piatok 12. mája 2017

Koriander

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Trocha som vyšívala, párala, zas vyšívala :-)



Pôvodne som mala iný plán práce, ale slabý dážď každú chvíľu mi doprial štrikovanie:


a už len urobiť malú úpravu na každom vechtíku, vymyslieť a zrealizovať balenie a darček bude hotový :-)

Dnes som bola na nákupe. Ako sa Lenka presťahovala do Istebného, musím nákupy absolvovať sama a vôbec, ale naozaj vôbec ma to nebaví. Vo dvojici s Lenkou mi to išlo oveľa lepšie :-)))

Vždy si pred väčším nákupom, ako som absolvovala dnes, spomeniem na svoju maminku. Do obchodu chodila každý deň. Kúpila štvrť chleba, pol masla, kúsok salámy, alebo párky, a niečo do hrnca. Doma sme boli traja - ona, ocko a ja. My sme teraz už dlhšie len dvaja a v porovnaní s ňou nakupujem síce nie každý deň, ale ako pre celý regiment. Nastala doba konzumu :-(((

Kúpila som koriander v črepníku. Neviem, ako som doteraz mohla žiť bez neho :-)
Koriander v mojej kuchyni nepoužívam. Ani v čerstvej, ani v sušenej podobe, ba ani jeho semienka. Pravdupovediac, ak som ho videla v nejakom TV programe o varení ako bylinku, myslela som si, že to je petržlen :-)

Vďaka internetu som zas múdrejšia. Zistila som, že koriander sa používa niekoľko tisícročí, hlavne v Indii a stredomorí. Odtiaľ sa dostal aj k nám. Ku mne až dnes :-)

Ak chcete vedieť o koriandri viac, kliknite si TU, a TU, alebo TU. Ja som sa dozvedela, že ak sa mu bude u nás dariť a bude súčasťou našej stravy, budeme zdraví, sebavedomí a dokonca aj naše nervy si prídu na svoje :-)))

Koriander som si zasadila k bylinkám:




Manželovi dnes vyletel z úľa prvý tohtoročný roj. Oproti predchádzajúcim rokom to je s týždňovým oneskorením. Vedie si o tom presné a podrobné zápisky :-)

Stihla som ho až keď včely mal už zosypané v nádobe:

roj sa usadil v tuji po manželovej ľavej ruke, len ho striasol do veľkého lievika :-)



Môj čaj bol dnes zelený, v šálke, ktorú krásne vyzdobila Laura a ja som ju od nej dostala na začiatku jari. Až neskôr som si všimla, že na nej má aj svoj monogram:






Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

4 komentáre:

  1. Questo gallo mi piace tanto, sei sempre bravissima!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka,
    to nevadí, že si párala, hlavne, že si už spokojná s výsledkom Tvojej práce.
    Vidím, že opäť pribudol ďalší vechtík, pekná zbierka...
    Koriander poznám, používam ho najmä čerstvý do rôznych indických jedál, táto kuchyňa nám veľmi chutí :-)ale poznám ľudí, ktorím koriander vôbec nechutí a v recepte ho nahrádzajú radšej petržlenovou vňaťou.
    Dnes som mala čajík trochu neskôr a biely.
    Prajem Ti pekný a pohodový víkend, pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ó, kohoutkovi chybí pár brk a bude dokonalý a vechtíky udělají určitě velkou radost. O koriandru přemýšlím delší dobu, ale zatím jsem nekoupila. Ještě si přečtu tvoje odkazy a koupím ho. Manžel se u včelek pěkně usmívá, pro něj to musí být obzvlášť pěkný zážitek, když vyletí první jarní roj. Fotka - manžel, včelky, kostelík a Kukučín je moc milá. Já si dnes ráno dala náš earl grey. Dnes jsem přesazovala do truhlíků petúnie a různé převislé. Dostala jsem je a ani nevím jak se jmenují. Ještě dojde na lobelky, ale ty dám do zemi.
    Danielko, musím sebrat semínka talovínu, zrovna teď ale pršelo a slyším hromy.
    papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť