pondelok 6. februára 2017

Pomazánka z avokáda

Ďakujem za milé komentáre a za priania zdravia! V to dúfam aj ja :-)

Zatiaľ sa vám nepodarilo uhádnuť, čo sa to na novej výšivke pomaly ukazuje. Sukňa to nie je, ale rečou z našich detských čias by som povedala: Teplo, teplo :-)))



Väčšinou sa držím názoru: Jedz to, čo narastie v tvojej krajine! Dodržiava sa to ťažko. Veď už dávno sa toho nedržíme. Ako deti sme sa v zime tešili na banány, pomaranče a mandarínky. Nuž, ale aj vtedy boli na prvom mieste naše jablká, hrušky a slivky. Dnes je to v obchodoch oveľa pestrejšie a lákavejšie. Objavujú sa novinky a ja ich musím aspoň vyskúšať :-)

Kedysi dávno, keď tak rozmýšľam, je tomu aj 15 rokov, kúpila som si avokádo. Bolo tvrdé ako skala a ani nôž nepomohol dostať von veľkú kôstku. Po zahryznutí som vystrúhala grimasu, veď to nemá žiadnu chuť :-(

Za posledné dva roky sa na mňa avokádo usmieva zo všetkých internetových poradcov o zdraví, o varení, či prírodnom liečiteľstve ............, tak som mu dala ešte jednu šancu :-)

Prešla som si niekoľko receptov na pomazánku na nete a vytvorila som si ten svoj:

dve mäkké avokáda, vajcia uvarené na tvrdo, citrón (dala som šťavu z polovice),
horčica, soľ, korenie a olej z hroznových jadierok,
potom som sa rozhodla pridať aj trocha smotany na zriedenie
avokáda sa mi výborne krájali, kôstku som dostala von slabým otočením, bola som maximálne spokojná :-)
mixovala som pokrájané avokáda a vajíčka, potom som pridala horčicu, asi 4 čajové lyžičky smotany, soľ, korenie a olej
urobila som hrianky, akosi sa mi zdali byť vhodnejšie, ako chlieb 
povrch dosť rýchlo oxiduje - stmavne, ale po premiešaní získa zas peknú zelenú farbu
pochutila som si, určite nie naposledy :-)

Deň nám neprial. Hmly sa držali miestami celý deň. Teploty nad nulou spôsobujú rýchle topenie snehu. Všetko je doslova špinavé, pod nohami čľapkanica. Nič na prechádzku, tak aspoň dobrý čierny čaj s vôňou Havaja - Hawaii cocktail :-)





Nech sa vám darí!
Daniela

11 komentárov:

  1. Oh, I love avocadoes - so creamy and yummy!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ospravedlňujem sa, nechcela som byť múdra, len to tam bolo už dosť dlho tak som kamarátsky upozornila.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Z avokáda tiež robievam pomazánku ... trochu inak, ale každý recept je dobrý, keď je pripravený z dobrých durovín ... :) A na hriankach je najlepšia ...
    paa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. I also believe in eating local as they are grown in the same environment as we are. Wonder what your embroidery is about.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danielka, ja si myslím, že na výšivke je ultrazvuk ako sa robí budúcim mamičkám : )))) tak mi to prišlo...jasné, že to nie je ono...ale teším sa, čo z toho bude. Ja som avokádovú pomazánku ešte nikdy nejedla...nejaký mám odstup od toho, neviem si predstaviť akú to má chuť...ale nikdy nehovor nikdy... raz príde ten čas na skúšku :) tak ahoj a nech sa darí výšivke, Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danka,
    tak veru neviem, čo je na výšivke...tiež mi to trochu pripomenulo ultrazvuk...
    Mňam, avokádovú nátierku robím aj ja, ale trošku inak, alebo aj quacamole http://adkaslovakia.blogspot.sk/2016/03/guacamole.html , to nám chutí ešte viac. No a ja zjem avokádo aj samotné, len tak, iba pocitrónované :-)
    Drž sa, nech si skoro fit, pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  7. I love avokado too! It is planting in my country since a couple years!

    Your embroidery is getting more interesting! Looking forward to seeing its next progresses!

    Paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Love avocados!! Love mine in salads or mixed with mayonnaise & can of tuna ;)
    Great stitching start too. No idea what it can be though...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Tiez som Vam presne chcela napisat, ze je to ultrazvuk. Podla mna urcite, lebo je to u Vas aktualna tema. Teda aspon u Lenky 😉👍😊

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Avokádo, milá Danielko, je pro mne stále velká neznámá. Možná by stačilo jednou něco zkusit jako ty, uvidíme, ale už ta barva mi nepřipadá jedlá.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Danielko, avokádo jsme s mami jedly jen tak, nejdřív jsem půlky malinko posolila a dlabaly jsme lžičkou a přikusovaly nějaký dobrý chlebíček. Kdysi mi to naučila kolegyně a jinak ani nezkouším, chutná mi tak moc. Je prý hodně zdravé... taky hodně drahé.
    Výšivku nedokážu uhádnout, jsem fakt zvědavá.
    Hezkou středu ti přeju. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť