streda 3. mája 2017

Moje veľké malé radosti :-)

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku! Dnes sa pri nich aj trocha zastavím. Myslela som si, že niekomu sa bude zdať čudné, že sa tu tak verejne sťažujem na svoju neschopnosť pri niektorých jednoduchých úkonoch a ono to vôbec nebolo tak. Viaceré ste sa mi priznali k takej istej neschopnosti :-))))  Som veľmi rada, že v tom nie som sama :-)

František na G+ mi poradil, že do fľaše s minerálkou si môžem urobiť otvor mojimi nožnicami. Ale,  ............ ale už to vidím, ako mám nožnice zapichnuté nie v plaste, ale v živom organizme - najskôr v mojej ruke. Do toho by som sa nepúšťala :-)

Jocelyn včera ukázala svoje sitko na čaj a mne sa samozrejme veľmi páči. Napísala mi, že jej sa zas páči môj každodenný čajový obrad a chcela sa o ňom zmieniť na svojom blogu. Ja s tým súhlasím :-)

A teraz k mojim veľkým malým radostiam. Mám rovno dve :-)

Najskôr nákup - niečo na štrikovanie a čím štrikovať: vlna a  ihlice. Tie sú vraj drevené, nie bambusové (zabudla som o aké drevo sa jedná, diagnóza: skleróza), veľkosť 3,5 :


100% bavlna, 50 g, 63 m, ihlice 4 - 5 mm
100% akryl mikrovlákno, 100 g, 350 m, ihlice 2,5 - 3,5
 A hneď som aj začala štrikovať. Viete, čo to bude, keď to bude?

odporúčanú veľkosť ihlíc som nedodržala, mne sa zdá, že všetky vlny majú odporúčania o niečo nadhodnotené :-(

A veľká radosť ma čakala aj doma. Dostala som list a v ňom prekvapenie, ale viac o ňom sa dozviete až zajtra:


Teraz moje sľubované varenie. Urobila som boršč na môj spôsob. Teda, po prečítané x receptov na nete som si vytvorila z mne dostupných surovín (čo bolo v chladničke) svoj recept. Akurát bravčové kosti čerstvé a údené som si kúpila dnes cestou zo školy. Kupujem ich dosť často. Robím z nich vývar do rôznych kapustových a strukovinových polievok.

2 hodiny som kosti varila, tmavšie sú údené, svetlé čerstvé
odkostila som mäso  a vrátila ho do hrnca
kým sa varili kosti, pripravila som si kapustu (skorá) a cviklu (červená repa)
nakoniec som kapustu celú nedala
zemiaky, cesnak, na masle cibuľka, do smotany trocha múky
a konzerva krájaných paradajok aj so šťavou
Polievku som ochutila rascou, čiernym korením, soľou, bobkovým listom, novým korením, octom a trocha čili.

+ trocha kyslej smotany
dobrú chuť!

Dnes som v škole učila o rastlinných olejoch a ich použití v kozmetike. Jedným z olejov v mojej prezentácii je aj ružový olej - zo semienok ruže. Zistila som, že dievčatá nevedia, čo sa nachádza vo vnútri šípok, ktoré každú jeseň zdobia naše stráne. To ma moc prekvapilo a tak som im sľúbila, že im zajtra donesiem sušené šípky do školy. A aby im to ostalo v pamäti, budeme si z nich variť šípkový čaj. Za úlohu dostali doniesť si šálky :-)

Takže môj dnešný čaj je jasný - šípkový:


drvené šípky treba variť 3 - 5 minút


dnes sme si s manželom osladili život, veterníkom :-)


Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

7 komentárov:

  1. Lovely post, Daniela, your cooking looks yummy!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekné vlny si kúpila, páčia sa mi hlavne tie vrchné ♥ Polievku by som si dala, ešte som neraňajkovala :-)) vyzerá lákavo.
    Si kreatívna učiteľka, pri niektorých svojich som občas zabudla, že som v škole. Tak dokázali zaujať. To sa mi páči ... dúfam, že sa im bude šípková hodina bude páčiť ;) K tomu ešte retro song "Šálku čaj šípkový" im pusti .... to letí teraz:-))) RETRO je IN! :-))
    My sme ako deti, keď už primrzlo, sa chodili kŕmiť šípkami, vytláčali sme si ich do úst. To bola dobrota. Starká varievala aj lekvár. To tiež bola dobrota ...
    krásny víkend♥

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Všechno je super- vlna, recept na polévku, šípkový čaj- ale já mám chutě na ten větrník!!!😀 Romana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Šípky úplne zbožňujem, každý rok robím šípkový lekvár, šípkový venček na dvere, suším šípky, ale čaj mi pripadá z nich taký nijaký. Takže rozdrviť a variť, vyskúšam. Boršč veľmi nemusím, ale ten tvoj by som ochutnala, lebo vyzerá nádherne. K štrikovaiu sa nevyjadrujem, to je niečo do čoho sa nerozumiem, ale tvoje krížikové výšivky som si všetky pozrela. Sú nádherné. Krásny deň prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Polievočka vyzerá dobre...po takej aj veterník dobre padne :), Danka, čo to čo to, odsúvaš vyšívanie bokom? Či budeš robiť na striedačku, aj ja to tak robím...chichichi...čo mi práve chutí to robím. Tak nech sa ti darí, som zvedavá čo to ideš vyrábať, žeby nejaký vankúš?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Štrikování má hezký vzoreček i barvu... boršč mám moc ráda.. já bych ho mohla mít často.. zkusím ho podle tebe ..výborný nápad s tím šípk. čajem... děvčata na takovou fajn učitelku budou jednou rády vzpomínat.. větrník bych si hned dala.. zítra to vyřeším ...
    Papa J.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Boršč mám také ráda, ale ani větrníkem bych nepohrdla, Danielko, děláš mi chutě ☺☺☺

    OdpovedaťOdstrániť