streda 24. mája 2017

Chlieb je dar

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku! Potešili ma slová útechy a porozumenia, ale hlavne odporúčania. Treba sa tešiť z každej maličkosti, presne tak, ako to robievam celé roky. A tešiť sa z priateľstva ľudí z rôznych častí sveta. Len priateľstvo, porozumenie a vzájomná úcta môže poraziť zlo, ktoré sa šíri medzi nami. Naposledy v Manchestri. Prečo?

Počasie sa vybúrilo, atmosferický tlak ustálil a môj krvný tlak upravil :-)

Dnes som vyšívala aj štrikovala:





Chlieb je Boží dar. Ten náš dnešný je darom od Mirky :-)

Mirku som už viackrát spomínala. Je to dcéra manželovho synovca, alebo vnučka manželovej sestry, ktorá zomrela v marci. 

Mirka je moderná mladá žena, ktorá sa popri starostlivosti o svoju rodinu, dom a záhradu dokáže venovať aj ručným prácam. Mám už od nej niekoľko háčkovaných darčekov, ktoré občas vidíte aj na mojich kuchynských oknách. Dnes sa jej zas podarilo prekvapiť ma.

Pri našom dome zastavilo auto, vyšla z neho Mirka a držala malý batôžtek. Bol to ešte úplne horúci kváskový chlieb zabalený v utierke. Predstavte si, dnes sa mladé gazdinky púšťajú do pečenia vlastného chleba! Kde sa na ne hrabem ja so svojimi kysnutými rožkami :-)

Chlebík som nechala ešte zabalený vychladnúť. Rozvoniaval v kuchyni a ja som sa nemohla dočkať jeho rozkrojenia :-)






Mám zas nad čím premýšľať. Kedysi som si už naštudovala prípravu kvásku, ale zdalo sa mi to na mňa zložité. Nuž, ale ten výsledok, ten je teda skvelý! Žeby som sa na to predsa len dala?

Čaj som si urobila k dojazdu do cieľa dnešnej náročnej a dlhej etapy Giro :-)



čierny Earl Grey s bergamotom
k tomu pomarančová šťava a kardamóm, recept od Jarky, výbornýýýý

Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

13 komentárov:

  1. Velmi sa tesim, ze Vam chutil 😊 Kvasok Vam kludne dam 😊 Pekny vecer a kohutik za chvilu bude kikirikat 😁 Dufam, ze som to s tymi "ickami" trafila 😁

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veľmi sa teším, že už je s tlakom lepšie, to počasie fakt človeku nepridá na dobrom pocite. Našťastie sa umúdrilo.☺ A naozaj, vek si netreba pripúštať, moja mamina má 72 rokov a ešte stále mi chce strážiť Angelku, kým učím, či letí za sestrou do Ruska pomôcť zase jej na pár týždňov. Pár rokov dozadu tak lietala za ňou do Vietnamu sama, bez znalosti angličtiny. To som ju obdivovala, že sa nebojí. Fešák kohútik zajtra už asi aj zakikiríka. Ako rýchlo vyrástol.☺ No a ten chlebík od Mirky, paráda. Ja som kdesi čítala, že kedysi bol dobrý kvások aj súčasť vena nevesty od jej maminy, aby v novom dome mohla ten najlepší chlieb napiecť (od maminiek bol iste každý ten naj, recepty boli tajné).☺ Ak sa do kváskovania pustíte, budem sa tešiť na ten Váš "tajný" najlepší.☺ Milučký večer.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danka,
    dúfam, že sa už cítiš lepšie, opatruj sa.
    Teším sa na výslednú výšivku, obdivujem, že stíhaš aj háčkovať, aj šiť...
    No a ten chlebík musel byť skvelý, až sem ho cítim :-)Teóriu o kváskovom chlebe poznám, už len prax a dopracovať sa najprv ku kvásku.
    Ja som si dnes dala zázvorový čaj, choroba sa ma akosi stále drží...
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Cara Daniela, anch'io mi chiedo perché al mondo esiste tanto odio quando potremmo essere tutti amici! E' buonissimo il pane con lievito naturale e tu sei stata bravissima!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Oj Danka ... o kolísavom tlaku by som ti vedela rozprávať ... :) Ale som rada, že sa ti už upravil ... Veľa robí psychika ... A nemusíš ani cítiť, že si rozhodená ... proste, nahromadenie práce, starostí, stresu a tlak letí hore ... Opatruj sa a dávaj si na seba pozor ...
    Kváskový chlieb som si vyskúšala aj ja ... bol vynikajúci ... aj tento od Mirky vazerá veľmi dobre ... Ten kohút je parádny veru ... Paa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danka, som rada, že už sa cítiš lepšie. Kváskový chlieb je aj na mojom zozname. Mirkin vyzerá naozaj skvelo,veru niet nad domáci chlebík. A som zvedavá na finále výšivky. Pekný deň.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Lákavo vyzerajúci chlebík ♥ Dobrú chuť prajem :-) Som rada, že už si lepšie. Tak nech príbúdajú krížiky a vechtíky, a poobedňajšiu vychádzku si poriadne uži! Všetko dobré prajem ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Homemade things are always fresh and tasty and that too when someone thinks about us and makes for us, it tastes even better:) Good that you received a surprise to uplift the mood and hope you keep in good health. Your cross stitch is looking lovely:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dani, tak toto si už ty...som rada že je to už lepšie...no a ten chlebík priam spieva, k tomu masielko a zeleninka, vieš akú chuť si mi urobila? Chlebík taký dobrý nemám ale všetko ostatné áno a idem si dať...:))) Nech sa ti len a len darí. Ahoj

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Koukám, kolika lidem jste nadělaly chutě...i mě....Přeju hezký večer a POHODU....

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Oj, ten chleba musel být dobrý. Dělala jsem ho asi jednou v životě. Ale dnes jsem upekla tvoji babu a moc mi chutnala. Lákala mi kombinace brambory-zelí. Zkusím zase něco z tvé kuchyně.
    Kohútik bude parádní, to je vidět.
    Taky jsem ráda, že ti je líp. Počasí s námi dělá divy.
    Danielko, opatruj se ♥
    Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Oh, that bread looks so wonderful, Daniella! I think I would rather eat fresh homemade bread than just about anything in the world. Love your colorful rooster stitching, too!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Danielko, ten chlebík vypadá úžasně! A ty se hlavně opatruj, jsem ráda, že je ti líp. Pa Romana

    OdpovedaťOdstrániť