov:


Bola som takmer celý deň doma sama. Manžela zavolal na výlet jeho mladý kamarát, nádejný včelár. Chcel si ísť kúpiť nejaké včelárske pomôcky a v tom mu naozaj manžel dokáže dobre poradiť.

Na nákupe boli v Poľsku, v obci Klacza Dolna. Vo včelárskych potrebách Lysoň. Dá sa tam kúpiť všetko, od klinca po plniacu linku na med. 

Od Dolného Kubína je to asi 130 km. Do Krakova je už len necelých 30 km. Cesty sú kvalitné, poľsky vidiek upravený, takmer v každej dedine niekoľko stolárskych dielní produkuje nábytok za bezkonkurenčné ceny. Poľnohospodárstvo už nie je živiteľom obyvateľstva. 

I keď som manželovi nakázala fotiť, urobil mi len tri zábery na Lysoň:

pre neho je toto hotový raj :-)



 Pár pomôcok si musel tiež kúpiť:-)



A mne doniesol malý darček:

vlašské orechy v mede :-)
Liečebná čajová kúra o piatej:


mäta pieporná







Nech sa vám darí!
Daniela



utorok 27. septembra 2016

Parotitída

Viac "spím, ako bdím" :-)))
Ale, keď bdiem, vyšívam a páram. Nebola som spokojná s farbou v hviezdičke, teraz sa mi to páči oveľa viac:



Už cez víkend som sa cítila "pod psa" a vedela som, že to nie je len taká obyčajná choroba a budem musieť ísť k lekárovi. A to je pre mňa hrôza, moja fóbia z bielych plášťov je obrovská. Pripravovala som sa na to celý víkend. V pondelok som musela ísť ešte do školy, lebo som mala zas dôležitú udalosť - praktickú časť záverečnej skúšky. 

Dodržala som svoj plán, lebo "pán doktor Google" mi napovedal, že môže ísť o infekčnú chorobu a to by bola nezodpovednosť chodiť medzi mládežou a rozširovať ju. 

Nuž, a lekár to potvrdil. Mám mumps, alebo príušnice. Je to akútne infekčné ochorenie, charakteristické opuchom príušných žliaz, niekedy aj s účasťou iných orgánov. Najčastejšie sú postihnuté deti medzi piatym a desiatym rokom života; výskyt príušníc pred dovŕšením dvoch rokov alebo po dvadsiatke je výnimkou. Som teda výnimka, mám príušnice po šesťdesiatke :-)))))

Ochorenie vyvoláva vírus Paramyxovirus parotitis. Jediným prirodzeným zdrojom nákazy je človek. Kde a od koho som to dostala ja?

vírus mumpsu


Príušnice majú široké spektrum príznakov. Najčastejšie sa prejavuje zdurením jednej alebo oboch príušných žliaz, umiestnených pred a pod ušným lalôčkom. Niekedy zápal prestúpi aj na ďalšie žľazy, vrátane podžalúdkovej a vyvolá pankreatitídu. Častými sprievodnými javmi zápalu bývajú tiež respiračné problémy. Mnoho nakazených detí nevykazuje žiadne príznaky, len sa necítia dobre a majú nepríjemné pocity v oblasti príušných žliaz.

Ja sa veru cítim veľmi zle. Mám opuch pred pravým uchom a dnes mi začalo puchnúť aj pod ním. Nepočujem na pravé ucho, lebo mám opuchnutý zvukovod. Z pravej strany hlavy mám bubon. Ozýva sa mi v ňom každé slovo. Stále som unavená a veľa spím :-)

Za svoj život som bola na troch gynekologických pn-kách (práceneschopná). Mala som dve rizikové tehotenstvá (Maťko a dvojičky) s dlhodobou pn-kou a potom ako 46-ročná som podstúpila gynekologickú operáciu s dlhšou pn-kou. To bolo všetko! Až teraz, ako dôchodca, som sa dostala na pn-ku od všeobecného lekára :-)))

Na kontrolu idem v pondelok a potom sa uvidí. Pacienti infikovaní parotitídou sa musia izolovať, aby nenakazili iných a to až do prvého týždňa po odpuchnutí žliaz. Zdá sa, že si doma posedím, respektíve poležím, aj budúci týždeň.

Popíjam si čajíky, hlavne bylinkové. O piatej som si urobila čierny,  liečivý,  s citrónom a medom:








Nech sa vám darí!
Daniela






nedeľa 25. septembra 2016

Vatovec obrovský

Choroba ma kvári, som slabá a bolí ma už "celý človek". Pol dňa som predriemala. Druhú polovicu dňa som varila a vyšívala. Uvedomila som si, že je opäť blízko koniec mesiaca a ja som pozabudla na Chrismas Ornie SAL. Rýchlo som začala, ale moc som toho nedokázala:

je to z rubu

Včera som sa zmienila, že som objavila niečo prekvapujúce. Veru áno, našla som niečo, čo som nevidela celé roky a nikdy som to nevidela rásť. Nosievala nám to kedysi dávno svokra. Ja som z toho potom pripravila obed aj pre nich. 

V zelenej tráve som objavila obrovskú bielu "loptu":



Ide o vatovec obrovský. Patrí medzi huby prášnicovité.  Veľký je 10–50 cm v priemere, dosahuje hmotnosť až 4 kg, je okrúhly, bez hlúbika. Pokožka je hladká a na dotyk kožovitá. Farba je výrazne jasne biela za mlada, neskôr sa zmení na šedú až tmavo-hnedú. Vnútorná hmota je spočiatku rovnako biela a počas dospievania sa mení na olivovohnedú a práškovitú konzistenciu. Táto huba sa považuje za najplodnejší organizmus na Zemi. Plodnica s hmotnosťou 4 kg obsahuje 1 500 000 000 000 výtrusov :-)

Vatovce rastú od júna do septembra prevažne na lúkach a lesných čistinkách, riedkych čistinkách lesov, v riedkych borovicových lesoch a skôr na suchých miestach. Ja som ho našla presne na takomto mieste - pod lesom na slnečnej čistinke.

Doma som si ho najskôr odvážila. Žiadny rekord sa síce nekonal, ale aj 1,75 kg je dosť :-)



Dnes som si z vatovca kus odkrojila, očistila od kože, nakrájala na plátky, obalila v múke, vajíčku a strúhanke, a vypražila:





dobrú chuť!
Mne veľmi chutilo aj napriek tomu, že pri každom prehltnutom súste ma bolelo v uchu a krku :-((
A čo manžel? Zjedol! Ale rezeň to nie je :-)


Dnešný môj čaj o piatej bol ako pre chorého - bylinkový s medom a citrónom:


šalvia, dobrá myseľ, medovka, pár lupienkov nechtíka



Nech sa vám darí!
Daniela