utorok 7. februára 2017

Fermentovaný cesnak

Srdečne vám ďakujem za množstvo krásnych komentárov. Hádanka je vyriešená, Zuzka a Mirka majú dobrú predstavivosť a dobre videli v obrázku záznam ultrazvukového vyšetrenia bruška nastávajúcej mamičky :-)

Lenka sa konečne stane starou mamou. Postarala sa jej o to dcéra Mirka. Keď som objavila na pintereste tento obrázok, už som o tejto dobrej správe vedela a hneď mi bolo jasné, že ho vyšijem. A čo z neho? Ušijem vrecko, ktoré bude najskôr na odloženie rôznych drobností, ktoré bude Mirka potrebovať pre bábätko. Neskôr, keď dieťatko podrastie, môže ho využiť na hračky :-)

Vymenila som svetlo modrú farbu za zelenú. Nechcem, aby modrá evokovala chlapca,
pretože stále nevieme, čo to bude :-)

Dnes som zas experimentovala. Nedávno som čítala, že cesnak sa dá fermentovať. Taký by mal mať jemnejšiu chuť a poskytuje tiež dobré črevné baktérie. 

Samotný cesnak považujem za najlepšie ľudové liečivo na prechladnutie, kašeľ a na zníženie krvného tlaku. Manžel vždy "vyrukoval" pri prechladnutiach našich detí s osvedčeným liekom: do teplého mlieka dal popučený cesnak a med a nanútil ich vypiť to. Deti od nás už odišli a oslobodili sa od tohto lieku, ale ja ho musím piť pri chorobe stále. Vyskúšajte, naozaj účinkuje, ale tá hrôza pri jeho pití :-)

Cesnak sa dá fermentovať dvomi spôsobmi. Buď slaným roztokom, alebo jablkovým octom. Mne sa pozdával viac ocot. Myslím si, že kyslý zjem skôr, ako slaný. 

Ak by ste chceli fermentovať radšej slaným nálevom, ten sa urobí tak, že v litre vody sa rozpustia dve lyžice morskej soli. 

Fermentovanie jablkovým octom sa robí len zaliatim cesnaku octom. Keďže si neviem predstaviť, aká bude jeho chuť a či bude vhodný do varenia, najskôr to len vyskúšam v malom. Očistila som si cesnak len do malej sklenenej fľaštičky:





Môžu sa pridať aj bylinky podľa chuti, môžu byť čerstvé aj sušené. Ja som ich do takého malého množstva nedala. Strúčiky cesnaku by mali ostať celé, lebo po rozkrojení sa z neho uvoľni alicín, hlavná zdravotná zložka cesnaku.  Dobre uzavretú fľaštičku treba dať na teplé miesto na 3-4 týždne. Ja som ju nechala v kuchyni. Po tomto čase sa dá už na chladné miesto, niekde do komory. Čím bude dlhšie v chlade, tým bude vraj chutnejší. Tak uvidím :-)


Fermentovaný cesnak sa môže pridať do šalátových zálievok, do polievok, k pečeným zemiakom, ale môže sa jesť aj surový, sám. Keď ho použijem, oznámim vám, ako a kde to bude,  a vyhodnotím moje experimentovanie :-)

Čaj som mala zas o niečo neskôr. Urobila som si zelená Madam Butterfly:






Nech sa vám darí!
daniela


21 komentárov:

  1. Hmm..česnek je zdravý,ale já ho nemusím.Ale dávám ho do pečení masa a manžel ho jí nakrájený na chlebě s máslem a pak smrdí na sto honů.Podle tvého receptu zkusím česnek naložit do octu a snad bude pro mne k jídlu.Dobrý nápad..díky..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A ještě jsem tady..tu výšivku bych ani náhodou neuhádla...to by mne nenapadlo,vyšít snímek miminka..:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Сюжет вышивки- просто Чудо!! Скорее хочется увидеть результат!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danielko, našla jsi úžasnou předlohu na pinterestu, moc se mi líbí.. Mirka bude mít určitě velkou radost... už se těším na ten sáček ..
    brácha má česnek rád, tak mu poradím tvůj recept.. já si teď dost často dělám česnečku...
    Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. jeej ja som to uhádla :) odpadnem...no tak veľká gratulácia všetkým zainteresovaným :) ....budúcej mamičke, babičke...je to krásny moment...držím palce nech to všetko dopadne OKej..pa Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Congrats on the baby news! Lovely tea box, you have a good collection of tea time things :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. :))))Congratson this great news to Lenka ♥♥♥ It is such an interesting stitching (I've never seen such design before) "ultrasound" !!! Looks fantastic thoug!

    Paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Danka, tak ja by som to veru neuhádla...ale nádherný nápad, to som ešte nevidela nikde také niečo vyšité, vymyslela si to veľmi pekne a darček určite poteší...aj ten cesnak ma dostal, mám doma ešte náš domáci, vlani sa urodil celkom pekný nie také veľké hlavičky ako dostať kúpiť ale je zdravý a zatiaľ tvrdý, vyskúšam tvoj recept, určite to bude veľmi chutné. Pekné dni ahoj

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Congratulations to Lenka for the wonderful news!
    I would have never guessed such cross stitch design, that's for sure.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Výšivka je nádherný nápad! Určitě uděláš radost. Na ten česnek jsem opravdu zvědavá, já bych ho také raději naložila do octa než do slané vody. Těším se na výsledky, jak výšivky, tak i naloženého česneku.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Danka,
    krásna výšivka a správny tip som dala aj ja :-)
    Srdečne gratulujem, aj ja som pred niekoľkými dňami dovyšívala pre bábätko, lebo som sa s tala tetou a teším sa, i keď drobca som zatiaľ nevidela...
    Na ten Tvoj experiment s fermentovaným cesnakom som vcelku zvedavá a teším sa na výsledné hodnotenie.
    Včera o piatej som na Teba myslela s pohárom vody :-)
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Danielka pomazánka z avkáda nemala chybu, super chutna. Ten maličky vyšívaný batôžtek absolútne nemá chybu, skvelý nápad a krásne vyšite, normalne tam poznať babätko :-) Na výsledok toho cesnačiku si počkam...lebo tiež ho nemusim za surova, bleee...

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Such a lovely cross stitch Daniela. You gave me a great idea for a small present for my pregnant niece. Sunny greetings from New Orleans, Alice

    OdpovedaťOdstrániť
  14. What a special gift you are stitching, Daniela!! So thoughtful and useful for a new mother :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Bravissima Daniela, i tuoi ricami sono sempre unici!

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Отличный подарок, милый и славный! Счастливые месяца беременности о которых всю жизнь вспоминаешь глядя на своих детей. :-)) Красивый животик с малышом! ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Hello Daniela !!!
    a verry beautiful gift ...bravo !!!
    have a nice day

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Danielko to je krása a skvělý nápad ♥ česnek miluju ale poslední dobou jsem na něho hodně opatrná několikrát mě rozbouřil žlučník...ale bylo mě porazeno vyjímat střed z česneku a musím tuk tuk zaklepat že zatím dobré ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Liebe Daniela,
    obwohl ich kein Wort verstehe, die Fotos sprechen für sich: Sticken, leckerer Knoblauch und dein Tee ..... wunderbar!
    Viele Grüße, Jutta

    OdpovedaťOdstrániť
  20. čo s tým cesnakom, vyhodila si ho ?

    OdpovedaťOdstrániť