sobota 21. januára 2017

Pak Choi

Ďakujem vám za krásne komentáre!

Dnes, bohužiaľ, nebudem začínať ako obvykle. Vyšívanie vynechávam, pretože som ihlu nemala ani v ruke. Varila som, piekla a poobedie som strávila s Lenkou. Zažili sme spolu kúsok romantiky v bielej krajine :-)

Vo štvrtok sme boli s manželom prvý raz od Vianoc na nákupe. Nie že by sme už nemali čo jesť, v mrazničke máme v zásobe kde-čo,  ale chýbalo nám pár základných vecí - cibuľa, ocot, jogurty, syry, nejaká tá šunka, toaletný papier, voda, ovocie a zelenina, a to najdôležitejšie - kopa sladkostí. Bez nich to má manžel ťažké. Len chodí ako s prerazenou nohou a nevie, do čoho by zakopol :-)))

Mňa v obchode zaujala kapusta (zelí). Takú som ešte nevidela. Nuž, a keďže som "požierač" kapusty, nemohla som nekúpiť :-)

Kapusta má zvláštny názov: Pak Choi. Keby neexistoval internet, schrúmem ju surovú a viem, že by mi chutila. Vďaka internetu som získala niekoľko receptov na jej prípravu a ja, ako vždy, som z nich urobila jeden, ten svoj :-)

V balení boli dve takéto kapusty:


Dobre som ich premyla v studenej vode, chvíľu nechala odkvapkať a každú z nich som rozkrojila na štvrtiny:


Pripravila som si cibuľku, cesnak, zázvor a jednu sušenú čili papričku (mala by byť čerstvá, ale doma nemám), olivový olej, sézamový olej, sézam (mal by byť tmavý, ale mám iba svetlý) a rybaciu omáčku (môže byť aj sójová, mne sa viac pozdáva rybacia):


Len v jednom recepte bolo napísané, že treba oddeliť listy od hlúbika, ostatné pripravovali štvrtky kapusty v celku. Keď som videla, že hlúbik je dosť hrubý, oddelila som ho od listov. Na prípravu listov bude potrebný kratší čas:


Do woku som dala trochu olivového oleja (vo väčšine receptov bol použitý kokosový tuk, nemám ho a ani neplánujem kúpiť), do rozpáleného oleja som dala najskôr cibuľu, potom cesnak, zázvor a čili, to aby olej prevoňal:


Po chvíli som pridala hrubšie časti - hlúbiky a chvíľu nechala podusiť pod pokrievkou. Potom som pridala sézam, lyžicu sézamového oleja a dve lyžice rybacej omáčky, pomiešala a pod pokrievkou podusila:


Potom som pridala listy, premiešala a podusila už len 3 minúty:



K novej zelenine som vopred urobila kuracie prsia na cibuľke s kurkumou a trochou kari:




Je jasné, že môj manžel by sa takémuto obedu nepotešil. Jemu som k mäsu udusila ryžu, ale jeho tanier som neodfotila :-)


Trocha som sa bála, že zázvor a čili urobí svoje a budem to mať poriadne pálivé. Ale bolo to pikantné presne podľa mojej chuti. Veľmi som si pochutila a tým, že manžel mi neodjedol, jedna porcia mi ostala aj na zajtra :-)

Dočítala som sa, že tento druh kapusty má aj iné názvy:  Bok Choy alebo Chinese Cabbage. Pak Choi obsahuje sacharidy, proteíny a tuku menej ako 1%. 100 g kapusty obsahuje 13 kalórií. Je bohatým zdrojom vitamínu A, C, K, B6, tiež kyseliny listovej a vápnika.

