utorok 18. apríla 2017

Mládenci na Liptove

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre na posledný príspevok!

Zas som po celý deň nevystrčila nos z domu. Sneh a dážď, mokro pod nohami, zima. Človek by neveril, že po včerajšom, i keď chladnom dni, ale so slniečkom a oblačnosťou na striedačku, príde toto. Nuž, predpovede sa naplnili :-( 

Najskôr som štrikovala, potom čítala, a nakoniec som sa pribrala k príprave výšivky na obšívanie. Nie je to moja najobľúbenejšia práca, ale aj to treba. Trvalo mi to 1,5 hodiny:






A teraz niečo zo včerajšieho dňa. Boli sme s manželom na malom výlete na Liptove. Konkrétne sme si to namierili do obce Závažná Poruba. Rada sa totiž prejdem po neznámej dedine a každá ma vždy niečim prekvapí. Prvé prekvapenie bolo, že Závažná Poruba sa už prakticky spojila s Liptovským Mikulášom. 

Hneď na začiatku dediny sa nám naskytol krásny pohľad na tunajších mládencov. V krojoch postávali pred domov, zrejme bolo už po všetkom - po vykúpaní a vyšibaní dievčat z domu. Chlapci mali zrejme už aj niečo "pod čapicou", lebo jedného to akosi zmáhalo a ostatní sa mu smiali. Zrazu ho chytili a chceli ho "osviežiť" v malom potôčiku. Pristavili sme auto a ja som fotila:





na zemi majú obrovský "šibák" z vŕbového prútia, nechcela by som s ním dostať po zadku :-(((
Dopadlo to dobre - mládenca do vody nehodili. Chcela by som vidieť, ako obliali dievčatá, či aj k nim boli takí zhovievaví. Podľa slovenských zvyklostí asi nie. Preto nemám rada tieto sviatky a preto  sa v našej rodine tieto zvyky nedodržiavajú. 

Zaparkovali sme pred obecným výbore a išli na prechádzku. Na hornom konci sme videli kupačov a šibačov v mladšom vydaní. Zastavilo auto, vyšiel otec a traja synovia. Také schodíky. Keď otec videl, že ich fotím, zoradil ich a chlapci mi radi zapózovali:



Zajtra pokračujem :-)


Dnešný čaj - bylinková zmes:

dobrá myseľ, kvet bazy čiernej, mäta, šalvia






Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

7 komentárov:

  1. :-) Pamatuji si pomlazku, i pak ty cervene pruhy na mych nohach!
    Snih? To uz ne; my tu mame krasne pocasi, i kdyz studene noci, ale hodne slunicka ve dne.
    xx

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Идеальная изнанка, так здорово!
    Интересно наблюдать за национальными играми :)
    Хорошего дня!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dani, na Závažnou Porubu mám krásné vzpomínky. Je to už třicet let, co jsme tam byli na dovolené a stále vzpomínám. Marie

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danka, ani v našej rodine sa už typické Veľkonočné tradície s oblievačkou nedržia, ale o to viac sa mi páči, keď ich vidím naživo na nejakej dedine.Samozrejme keď stredobodom oblievačky nie som ja:-).

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ale si ma pobavila Danka...si ty nielen šikovná v ručných prácach ale aj super fotografka...čajík z takého utešeného čajníčka musel chutiť výborne...ahoj

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Veru, pekne si sa zabavila na obšívaní obrusu/prestierania, je krásne.
    My sme nakoniec neboli na výlete, ale boli sme aspoň na prechádzke v lese a Alex sa vykúpal aj v potoku (sám a dobrovoľne :-))...No a ešte podvečer sme boli na návšteve, tak sme mali zaplnený celý deň.
    Čajník je krásny, určite Ti čajík chutil lepšie :-)
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Danielko, koukám, že už jdeš s růžičkami do finále.. líbí se mi taky ti tři bratři, jsou opravdu jak schůdky...my tyhle zvyky taky nedodržujeme .. ale po vsi jsou trochu vidět děti s pomlázkami .. chlapci i děvčata ...já si dnes dala earl grey a do něj šťávu z pomeranče, med a špetku kardamomu .. tak mi ten čaj moc chutná...
    Zimu tu máme velkou i vítr.. sníh se naštěstí neudrží, hned je pryč...
    Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť