streda 5. apríla 2017

Binárne hodiny

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre na posledný príspevok!

Môj dnešný deň bol iný a tak aj príspevok bude iný. Dnes nevyšívam, neštrikujem, nevarím. V škole som odučila 6 hodín, vyriešila pár problémov, bola som v obchodu aspoň pre pečivo, salámu, syr a jogurty, mala som triednu rodičovkú schôdzku. Domov som prišla doslova "vyžmýkaná". Najedla som sa, prešla správami na nete a zrazu sa mi začali otvárať ústa (zývať) a zatvárať oči. Prespala som aj čaj o piatej. Že to tak dopadne, to som predpokladala hneď ráno :-)

Už dávnejšie som mala v pláne ukázať vám zaujímavé hodiny na Námestí Slobody v Dolnom Kubíne. Presne tam sa konali včerajšie veľkonočné trhy. Aj dnes som okolo nich išla do obchodu.  

Ide o binárne hodiny. Je to patent Pavla Nováka, ktorý sa po dlhých rokoch života v zahraničí vrátil do rodného kraja. Vymyslel a s pomocou Mestského úradu v DK hodiny inštaloval v roku 2002. Najskôr to boli len lampičky. Ak lampička svietila, išlo o 1, ak nesvietila, išlo o 0. Ide teda o dvojkovú sústavu a vieme, že bez 0 a 1 by nefungovali počítače, televízia, telefony, ani satelity. Tvoria základ celej elektroniky.

Nové binárne hodiny sú modernejšie aj úspornejšie. A hlavne odolnejšie voči vandalom! Ale dnes som sa presvedčila, že aj tie sú "kazové". 
červené sú 1, modré 0, ale ich už nevidieť dobre


V strede sú zelené čísla: 1, 2, 4, 8, 16, 32. Sú to mocniny 2:

20 = 1

21 = 2

22 = 4

23 = 8

24 = 16

25 = 32


Na ľavej strane od zelených číslic sa určuje koľko je hodín, na pravej strane od zelených číslic sa určuje koľko je minút. Na našich hodinách sa nedájú určiť sekundy.

Pre výpočet času som si pomohla obrázkom z internetu:

15: 58

Takže počítame:
vľavo hodiny: 1 + 2 + 4 + 8 = 15 hodín
vpravo minúty: 2 + 8 + 16 + 32 = 58


Binárnymi hodinami sa môžu pochváliť už aj v Handlovej. Vyzerajú trocha inakšie a dajú sa určiť aj sekundy. Nevýhodou však je, že nie sú na nich zelené čísla:

9:31:18
Zľava doprava: hodiny, minúty, sekundy
1 + 8 = 9 //  1 + 2 + 4 + 8 + 16 =  31 // 2 + 16 = 18


A aj keď na mojej prvej fotke zle vidieť 1 a 0, pokúste sa vypočítať, o koľkej som bola dnes v obchode!
(pri zelenej 1 nech sú na obidvoch stranách 0)

Poznáte niekde vo svete mesto, kde tiež majú binárne hodiny? Dajte vedieť, poteší ma to a určite aj mojich priateľov :-)



Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela


6 komentárov:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Well I've never heard of such clock, but it certainly is really interesting! Thanks for your explainations :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To je teda bláznivina! :-D Samozřejmě je to dobrá zajímavost, i když trochu nepraktická. Ale rozhodně mnohem lepší, než šílený bombový brněnský orloj.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danielko, takové hodiny vůbec neznám... zase jsem s u tebe dozvěděla něco
    nového... z hodin jsem ale trochu jelen ..
    Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Však som to nejako nepochopila....a to že sú v Handlovej ani neviem a to tam mám svokrovcov, musím sa ísť pozrieť na ten zázrak :) Dani maj sa dobre.

    OdpovedaťOdstrániť