Od Vianoc sme doma nemali upečené nič sladké a včera na blogu u Hanky "Šťastné dni" som si urobila chuť na poctivé kysnuté buchty. Pečenie buchiet je pre mňa dlhoročná rutina. V Hankinom recepte ma zaujalo, že používa sádlo, zrejme bravčovú masť, pomyslela som si. A ako by to bolo, aby som nevyskúšala :-)

Zamiesila som si cesto podľa Hankiného receptu. Kým som robila obed, cesto vykyslo. Buchty som naplnila slivkovým lekvárom, to máme najradšej. Vyšlo mi ich 17:


buchty boli tiež skvelé, čo vám poviem, dnes sa mi obed vydaril :-)

6 som ich zobrala do Istebného. S Lenkou sme sa dohodli, že pôjdeme zas spolu na prechádzku. Chceli sme si výjsť na kopec, kde bola kedysi parádna sánkovačka. Nechýbalo tam ani jedno dieťa z ulice. 

Dnešné počasie bolo ideálne na tento šport, ale na našej trati dnes, ale ani pred týždňom, nebolo ani nohy. Je to veľká škoda, že dnešné deti nemajú záujem o jednoduché a finančne nenáročné športy. Všetko sa to potom odráža na ich kondícii a zdraví. No čo už, doba nám doniesla iné záujmy :-(((

v pozadí vidieť Choč v opare
najvyšší vrh sa volá Lysica
poľná cesta, ktorá bola našou sánkarskou dráhou, dnes sú na nej len stopy po štvorkolke a naše :-)
 v pozadí Kubínska hoľa

stretli sme bežkára samotára :-)

Domov som prišla niečo po piatej. Rovno na čaj:


rooibos


Nech sa vám darí!
Daniela

7 komentárov:

  1. Как вкусно ты пишешь про еду:) Отличная получилась прогулка!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielko, to zelí před vánoci přivezl brácha,že ho chroupe jen tak. Teď už vím od tebe název. Já jsem z té novinky udělala salát. Tvůj recept vypadá moc lákavě i to kuřátko.
    Procházka musela být příjemná. My co jsme sáňkovali na "našem" svahu jako děti, je sídliště. Čajík jsem měla opět zázvorový.
    Tak ať to sluníčko dlouho vydrží. Dnes máme ráno -15 stupňů. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danka,
    krásne fotky, tak my sme sa tam hneď išli posánkovať :-)V blízkej dobe sa chystáme na pezinskú babu, tak snáď bude veľa snehu...
    Obedík si navarila úžasný, mňam a tie buchty priam spievajú...verím, že ste si pochutili. Ja som včera nemusela variť, boli sme v jednej reštaurácii a super sme si pochutili aj my :-)
    Neuveríš, ale aj my s manželom sme si včera o piatej dali rooibos.
    Páááá

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Everything looks so delicious ♥♥♥
    You have a very cold winter this year!

    Paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Téééda také dobroty. Slinu mám až na brade:-) A tie úžasné fotky, ako vždy si u teba nájdem kadečo zaujímavé. Idem čítať ďalej, čo všetko so u teba zameškala. Ten pak choi určite vyskúšam. Som rada, že nie lem môj tata je mlsná huba:-D
    Papa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Toto zelí neznám, ale oběd bych si dala hned, je velmi lákavý a určitě moc dobrý.V sobotu jsme zrovna s manželem vzpomínali na zimní sáňkování a bruslení na rybníku nejen naše, ale i našich dětí. Letos by se to bruslilo, rybníky zamrzlé jsou, ale děti zřejmě tráví čas u počítačů nebo v nákupních centrech. Je to smutné, ale nic nenaděláme ☺

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Aj keď si nemala v ruke ihlu, ale si nezaháľala ... Navariť obed, napiecť, to všetko stihnúť tak, aby sa popoludní dalo ísť na prechádzku ... veď to nie je len tak ... :) Apropoooo ... ten obed ... parádička ... neskutočná mňamka ... tú kapustu si dakde kúpim a určit si takú zeleninku urobím ... mám na ňu neslutočnú chuť ... Dani ... a krásne naservírované ... a takú fajnovú teplú buchtu by som si tiež dala ... :)
    Ešte musím pochváliť fotky zprechádzky ... parádne sú ... :) najmä tá posledná s lyžiarom ... Dani, maj sa dobre pa pa L.

    OdpovedaťOdstrániť