utorok 14. februára 2017

Oranžové citróny

Ďakujem za všetky komentáre!

Ešte jeden motýlik, do štvorice, už končím:




Od 1. augusta pijem každé ráno citrónovú vodu. To znamená, že musím dbať, aby vždy boli v komore citróny. Zatiaľ sa mi to darí. Naposledy som sa v obchode čudovala. Hľadám citróny a nevidím ich. Až po druhom prejdení po celom oddelení som si všimla nápis veľkými písmenami: citróny. Nuž, poviem vám, prešla som popri nich bez povšimnutia, veď sa na citróny akosi nepodobajú, sú oranžové :-)

Iné nemali a tak idem kúpiť túto, pre mňa novinku. Zarazilo ma, že sú moc mäkké. Nie sú pred začiatkom hnitia? Skúšam, prezerám, voniam ........ Tak aspoň niekoľko vezmem a doma si o nich niečo naštudujem :-)


pre porovnanie
oranžová je aj dužina, na prvý pohľad sa zdá, že ide o pomaranč

Moc som sa toho nedočítala a niečo bolo aj protichodné. Čo je správne, to neviem, ale vybrala som to, čo sa mi zdalo byť najpravdepodobnejšie :-)

Ide o Meyer citrón pôvodom z Číny a je to zrejme kríženec citróna a mandarínky, alebo pomaranča. Aspoň tak sa to prezentovalo v roku 1908 v USA pánom Frankom Nicholasom Meyerom po návrate z Číny. Odtiaľ aj ten názov :-)

V Číne sa tento kríženec pestoval v záhradných kvetináčoch ako okrasný strom. V USA sa stal populárnou potravinou vďaka Alice Waters v Chez Panisse (reštaurácia v Berkeley, Kalifornia) počas kalifornskej "kuchynskej" revolúcie na konci roku 1990. Odtiaľ je aj názov kalifornský citrón. Popularitu získal tým, že ho začala vo svojich receptoch uvádzať Martha Stewart. Čiže, relatívne novinka :-)

I keď je dnešný deň pre veľkú časť ľudí významným valentínskym dňom, ja ho neslávim, je mi ľahostajný. V škole som dostala od dievčat papierovú kvetinku vlastnoručne vyrobenú a od druhej skupiny lízatko v tvare srdiečka. I keď ma to potešilo, nechala som si to v škole :-)

Ani s manželom si tento deň nepripomíname. Proste, sme "stará škola" so starými zvykmi. Len čírou náhodou som si včera spravila čaj do srdiečkovej šálky a druhú som si pripravila na dnes. Ale nevyšlo mi to. Zo školy som dnes prišla unavená. Učiteľ nielen učí, ale rieši aj problémy rodín. Najskôr som telefonovala rodičom, ktorých deti tento týždeň chýbajú v škole. Nedvíhali, alebo mali vypnuté telefony :-(

Po hodine sa všetko zmenilo. Telefonát za telefonátom. Problém za problémom. Výhovorka za výhovorkou. Neuveríte, ale riešim aj vzťahy medzi rozvedenými rodičmi. Zdá sa mi, že im vôbec nejde o dieťa, len si vyrovnávajú svoje účty :-(((

Vrcholom všetkého bolo, keď mi zavolal vážny priateľ dievčiny, ktorá robí v dochádzke do školy najväčšie problémy nielen mne, ale hlavne sama sebe. Obvinil ma, že dievčine neverím, že je vážne chorá. Keď som mu vysvetlovala situáciu, dovolil si na mňa dokonca aj zvýšiť hlas. Čím som si to zaslúžila??? Mladý človek je dnes nadmieru sebavedomý a aj napriek svojej neskúsenosti si myslí, že "zjedol" všetku múdrosť sveta!

