streda 18. januára 2017

Malá biela fazuľa

Všetkým vám ďakujem za komentáre! Teší ma každé slovo v nich!

Vyšívam akosi menej a neviem prečo. Nič ma netrápi, som zdravá a plná energie.  A predsa ma prepadla nejaká "ihlová" kríza :-)



Dni sú stále pekné, zima vládne tak, ako sa patrí a ja sa jej neviem nabažiť na svojich prechádzkach. Trocha viac času venujem aj škole. Blíži sa vysvedčenie a to každý vie, že je to nápor nielen na žiakov. Ale aj to mám rada :-)

Fazuľa je jednou z tých potravín, o ktorých sa moc nepíše. A pritom ide nielen o zdravú zeleninu, ale dokonca všeliek.  

Fazuľa pochádza z Mexika, odkiaľ sa rozšírila po celom svete. Bola nazývaná aj potravinou chudobných, lebo práve menej majetné vrstvy ju často varievali a konzumovali. Jej výhodou je, že je nenáročná na pestovanie a prípravu, zato však nasýti aj na dlhý čas. 

Pozoruhodné je tiež jej zloženie a výživová hodnota. Tým, že fazuľa obsahuje množstvo vlákniny, podporuje činnosť čriev a zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie. Taktiež napomáha telu zbavovať sa vody. Železo zasa zabezpečí dostatok energie, mangán posilní vlasy a pokožku. Fazuľa je vhodná aj pre nastávajúce mamičky. Obsahuje dostatočné množstvo kyseliny listovej, ktorá podporuje správny vývoj plodu a zdravie matky. Za spomenutie stoja aj vitamíny, a to najmä vitamín C a vitamíny skupiny B. 

Okrem týchto výživových vlastností môžeme fazuľu pokojne nazvať všeliekom. Má schopnosť stabilizovať hladinu cukru, znižovať zlý cholesterol, posilňovať srdce a cievy či dokonca predchádzať rakovine.

Fazuľa pôsobí pozitívne aj na krásu a mladosť. Obsahuje totiž kyselinu nukleínovú, ktorá pomáha regenerovať bunky a spomaliť starnutie. 

Fazuľu rozoznávame najmä podľa farby a práve podľa toho môžeme rozdeliť aj jej liečivé účinky. Kým tmavá – hnedá až čierna fazuľa je prospešná pre obličky a močové ústrojenstvo, zelená pomáha pečeni a je aj ľahšie stráviteľná. Vďaka bielej fazuli zasa najrýchlejšie schudnete :-)

Okrem spomínaných liečivých účinkov má bohužiaľ aj jeden nežiaduci, a to plynatosť. Na svedomí ju majú obsiahnuté oligosacharidy, aj keď nie na všetkých vplývajú rovnako. Zamedziť plynatosti sa však dá, preto šikovné gazdinky fazuľu pred varením namočia na niekoľko hodín, najlepšie na celú noc do vody. Zaujímavosťou však je, že čím častejšie fazuľu konzumujeme, tým menej sme na jej nežiaduci účinok náchylní. Organizmus akoby sa s touto skutočnosťou sám vyrovnal. 


Uvarila som polievku z malej bielej fazule. Na slaninke a klobáske som opražila cibuľku, zaprášila múkou a zaliala vriacou vodou, pridala zemiaky a osobitne uvarenú fazuľu (tú som si večer nenamočila a tak som ju dlhšie varila, ale bolo to na našej starodávnej peci, takže super atmosféra, ako vystrihnutá z rozprávky). Keď sa dovárali zemiaky som pridala soľ, bobkový list, cesnak a smotanu, trocha octu, korenie mleté čierne a nové, papriku. K polievke som urobila pár hrianok:


Dobrú chuť!




Čaj o piatej:






Nech sa vám darí!
Daniela

11 komentárov:

  1. Danka,
    výšivka pribúda, aj keď sa Ti zdá pomaly, ani mne sa akosi nechce, len tak po troške vyšívam.
    Neuveríš, ale aj ja som dnes varila na obed fazuľovú polievku, ale z tej veľkej, fialovo-čiernej, ale nie na kyslo... s klobáskou a údeným mäsom a rebierkami, Fazuľa je taká veľká, že jedna zaplní celú lyžicu :-)
    Môj čaj dnes bol síce trošku neskôr, ale predsa - bazový s medom, vraj mi po ňom prejde kašeľ...
    Páááá, nech sa Ti darí.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Polévka vypadá dobře,ale přiznám se,že fazole zrovna nemusím.Občas ale udělám omáčku se zelenými fazolkami-zmraženými,ta je fajn:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danielka, fazuľa je jediné čo nezjem.... :) S tým by si ma nekúpila xixi ... Neboj sa, ihlová kríza prejde... ja to mávam tiež, ale volám ju papierová :) pa Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Love your new start , i just love rabbits .
    Nice food.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. This soup looks so delicious! Specially in winter!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danielko, taky si asi musíš někdy od toho vyšívání odpočinout, ne? Třeba oči? Výšivka začíná být moc krásná, jsi opravdu dobrá! A ve škole? Tomu rozumím dle mé dcery a snachy. Taky mají teď víc starostí a práce.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. You've still made progress on your stitching!
    It's not the quantity, it's the quality :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Soup looks too tasty Daniela! I am looking forward to seeing the next progress of your new work!

    My mood is the same/ Without a reason, I am not stitching lately!

    Paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  9. A wonderful stitching Daniela and your meals always look so tasty.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Vyšívací krizi mám už víc než rok! :-) Stále vyšívám, ale málo... zato hodně čtu. Změna je život :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Danielko, fazole mám ráda, takže polívku bych si dala hned .. určitě děláš dobrou ...a že vyšíváš méně, to je taky v pořádku, zase se věnuješ něčemu jinému a opět najedeš ..
    Hezký pátek ti přeju. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť