nedeľa 28. mája 2017

Poklad z kostolnej veže

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Vyberala som, vyberala, až som vybrala - niečo pekné na májovú úlohu na Christmas Ornie SAL. Mám na to len tri dni. Ak to nestihnem za takú krátku dobu, nič sa nedeje, trest ma nestihne :-)))

Tu je moja príprava:


Kostol v našej dedine bol postavený v roku 1836. Odvtedy bol viackrát opravovaný, upravovaný. Len za tie roky, čo bývam v dedine aj ja, veriaci vymenili na ňom strechu, vynovili vonkajšiu fasádu, vymenili lustre aj osvetelenie oltára. Kedy zaviedli do kostola elektrinu, to neviem, ale teraz  ju využívajú aj na vykurovanie. 

Manžel si spomína, ako v detstve s kamarátmi občas vyšli do veže kostola. Bolo to vtedy pre nich najvyššie miesto, kde sa mohli dostať. Aj pre neho bolo prekvapením, keď na jar objavili vo veži historické svietniky. Myslel si, že vežu s kamarátmi dobre preskúmali, ale tento poklad nenašli :-)

Tým, že bývame pri kostole, viem, čo sa tam deje. Keď som videla, že niečo neidentifikovateľné, ale zaujímavé čistia, išla som sa na to pozrieť. Samozrejme s fotoaparátom. Dozorca cirkevného zboru bol z objavu nadšený, nuž, a ja unesená!  

V kostole za oltárom:





A pred kostolom v dennom svetle:






Svietniky sú určite pôvodné z roku 1836. Majú teda 181 rokov. Proste poklad!


Môj dnešný čaj (v pražskom vydaní):






Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela


4 komentáre:

  1. Danielka, tie svietnik sú naoazjstné skvosty, skutočný poklad. A sú vo vynikajúcom stave, aj napriek neuveriteľnému veku. Majstrovská práca.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Candlesticks are indeed treasures ♥♥♥ Kept well!

    Looking forward to seeing your challange within the Chrstmas Orni SAL :)

    Paa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Som zvedavá, čo si vybrala na vyšívanie ;) Svietniky sú pekné, dôkaz, že jeden nikdy nevie, čo kde nájde a objaví :-) Krásny týždeň a nech sa darí!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To je ozaj vzácny objav...krásne svietniky.

    OdpovedaťOdstrániť