Pred piatou poobede sa mi zas ozval telefon. Volala samotná žiačka. Bez ospravedlnenia, vysvetlenia situácie mi oznámila, že nepríde do školy ani zajtra. Len chce radu, nevie, čo má robiť. Tak, učiteľka, raď, správaj sa korektne, úctivo a priateľsky, nech sa dievčatko neurazí! 

Na čaj som zabudla, myšlienky sa mi hlavou hmýrili jedna cez druhú ....... Zbadala som sa neskoro a tak som čaj vymenila za citrónovú vodu. Vytlačila som šťavu z polovíc oboch citrónov:



vidieť aj rozdiel vo farbe šťavy
zliala som ich dohromady
a zaliala letnou vodou

Nech sa vám darí!
Daniela

11 komentárov:

  1. Dani ... motýliky sú veľmi pekné ... jemnučké ...
    A musím sa smiať ... Práve som si dala do počítača fotky oranžových citrónov, že napíšem o nich príspevok ... no, už nejdem písť, ty si o nich napísala lepšie ... :))))
    Už som si ich kúpila viac krát a páčia sa mi ... sú šťavnaté, dobrej chuti vraj sú to prirodzeme dozreté citróny, no podľa mňa je to skôr odroda ...
    Problémy v škole, ktoré musíš riešiť doma veru nezávidím ... dneešná doba je hrozná, úcta a medziľudské vzťahy sú niekde na konci ľudských hodnôt ...
    Danka, maj sa dobre, pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. What are you going to make with all the lovely colorful butterflies?
    We have a mobile app for my daughter's school where they send notifications to parents for newsletters and if the child is absent in class. Parent is required to send a note and medical certificate in case sick for more days.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dani, povolání učitele v dnešní době je složité. Někdy by měli dostat naplácáno rodiče, za špatnou výchovu.
    Motýlci jsou krásní, už se těším na obrázek dokončeného díla. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Красивые и яркие бабочки, полезные и вкусные лимоны и апельсины! Вот мощный заряд для здоровья и творческого вдохновения! :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Queste bellissime farfalle portano la primavera! Brava Daniela!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Love the butterflies. What are you going to make with them?
    I do feel for teachers nowadays. They have a heavy workload with actual lessons in class, but also lessons preparation, marking & all the general admin & courses they have to attend. It can be quite a stressing job. On top of that, nowadays generations seems to expect the teachers to teach but also educate them. This is seriously wrong.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Danielko, s těmi citróny jsi mne překvapila, to bych taky koukala a myslela, že jsou to pomeranče.A chuťově je to jiné?
    Co se týče problémů ve škole, rozumím. Snacha učí děti "nepřizpůsobivých" a řeší také denně nepříjemné problémy. Chodí ze školy unavená. Není to žádná legrace.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Danielko, v dnešní době učit je určitě mnohem náročnější než dřív .. snad se vše vyřešilo .. jsem překvapená..takové citróny vůbec neznám musím se podívat jestli jsou tady k mání ... velkou radost ti musí dělat motýlci.. jsou krásní a vábí jaro !
    Opatruj se, doufám, že tě neduhy už netrápí. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Nejdříve musím pochválit motýlky, krásná výšivka ☺ Za druhé chválím a obdivuji Tebe, dnešní kantoři to nemají opravdu vůbec jednoduché, já bych na toto povolání neměla nervy. V našem okolí jsou dvě základní a jedna střední škola a už jenom pozorování a poslouchání dětiček mi úplně stačí. Oranžové citrony mě překvapily, také neznám ☺☺☺

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Nejdříve musím pochválit motýlky, krásná výšivka ☺ Za druhé chválím a obdivuji Tebe, dnešní kantoři to nemají opravdu vůbec jednoduché, já bych na toto povolání neměla nervy. V našem okolí jsou dvě základní a jedna střední škola a už jenom pozorování a poslouchání dětiček mi úplně stačí. Oranžové citrony mě překvapily, také neznám ☺☺☺

    OdpovedaťOdstrániť