streda 2. augusta 2017

Cuketa v pohánkových vločkách

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku! Potešilo ma, že ste si svorne zaspomínali na staré časy pri svojich maminkách, keď ste poslušne držali pradienka vlny :-)

A veru bielu vlnu nevyhodím, dobre mi radíte! Ešte sa zíde, ak nie mne, tak určite Milotke, u ktorej som zo dva razy odfotila "ježibabku" pri plote z lieskových halúz, na ktorých má nastoknuté hlinené a plechové hrnčeky :-)

Danka Kumari už včera videla na mojej výšivke med. To ma prekvapilo, pretože som bola sklamaná motívom, zdalo sa mi, že výsledok nebude to, čo chcem. Ale! Teraz som spokojná, veď pozrite:



Pre porovnanie sa pozrite na obrázok pred obtiahnutím kontúr, ani sa to nepodobá :-)

posledný kúsok panamy, musím ísť na nákup, ktorý však môžem :-)


Predvčerom som mala takúto úrodu:



a dnes ďalšiu:


Cukety mám aj na rozdávanie, len ich okolo nik nechce, každý má tie svoje. A tak ich jem pripravené na rôzne spôsoby, ale aj len také bez prípravy, surové, ako uhorku a chutia mi :-)

Dve žlté mi ostali. Manžel po iné roky zjedol, keď som ich obalila v trojobale a vypražila. Mne to je však dosť mastné. Na internete som videla, že obalené sa môžu dať piecť do rúry a tak nebudú také mastné. Vyskúšam :-)

Všetko pripravené, múka, vajcia a ešte strúhanku. Uf, tú nemám! Malý dedinský obchod je sice blízko, ale zatvorený. Otvorený býva len pár hodín hneď ráno. Ja tam vôbec nenakupujem.

Tak si poraď, baba dôchodkyňa! Do mesta predsa na tej horúčave nepôjdeš.

Poradila som si. A veruže dobre. Hovorí sa tomu z núdze cnosť :-)

V komore som našla pohánkové vločky. Kúpila som ich už dávnejšie, na skúšku, len som vtedy nevedela, na akú. A tu sa naskytla príležitosť. Strúhanku vymením za ne. To bude zdravý obedík!





Pokvapkala som olejom. Piekla som pri teplote 200ºC. Po rozvoňaní v kuchyni, asi tak 20 min., som ich obrátila na druhú stranu a zas piekla:


Z uhoriek som urobila niečo podobné ako tzatziky. Do nastrúhaných uhoriek som dala biely jogurt, cesnak a soľ:



Pohánkové vločky sa osvedčili. Cuketa bola chrumkavá, pevne držala, nebola mastná, nuž a najdôležitejšie - manželovi chutilo. No, chutilo, ale iba na dnes, zajtra už nie. To si pekne dojem sama :-)

A to ešte nie je včetko, čo mám. Na plech sa mi ich zmestilo 12, čo s ostatnými? Ostali mi ešte v tanieri vajíčka, zosypala som do nich zostatok vločiek, pridala vyše pol deci oleja, korenia a soli a v tom som namáčala kolieska cukety a ukladala ich do misy. Zapiecť do rúry, keď to rozvoniavalo, pridala som syr Niva a zas dala do rúry:





Aj tento cuketový experiment vyšiel. Pre mňa. Syr tomu dal výbornú chuť. Snáď sa mi o cuketách nebude snívať, to by bolo už priveľa :-)

Dnes som dodržiavala pitný režim. Čaj som vymenila za citrónovú vodu a horčík:





Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

8 komentárov:

  1. Vidíš, ako parádne si sa vynašla ... to musela byť dobrota ... Tiež cuketu častejšie pečiem v rúre ako vysmážam ... veď treba dbať na zdravé stravovanie ... však ? :) Výšivka je veľmi milá a obťahovanie ju naozaj správne dotvorilo ... Dani ... vidím, že cuketám sa darí aj na Orave ... niet divu, v týchto horúčavách ... máme ju na tanieri takmer každý deň ... len to vymýšľanie, čo z nej ...
    Inak ... nechápem, ako sa mohol môj komentár z rána na včerajší príspevok skopírovať opäť o šiestej podvečer ... záhada ... :)
    Maj sa dobre, pa pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. What sweet stitching on the honey piece!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Cuketu můžu snad na všechny způsoby, ale s pohankovými vločkami jsem ještě neměla. Často ji dělám zlehka podušenou na kapce oleje s bylinkovou solí jako přílohu k masu (nakrájenou na drobné kostky).
    Zavařená jako okurky je také dobrá.
    Výšivka je po obtažení kontur nádherná! Romana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Výšivka je nádherná, to kontúrovanie jej dalo šmrnc! ♥ Som zvedavá, čo nakúpiš :-) Cukety zavar ako uhorky, je to dobré k jedlu, budú Vám chutiť ;) Pekný deň prajem a dočinenia :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danielko, medová výšivka je moc hezká, s konturami je parádní. Já cuketu hodně zapékám i do leča je fajn. Ty placičky zkusím, na pečícím papíře je to ono. Zrovna teď popíjím řepíkový čaj.
    Musím ti napsat, že jsem taky držívala mami přadýnka, dobře si na to pamatuji - taková milá vzpomínka.
    Danielko, měj se krásně. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dani, díky za recepty na cuketu. Určitě vyzkouším. Vyšíváníčko je moc pěkné. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. How cute your honey pot stitching is, Daniela!! And it looks like you are getting some wonderful fresh vegetables. Our zucchini is ready to harvest and I just made some tasty zucchini bread yesterday :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ďaľšia hotová výšivočka...prekvapenie pre manžela včelára? Danka páči sa mi ako neúnavne pripravuješ tie cukety, mňa to hnevá že nie sú takou zeleninou, ktorá by vydržala aspoň do Vianoc čerstvá lebo teraz je jej veľa a variť stále cuketu, patizóny - dnes vyprážam na obed :) tekvicu, no už mne samej sa to pomaly prejedá aj keď robím na rôzne spôsoby...tie placky vyzerajú veľmi dobre, niečo podobné som videla aj na internete tiež boli pečené ale iné ako tvoje. Dani, tak nech sa ti darí.

    OdpovedaťOdstrániť