streda 11. januára 2017

Obličkovec západný, alebo kešu oriešky

Všetkým vám ďakujem za milé komentáre! Vždy ma veľmi poteší, keď sa vyjadríte k môjmu príspevku, keď mi napíšete aspoň v krátkosti svoj názor. Viem, patrilo by sa mi odpovedať, ale akosi sa neviem vrátiť k starým dobrým zvykom. Ospravedlňujem sa vám a dúfam, že na mňa nezanevriete, ak to nebudem robiť naďalej. Zdá sa, že som už akási pomalá a nestíham :-)

Moja výšivka sa pomaly blíži k záveru. Macko Pu si drieme, chýba mi už len rozsvietiť hviezdičky:



Mám rada oriešky. Nuž, a keďže sú aj zdravé, mám pri ich jedení pocit, že to robím pre zdravie. Kedysi bol v našich obchodoch výber obmedzený, ale v posledných rokoch sa už aj tu dá kúpiť  kadečo. Týka sa to hlavne ovocia a zeleniny, a aj orieškov. 

Ceny orieškov sú vysoké, pre obyčajných našincov tak predstavujú trocha luxusu. Odkedy nám naše 4 deti doštudovali a osamostatnili sa, naše finančné pomery sa vylepšili a tak si tohto luxusu občas doprajem :-)

Pred Vianocami som sa dala zviesť akciou v jednom HM a kúpila som si kešu oriešky, rovno tri balenia. Výhodná cena, no, nekúp to!

Kešu doniesla domov aj Danka, tak cez sviatky sme vyjedali tie. Boli výborné. Dnes som otvorila prvé balenie z môjho výhodného nákupu a som totálne sklamaná. Už nikdy nebudem kupovať akciové oriešky!!!



Kešu oriešky mi nechutia, ale vyprovokovalo ma to k tomu, že som si na internete pozrela, odkiaľ sú a ako rastú. Och, ja som stále taká sprostá, toľko toho neviem! Aby som nezomrela ako blbec, musím ešte dobre dlho žiť :-)))

Kešu oriešky rastú na vždy zelenom strome so zaujímavým názvom - obličkovec západný. Z Brazílie sa jeho pestovanie dostalo aj do Ázie. Zaujímavé je, ako rastú:



najskôr sa vytvára oriešok v tvare obličky
potom rastie nepravý plod, ktorý sa volá jabĺčko, je tiež jedlé, ale začne hneď po odtrhnutí hniť, preto sa nedá vyvážať 



Ak si chcete o tom prečítať viac, kliknite si Tu, alebo TU.  Ale podobných informácií je na internete veľa, stačí len googliť :-)

Takže, dnes som zmúdrela a kým som svoje "múdrosti" spísala aj pre mne podobné čitateľky, zjedla som mištičku kešu orieškov :-) 

Nakoniec môj dnešný čaj o piatej:







Nech sa vám darí!
Daniela

10 komentárov:

  1. Winnie the Pooh looks so cute Daniela ♥Colors are great :)

    I also like Cashews nu,it is very tasty!

    As far as I understand that, my parcel's not arrived yet! Piifffff ☻

    Paaaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka macko je veľmi utešený...oriešky patria aj k našim obľúbeným maškrtkám,pre ich vysokú cenu ich tiež nekupujeme často ale na Vianoce nás poteší syn nakúpi všetky možné druhy...ja mám tiež veľmi rada pistacie a kešu a práve o tych som nevedela nič ale vďaka tebe už o nich viem dosť a veru som prekvapená ako zvláštne rastú. Pekný deň

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nous avons le même thé Daniela!
    Toutes sortent de noix sont un luxe en France aussi ,d'ailleurs avec une pension de retraite,tous et devenus luxe!
    je pense dans d'autres pays aussi,c'est bien honteux et triste !
    Amicalement
    Belle journée

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Die kleine Teddy Stickerei wird sehr schön.
    Liebe Grüße Manuela

    OdpovedaťOdstrániť
  5. How fascinating re the cashews (which I absolutely love to eat).

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danielko, dostala jsi mne svým slovním spojením, že nechceš zemřít jako blbec, u tebe se toho ale opravdu nebojím! Jinak oříšky jsem jedla jen burské a to opražené slané, ale nedělaly mi dobře, tak už jenom mandle, které si sama opražím naslano. Jsou ale tak neskutečně drahé, že jen občas. Měj se. Papa.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Danka, ja som tiež kúpila presne tie isté oriešky ako ty. Ešte som neotvorila. Ale už som ich dakedy v minulosti mala a nemala som nejaké negatívne skúsenosti s nimi. Práveže v Lidly mávajú celkom kvalitné potraviny. Takže neviem kde nastal problém. :):) Maj sa pekne. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Danka,
    výšivka Ti krásne rastie, už len tie hviezdičky...
    Oriešky milujme aj my, máme ich každý deň, najradšej máme mandle, pistácie a para orechy, ale nepohrdneme ani inými :-) práve chrúmem vlašské z našej (cháp dedovej) záhradky. Tento rok, teda už minulý rok ich bolo veľmi málo, mrazy a vietor zničili celú úrodu a všade v okolí, kde poznám :-(
    A ďakujem za zaujímavé čítanie o orechoch, zase viem niečo nové...
    Včera som na Teba maslela, dala som si Rooibos čaj, dnes asi biely.
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Liebe Daniela,
    der schlafende Teddy ist so was von goldig. Ich liebe ihn!
    Liebe Grüße
    Marion

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Danielka, macko na oblaciku je kuzelny...ked rozsvietis hviezdicky, bude to dokonale :) Kesu oriesky mame radi aj my...ale su dost syte, tak sa ich neda vela zjest...a zase som sa u Teba nieco naucila...netusila som, ako rastu ;) Maj sa krasne, papa

    OdpovedaťOdstrániť