štvrtok 29. júna 2017

Vyskúšala som špaldovú múku

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku! Neviete, čo je parkan. Ja som to tiež nevedela, kým mi to neprezradil manžel. Je to asi jasenovský názov :-) Keď sa mi podarí odfotiť aj taký klasický, starý, predstavím ho aj vám :-)

Dnes nerobím nič! Štrikovanie som aj chytila do rúk, ale po pár riadkoch som aj skončila. Ale pokrok mám vo vyšívaní, mám už pripravené bavlnky na nový projekt, lepšie povedané projektík :-)


Bez plánovania som sa dnes dala na pečenie. Trocha som sa inšpirovala na internete, trocha som improvizovala, a večera bola hotová :-)

Urobila som napodobninu talianskej pizze. Múku som si zvolila pre mňa novú, špaldovú. Všade čítam, aká je dobrá, tak snáď bude aj nám chutiť.

droždie s trochou cukru a voda - rozmiešať a hneď do toho 
múka, biely jogurt, žĺtko, dve lyžice olivového oleja a trocha kypriaceho prášku
(podľa receptu, ale zistila som, že je zbytočný)
s jogurtom vypracovať cesto
a dať na plech s papierom na pečenie
kečup, horčica, majonéza
po troche z nich na cesto
a lyžičkou rozmiešať
dať to, čo je v chladničke (dva druhy salámy, údená krkovička, slaninka)
nech sa aj zelená :-) a je to pripravené do rúry
potom ešte pridať trocha syra, ja som mala len plátkový eidam, tak je len pokrájaný
a ešte zapiecť
večera pripravená


A moje hodnotenie neodborníka? Nuž, špaldová múka mi moc nechutí :-(
Je to asi aj o zvyku. Možno si zvyknem :-)

Za poobedie sa u nás prehnali dve výdatné dažďové prehánky. Zišlo sa, je sucho. Dnes som svoju zeleninu nemusela polievať :-)


Na ruský čaj som si vybrala šálku z Ruska. Dostala som ju od bývalej kolegyne Soničky. Ona si tieto šálky doniesla ako pamiatku na svoje štúdium v Moskve. Ak dnes číta môj príspevok František, priateľ na G+, prosím ho, aby Soničke odovzdal môj pozdrav, je totiž jej sused :-)








Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

12 komentárov:

  1. Dobry vecer, spaldovu muku skuste miesat napr. s raznou mukou. Pripadne s psenicnou hladkou. Takto chuti ako "mrva" vsak? Chlieb co som Vam dala bol zo spaldovej hladkej a spaldovej celozrnnej 😊 A vravite, ze chutil 😉 Inak ja cesto na pizzu robim z klasickej hladkej 😆

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka, rozmýšľam, že akú veľkú zásobu rôznych šálok musíš mať doma :-). Vždy to máš tematicky zladené...ku každému čajíku patričnú šálku.Super.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Špaldová múka je samostatne ťažká, treba ju zamiešať s nejakou inou ľahkou... ale inak pizza vyzerá dobre :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Spaldovu muku tiez vobec nepouzivam ... ale pravidelne si kupujem spaldovy chlebik ... Ten je vyborny. U nas stale neprsi .. len sa mraci, hrmi, bucha ... ale dazda sme sa este nedockali ... Uz je hrozne sucho ... tak len dufam ... Zasa krasna salocka ... 😉

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak dievčatá, ja používam špaldovú múku päť rokov a nedám na ňu dopustiť. Na trhu je rôzna... hladká, polohrubá, hrubá, krupica ( mňam tá je dobrá, má chuť orieškov) a každá je aj celozrnná.Pečiem s ňou všetko...kysnuté, obyčajné koláče, linecké, maslové ale aj zákusky a torty. Používam ju pri varení...knedle, halušky, nokerle, palacinky, rezance. Ona je trochu náročná naučiť sa ju používať a treba ju vedieť dobre spracovať. Ak kombinovať tak len s malým množstvom inej múky. A v neposlednom rade je zdravšia ako pšeničná.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak já pořád brouzdám kolem žitné mouky, ale má se taky asi míchat s jinou. Nemám zkušenost. Chtěla bych něco jiného než - pšenice, pšenice. Koupím žitnou a špaldovku a pojedu. Jsem zvědavá co "vyrobím".
    Pizza vypadá báječně. Čajík mám zahradní-domácí. Teď krásně svítí ☼, i když se ochladilo. Pa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Žitnú múku používam viac menej na pečenie chleba a pečiva a na výrobu kvásku. Pri pečení ju vždy miešam s inou múkou.

      Odstrániť
    2. Mária, zdravím vás a děkuji za rady ☼
      Jarka

      Odstrániť
  7. La pizza ha un buon aspetto, sicuramente sarà buona!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Danka,
    špaldová múka je v pohode, ale skús pohánkovú, ja ju už ani nemôžem cítiť (bezlepková), prípadne kukuričnú, ryžovú, tapiokovú, najlepšia je u mňa mandľová, ale tá cena...(asi 20Eur za kilo) :-)
    Takže vám nebezlepkáčom celkom závidím váš výber v múkach.
    Najnovšie sa chystám na cesto na pizzu z quinoi.
    Aj u nás sa mračí, ale po daždi ani stopy, zato vietor máme už od včera dosť silný.
    Dnes som čajík o piatej nestihla, pracovala som v záhradke a stratila pojem o čase :-)ale tá ruská šálka je super.
    Pekný víkend, páá

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ani ja som ešte takú múku neskúšala, ja mám najradšej klasiku, niekedy ma až unavuje ako všetci propagujú všetky tie zdravé nové potraviny a zatracujú všetko to, čo bolo dobré našim predkom a akého veku sa dožívali a teraz, samá choroba a každý sa chce zdravo stravovať, len keby to tak pomáhalo, ale to som vyjadrila len svoj názor...Danka prekvapilo ma to cesto na pizzu, ja robím len z kysnutého cesta takéto som veru ešte neskúšala...ale to obloženie je bohaté a dobré....)

    OdpovedaťOdstrániť