štvrtok 4. mája 2017

Kardamóm

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Dnes som štrikovala, párala a zas štrikovala :-)

Zistila som, že mi chýba kúsok bavlny, ale fakt len pár metrov a preto by sa mi neoplatilo kupovať nové klbko za 2,50 €.  A to by som musela ešte vynásobiť tromi, pretože štrikovať budem aj z ďalších dvoch farieb to isté. Pleteninu som mala dosť pevnú a hustú, tak som s mladou, ale skúsenou "štrikovačkou" predavačkou rozhodli, že radšej zmením ihlice z 3,5 mm na 4mm a tým môžem začať na menej očiek a  a čo ušetrím na šírke, dodám na dĺžku :-)))

A tak prvé dielko mám nakoniec také, ako som si predstavovala:


ukončenie urobím až keď budem mať tri takéto štvorčeky :-)
Viete už, čo to bude, keď to bude???  Ak nik neuhádne, zajtra prezradím :-)


A teraz k téme KARDAMÓM. Že som zabudla, čo som včera sľúbila - na obsah poštovej obálky, ktorá na mňa čakala doma? Veru nezabudla! V obálke bolo vrecúško mletého kardamómu:

tak vidíte, Jarka sa postarala o to, aby kardamóm v mojej kuchyni nechýbal!

Jarka, ja ti z celého srdca ďakujem, že na mňa myslíš pri popíjaní čaju a to nielen toho, kde si pridávaš štipku tohto pre mňa neznámeho korenia! Je to doslova zázrak, že cez internet sa môžu ľudia  zblížiť a rozumieť si :-)))


Po dlhom čase začnem jazykovým okienkom:

Kardamóm, alebo kardamón, alebo kardamon????

Prvé je po slovensky správne! A to sa veru nepočuje, alebo aspoň ja, čo som ho do včera v svojej kuchyni ani nemala a myslela som si, že to je kardamón :-((((


Kardamóm je z byliny vysokej až 4m - KARDAMOVNÍK OBECNÝ (Elettaria cardamomum) z čeľade zázvorníkovitých. Pôvodne pochádza z dažďových pralesov Kardamomskych hôr v Indii. Rastlina vyžaduje stále vlhkú pôdu a tienisté stanovisko. Neznáša teploty pod 10 °C.  

Používajú sa plody a semená kardamovníka. Kardamóm je jedným z najlepších prostriedkov pre dobré zažívanie. Pridaný do mlieka neutralizuje jeho schopnosť vytvárať hlien.  V káve dokáže likvidovať rad jej nepriaznivých vlastností. Je vhodný najmä na zažívacie ťažkosti nervového pôvodu. Pomáha zastaviť zvracanie, grganie, spätný tok kyslých žalúdočných štiav. Priaznovo ovplyvňuje funkciu pankreasu a sleziny, pomáha lepšiemu vstrebávaniu živín z potravy a zlepšuje tak kvalitu krvotvorby. Podporuje funkciu centrálnej nervovej sústavy a znižuje tlak. Stimuluje myseľ a srdce. Celkovo posilňuje organizmus a uľavuje mu od bolesti a stresových faktorov. vykazuje aj afrodiziakálne vlastnosti.

Niekoľko obrázkov z internetu:






Viac o tomto zaujímavom korení si môžete prečítať TU, alebo aj TU.

Pravidelní čitatelia môjho blogu určite vedia, prečo mi Jarka poslala práve kardamóm. Len nedávno som si urobila čaj Earl Grey podľa jej receptu. Len ten kardamóm mi do neho chýbal. Zabudla som si ho kúpiť. Jarka akoby vedela, že ja by som ho kúpila len ak by mi sám do očí skočil. A tak sa dnes môžem pochváliť, že mám kardamóm až z Plzne :-)))

Takže dnes som mala už čajík taký, ako aj Jarka:







aj šálku mám od Jarky, je to plzeňská, ale o tom som už písala :-)
Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

3 komentáre:

  1. Prajem milučký deň, teta Danka. Po dlhšom čase sa už teším na milé čítanie Vášho blogu. A vidím, že budem mať aj kopec nových receptov. :) Deku som už pozrela - je nádherná. A toto prekvapenie sa určite vypletie do krásy. Netuším, čo to bude. :) Kardamón používam aj ja, keď pijem indický čaj. Ten pijem, keď ma bolí hlava, alebo keď už mám migrénu. Indovia (aspoň tí na Slovensku) :) dajú spolu na chvíľu povariť čierny čaj, klinčeky,roztlačene tobolky kardamonu (stačí po nich niečím tresnúť, vraj aby sa uvolniľa chuť), kúsok škorice (množstvo všetkého podľa chuti, ako komu komu chutí :)), povaria to a na záver pridajú mlieko. Všetko prevaria, šupnú tam cukor (ja dávam sebe med) :) a hotovo. Je to naozaj super korenie s príjemnou chuťou a skvelými vlastnosťami. Nečudo, že sa často používa v ajurvédskych medicínkach a v mnohých jedlách, dokonca aj v koláčikoch. :) Idem sa teda pustiť do čítania. Fíha,z jedného príspevku na mňa pozerá aj veterník. Och :) ...mňam. :) Krásne poludnie. Papa :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A je milé, že tento kardamón, aj šálka sú z Plzne. Tam som strávila nejedny prázdniny u mojej najstaršej sestry, ktora tam dlho žila (je medzi nami rozdiel 13 rokov), dokonca aj moja prvá letná brigáda bola tam. Plzeň je krásna. :) Je mi niekedy aj ľúto, že už sestra býva pri Brne, hoci je to bližšie na Slovensko. :) :)papa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danielko, jsem fakt zvědavá co z tvého hezkého štrikování bude.. nic mě nenapadá.
    Taky jsem se u tebe dozvěděla hodně nového o kardamómu.. zkusím čaj podle podle Kumari..vypadá zajímavě...
    Je fajn, že jsem ti s kořeníčkem udělala radost.
    Hezký víkend ti přeju a papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť