štvrtok 31. augusta 2017

Ďakujem za semienka talovínu!

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Aj keď je dnes posledný deň v mesiaci a čakalo by sa, že budem mať dokončený vianočný obrus, všetko je inak. Výšivky som sa dnes ani nedotkla :-( 

Bola som v škole doskúšať pár žiakov, ktorí si to nechali na poslednú chvíľku. Dozvedela som sa, že  od pondelka budem zas chodiť do školy. Neviem, či je to pre mňa dobrá a či zlá správa. Od júla si myslím, že som dôchodca na plný úväzok a zdá sa, že to už nebude pravda. Na jednej strane sa doma cítim veľmi dobre a vôbec sa nenudím, na druhej strane som dosť osamelá a zrejme by mi škola, kolegyne a v neposlednom rade žiaci, chýbali :-)

Cestou zo školy som absolvovala nákup. Ten bol teda dnes mimoriadne hrozný. Pred zajtrajším voľným dňom bolo v obchode oveľa viac nakupujúcich, ako inokedy. Nedomyslela som to a správala som sa tak isto aj ja - najdôležitejšie je mať plné bruchá :-(((

Po dlhom čase som si uvarila len pre seba polievku z kyslej kapusty. Tú už v súdku nemáme, ale kúpila som sterilizovanú. Uvarila som len takú rýchlovku - drobné zemiaky z našej role v šupke, kapusta a jedna klobáska na kolieska. Dochutiť soľou, rascou, korením. Pre mňa to je pochúťka, pre manžela nejedlé :-)

Ráno prišiel majster murár a konečne sa pustil do práce na stropoch a stenách. Pracuje sám, zrejme mu to bude trvať tri týždne. Je to dobrý odborník, už nám robil pred pätnástimi rokmi kúpeľňu a halu v dolnom byte (kde bývame teraz). Začínam plánovať kuchyňu :-)

Konečne k nadpisu. Dostala som list od Jarky. Poslala mi semienka talovínu. Už mi ich raz poslala, ale zasiala som ich neskoro, takmer v zime, a na jar nevyšli. Tentokrát to hádam dopadne lepšie a v skorú jar sa budem tešiť z takýchto krásnych žltých kvietkov:



Obávam sa len jedného - u nás som tieto skoré jarné kvietky nevidela, dokonca ani moja suseda záhradkárka ich nemá, tak neviem, či sa im u nás bude dariť.



ešte  mi semienka zostali, zajtra ich vysejem na úplne iné miesto, lebo teraz som sa dočítala,
že sa im lepšie darí vo vlhkom prostredí


A vybrala som aj cibuľku, ktorú som vypestovala zo semienok:




Ak vydrží takáto krásna do jari, nebudem kupovať na sadenie, zasadím svoju :-) Celé leto som mala z nej vňať na varenie, takže na budúci rok ju sejem zas :-)

Čaj som mala neskôr. Urobila som si voňavú materinu dúšku:






Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

5 komentárov:

  1. Danielko, doufám, že ti talovín hezky vyjde a budeš z něj mít radost. Moc ti to přeji.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielko, tak ty půjdeš učit.. když máš chuť, tak je to dobře ... věřím, že ti kolegyně a žáci chybí.. jsi na ně zvyklá. Moc ti přeju ať se semínka chytnou .. domlouvala jsem jim, ať se snaží -hihi. Cibulka takhle na nať.. zaseju ji podle tebe taky. Čaj u mě už byl před pátou a to zel. s jasmínem.
    Zatím papa J.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dani, také přeju, ať se talovínu daří. Drobné květinka přivolává jaro.
    A Ty měj ve škole pohodu. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. I hope your seeds do well and you will have pretty flowers in the spring. Good luck with the school situation--it sounds rather confusing!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No Danka, tak si si dlho neoddýchla...ale keď to sama cítiš tak, že chceš ísť späť do školy tak to je dobre, zajtrá začínaš nech sa ti teda darí a máš z učenia stále radosť, veľa zdravia a trpezlivosti...ahoj

    OdpovedaťOdstrániť