streda 30. novembra 2016

Päťka v snehu :-)

Ďakujem vám za krásne komentáre a vzácne rady. Vďaka vám som si na you tube pozrela, ako vyzerá skrytý steh a vyskúšala som ho. Ešte pár takých srdiečok a pôjde mi to :-)))


Dnes sme mali v škole rodičovské združenie a tak som vedela, že domov prídem neskoro a bez chuti do šitia. Našťastie sa mi to podarilo všetko zvládnuť ešte včera. Dnes som srdiečka len odfotila. Ako kulisa mi poslúžil sneh:

fotiť som išla hneď, ako som prišla domov, lebo o pár minút bola tma :-)








No, a rovno k jedlu, k čaju a nazretiu k vám, na vaše blogy:


zmes: pľúcnik lekársky, prvosienka jarná, skorocel





Nech sa vám darí!
Daniela

pondelok 28. novembra 2016

Len tak, .......... srdiečkovo :-)

Ďakujem všetkým za komentáre a za povzbudzovanie! Ale sklamem vás, u lekára som nebola. Choroba dodržala svoj rytmus - tri dni hrozné, neznesiteľné,  na štvrtý deň, čo je dnes, ústup bolesti, opuchu.... a tak návšteva lekára sa odkladá. Uvidím, čo bude ďalej.

Pustila som sa do šitia. Nejde mi to tak ideálne, ako som si to predstavovala. Zo sobíkov chcem ušiť srdiečka. Prvé som plnila zvrchu. Problém mi robilo zašitie. Preto som na druhom vymyslela prestrihnutie zadnej strany. To sa potom zašíva jednoduchšie, ale ani tento výsledok nie je podľa mojich predstáv. Hold, neviem šiť :-(((

Včera som nemala krajku, tak som vsadila biely pásik:

tri srdiečka na jednom okne :-)))


Dnes som si kúpila krajku a zdá sa mi to lepšie:





Čakajú na mňa ďalšie tri. Technologický postup môžem vylepšovať :-)))

Môj dnešný čaj bol zázvorový:





a šálku s hotovým čajom som zabudla odfotiť :-)

Nech sa vám darí!
Daniela


sobota 26. novembra 2016

Otvorenie kapustnicovej sezóny :-)

Priateľky moje, stále neodpovedám na komentáre, ale veľmi vám za ne ďakujem!!! Možno sa vám to zdá z mojej strany alibistické, ale ja sa stále necítim byť zdravá, stále mám problémy s uchom a zdá sa, že šarapatu mi robia aj uzliny. Tri-štyri dni to mám veľmi bolestivé, na týždeň sa mi uľaví a napadne ma to zas. Od včera večera som nemožná, nepočujem na ucho, bolí ma celá polovica hlavy, zas som si musela dať tabletku od bolesti :-(((
Zdá sa, že budem musieť premôcť moju fóbiu z bielych plášťov a ísť k lekárovi. To ma stojí kus psychického vypätia. Tak, človek, poraď si!

Myslím, že som so sobíkmi skončila, už len naštartovať šijací stroj:




Dnes som otvorila novú sezónu v kuchyni - kapustnicovú. Konečne som sa dočkala. Kapusta v dvoch súdkoch vykysla a kapustnica má výbornú chuť. A nielen tú, aj farba je nádherná. Je to kapustnica ako víno :-)))



celý liter surovej som vypila popri varení, je to vitamínová bomba :-)))

Manžel začal robiť aj prvú sezónnu domácu slaninu (o tom napíšem tiež niekedy). Kúpil 20 kg bôčiku, z ktorého vybral kosti. Tie som vyvarila dnes v kapustnici, pridala som dve klobásy a šesť vajec, uvarila rezance a obed bol skvelý. Pretože aj kapustnica aj klobása sú ochutené dosť, nepoužila som už žiadne dochucovadlá.


treba urobiť dobrý vývar, varila som 2 hodiny, vybrala kosti, tú trochu mäsa odkostila a vrátila do hrnca

ku kapustnici mám radšej široké rezance, ale dnes ich naša komora nemala :-)))
dobrú chuť!

Na varenie kapustnice mám X receptov. Tento je fakt len z kapustnice - vody z kyslej kapusty, bez kapusty. U nás, ak sa pridá aj kapusta, už to má iný názov :-)

Čaj som si dala o niečo skôr. Na zahnanie choroby som si vybrala Matchu. Je to silný antioxidant, čo by mi tiež mohlo pomôcť:







Nech sa vám darí!
Daniela

piatok 25. novembra 2016

Kostoly v Smrečanoch

Ďakujem vám za komentáre!

Štvrtý :-)))



Na nedeľnom výlete sme sa zastavili v obci Smrečany. Už z cesty sme videli starý kostol. Je to typický predstaviteľ gotickej architektúry na Liptove. Vznikal koncom 13. a začiatkom 14. storočia. Dodnes sa v ňom zachovala nástenná maľba. Len škoda, že sme sa do kostola nedostali. Museli mi stačiť fotografie na internete :-(((








Druhý kostol v Smrečanoch svojou atmosférou vôbec nezaostáva. Je oveľa mladší, postavili ho v rokoch 1876 - 1880. Mne sa páči aleja pred ním. Brána je však zamknutá a ani na internete som foto interiéru nenašla :-(((









Dnešný môj čaj o piatej bol pečený ovocný:





Nech sa vám darí!
Daniela