pondelok 23. januára 2017

Kde je pravda?

Všetkým veľmi ďakujem za milé slová v komentároch! Je jasné, že stromy pre nás znamenajú veľa, máme ich radi a dokonca ich aj obdivujeme. Záleží len na nás, či to tak zostane aj ďalej, či sa z nich budú môcť tešiť aj ďalšie generácie. Na niektorých miestach Zeme to veru už tak nie je. Stromy museli ustúpiť "pokroku", bohužiaľ :-((((

Pre dievčatko potrebujem vyšiť dopravný prostriedok pre bábiky:



Naše vysoké školy chŕlia absolventov humanitných vied. V poslednom čase si takmer každý mesiac, niekedy aj týždeň, prečítam o nových zahraničných výskumoch, ktoré naznačujú, že je tomu tak aj vo svete. Niektoré z výskumov sa mi zdajú byť zbytočné, až absurdné. Minule som už o jednom takom výskume písala. Zaujal ma preto, že som sa v ňom našla :-)

Získavanie informácií, poznatkov, ale aj praktických rád je dnes celkom jednoduché. Potrebné je vedieť rozlišovať medzi objektívnymi a zavádzajúcimi faktami. Myslím si, že práve toto by sa malo vyučovať na základných a stredných školách. 

U nás síce od roku 2008 žijeme v pokusoch o školskú reformu, ale z môjho pohľadu ideme zlou cestou. Celá reforma je len o kope prázdnych slov, ktoré sa spíšu do mnohostranových dokumentov.  Tie potom chodí kontrolovať školská inšpekcia a verte mi, chytajú sa každého slovíčka, ba ešte horšie, dôležité je v akej tabuľke sú slovíčka zoradené. Smutné :-(((

Čo nový minister školstva, to nová komisia na reformu. Každá komisia musí po sebe niečo zanechať (veď ako dokázať, že nebrali peniaze nadarmo) a vy, učitelia, prerábajte, prepisujte, meňte tabuľky,  ........, len žiak je niekde mimo :-(

Aj náš súčasný minister má vytvorenú komisiu a som zvedavá, koľko je v nej učiteľov s aspoň 20 ročnou praxou na základnej, respektíve strednej odbornej škole. 

No, ale o inom som chcela písať! Dočítala som sa o výsledkoch medzinárodného výskumu, z ktorého vyplýva, že vo všeobecnosti sa IQ ľudí znižuje :-(((

Nový výskum ukazuje, že gény, ktoré sa spájajú so vzdelaním sú čoraz vzácnejšie a z ľudskej DNA sa vytrácajú. Úbytok je 0,04 IQ bodov každých 10 rokov.

A v čom vidia výskumníci príčinu tohto javu? Vraj inteligantní ľudia mávajú málo detí. Platí nepriama úmernosť: čím menšia inteligencia, tým viac detí. 

Ale nie je to len také jednoduché! Iná štúdia (sociologička z Oxfordskej univerzity) hovorí, že IQ hodnoty v polovici minulého storočia narástli a pri vzdelávaní prevládajú vplyvy okolia a spoločnosti nad genetickými. Podľa mňa:  dnešné okolie a spoločnosť ako celok nie sú nič moc :-(((

A teraz si vyberte z týchto dvoch výskumov ten,  ktorý je pravdivý! A povedzme si, je to to najdôležitejšie, čo potrebujeme pre život v 21. storočí?

Keby vysoké školy produkovali viac vedcov, lekárov, technikov......... nebolo by to lepšie?



Dnes som si urobila  jazmínový čaj. Mám ho v zaujímavej škatuľke, ale čaj v nej už nie je originál. Jeho kvalita nie je najlepšia, pretože sa v ňom dajú vidieť biele kvietky jazmínu. V kvalitnom jazmínovom čaji kvietky nie sú:







Nech sa vám darí!
Daniela

7 komentárov:

  1. She is very sweet with her dolls and her pram and yes, we have to look after our trees - I am lucky to live in a very leafy suburb.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. You made a good progress on your stitching!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Une boite a thé de forme original,j'aime beaucoup!
    Votre broderie avance trés vite,elle me fait penser aux poupées d'autrefois!
    Amicalement

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Wie hübsch, das wird ein kleiner Puppenwagen, eine wirklich schöne Stickerei. Und deine Tea-Time-Fotos finde ich immer wieder toll!
    Liebe Grüße an dich, deine Jutta

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danka,
    pekne sa Ti výšivka rysuje...som zvedavá, či tam ešte niečo pribudne okrem kočíka :-)
    Včera som si dala čajík o piatej Mate yerba (snáď som to správne napísala), dnes práve popíjam zelený čaj s lístkami ruží (máš taký odomňa aj Ty :-))
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť