sobota 4. februára 2017

Fazuľové struky v hrnci

Dievčatá, ďakujem vám za komentáre! Zdá sa, že viaceré máte podobné skúsenosti s čakaním na lekárske vyšetrenie. Naše zdravotníctvo je tým horšie, čím viac počúvame o reformách, ktoré ho majú zlepšiť. Kdesi je chyba :-(((

Z výšivky asi ešte nevyčítate nič, či predsa len niečo v nej vidieť?


Témou dňa bude jedenie. Najskôr obed. Polievka z fazuľových strukov:

maslo, cibuľa, múka, zemieky, smotana, ocot, fazuľové struky
Fazuľové struky si čo šikovnejšie gazdinky - záhradkárky - zavárajú svoje, ale ja medzi ne nepatrím a tak si ich kupujem. Zaujímavé je, že ich majú žlté a zelené, ale ja si vždy vyberiem tie žlté. Neviem, či je medzi nimi aj nejaký rozdiel v chuti, zatiaľ som to nevyskúšala a zdá sa, že ani nevyskúšam :-)

na masle cibuľku do sklovita, poprášiť múkou, pridať červenú papriku, bobkový list, pár guličiek nového korenia a do toho zemiaky chvíľu nasucho premiešať, 

 potom priliať vriacu vodu, osoliť a variť do zmäknutia zemiakov, pridať ocot, fazuľové struky a keď všetko zovrie, zaliať smotanou zmiešanou s trochou múky (to aby sa "nesekla" v kyslom prostredí) a ešte povariť :-)

dobrú chuť!


Na večeru som mala v pláne len ovocný šalát. Robím si ho v posledných dňoch, ale dnes mi plán nevyšiel. To preto, že chute mi narobil Miško :-)
Poslal mi foto ich večere:


Tomu sa mne ťažko odoláva :-)
Neodolala som:



Tu sa musím pochváliť! Je to nakladaná ačokča s mrkvou z MOJEJ ÚRODY!!! Naložila som to do nálevu Do Chua, ktorý mám z blogu Milky. Tá je odborníčka na rôzne ázijské spracovania zeleniny. Zatiaľ som vyskúšala len tento jeden spôsob, ale určite niekedy vyskúšam aj ďalšie :-)

Nakoniec to treba všetko zdravo zapiť :-)
Najlepšie čajom o piatej. Dala som si Pu Erh:



šálka je z vianočných trhov 2015 v Prahe, doniesol mi ju odtiaľ Jurko :-)
Nech sa vám darí!
Daniela

7 komentárov:

  1. Mňam,mňam.... mám v mrazáku mražené zelené, už jsem jedny dělala na cibulce k masu...byly chuťově dobré / ne vždy jsou dobře zamražené, kupované/, tak to v týdnu taky vyzkouším..zase něco nového. Pomalu už nevím, co vařit, abych netočila do kola jen to samé. Díky za typ a hezký den... Mi.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielko, s tou večeří jsi mne taky nachytala! Dala bych si hned!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danka,
    polievka vyzerá chutne, ale mňa by si tentokrát nalákala na tú slaninku a zaváranú ačokču :-)
    Netrúfnem si tipnúť, čo by to mohlo byť na výšivke, nechám sa prekvapiť...
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Dani. Si sa rozbehla s tými vrecúškami :-) Krásne sú. Som zvedavá na novú výšivku, vyzerá to ako spodok sukne. Určite to bude zas niečo krásne. Čo sa čakania u lekárov týka, plne ťa chápem. Aj ja pokiaľ nemusím, tak k nim nejdem. Dokonca niekedy aj keď musím! Reforma sem, reforma tam, v konečnom dôsledku skrátka príde vždy len pacient. Naše zdravotníctvo je jedna veľká čierna diera. Polievočka vyzerá móóc dobre, ako všetko čo som u teba videla:-) Papa

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Danka, musela som sa zase začítať do všetkých tvojich pre mňa zmeškaných príspevkov. Našila si toho veru dosť aj nová výšivka sa už pomaly rozrastá, mrzí ma, že ťa zase trápia zdravotné problémy. S tými návštevami u lekára je to hádam všade rovnaké. Či u všeobecného alebo odborného lekára všade najmenej 2 hodiny čakť a to môže byť človek rád že len dve hodiny... Mám zaujímavý zážitok z minulého týždňa. V utorok som bola na operácii žíl, robili mi to laserom takže jednodňová záležitosť. Boli sme tri a medzi nami aj jedna mladá žena, ktorá síce pochádza od Žiaru ale žije už v Bratislave. Bola som prekvapená, že si prišla dať robiť žily sem. Povedala, že bola u cienveho lekára v Blave a to pre recept na ktorý čakala 4 hodiny. Hneď vraj z tadiaľ odišla a radšej bude dochádzať za doktorom vyše 170 km... Najlepšie by veru bolo, keby sme lekárov nepotrebovali, alebo apsoň keby sa tak strašne dlho u nich nemuselo čakať ale to sa u nás nezmení nikdy. Danka, skoré ozdravenie a veľa trpezlivosti u lekárov. Keď musíš tak musíš :) aj k nim ísť. Ahoj

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danielko, fazolky mám ráda i jsme je pěstovali.. tak se nechám polévkou inspirovat ... ale foto večeře .. to bych se nechala zlákat ihned... já budu dělat česnečku, abych vyděsila bacily.. teď zrovna popíjím zelený s jasmínem ..
    Měj se co nejlíp. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Hahaha..hledám salát a tady taková slaninka..:-D A fazulková polievka vypadá taky dobře.Sice žádná dietka,ale polévka se na mne směje z obrazovky..:-D Ačokču jsem kdysi jen ochutnala a to čerstvou.Výšivku neuhádnu,nechám se překvapit.
    Hezký den a hlavně zdravíčko..:-D
    Daška

    OdpovedaťOdstrániť