utorok 29. augusta 2017

"Švábkobranie" u Jurišov :-)

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Už je jasné, že do konca mesiaca s výšivkou nestíham. No, ale určite každý uzná, že to nie je len taký malý obrázok:




Kto sa počas štúdia slovenskej literatúry viac zaujímal o Martina Kukučína, isto vie, že sa volal vlastným menom Matej Bencúr. Ale len ozajstní znalci vedia, že k priezvisku sa mu pridávalo ešte prímenie - Jurišovie. Bolo to preto, aby v dedine rozoznali menovcov Bencúrovcov. Iní Bencúrovci mali prímenie Polákovie, Olejovie, Slávikovie, Tatarovie, Čižmárovie. Nuž, a my sme Bencúr Jurišovie :-)

Keď som ja prišla do Jasenovej (1979), bolo bežné nazývať sa prímeniami. Dnes sa od toho upúšťa, počuť to len od starých ľudí. Je to asi aj tým, že deti už nebehajú po dedine, ako kedysi, nepoznajú obyvateľov, i keď nás je všetkých iba okolo 400. Myslím, že časom to bude úplne zabudnuté. 

Tak teda: dnes sa začalo u Jurišov "švábkobranie". I keď zemiaky máme zasadené len na malom kúsku role, budeme sa tomu venovať dlhšie. Hold, nie sme my takí pracovití, ako by sa od Jasenovčanov čakalo :-)

Zemiaky máme zasadené do 9 radov. Z jedného bol manžel už párkrát odkopať, takže 8,5 riadkov. Dnes sme vybrali 1,5 riadka. Hlavný dôvod pomalej práce som ja, lenivec a "neschopák" :-)






nazbierali sme vrecko a ešte dve vedrá, vraj výborná úroda :-)

Zemiaky boli kedysi najdôležitejšou plodinou na Orave. Už to tak nie je. V obchodoch u nás kúpime zemiaky dovezené z Poľska. Ich chuť nie je najlepšia a čo obsahujú, to sa nik nedozvie. Preto sme sa rozhodli, že po mnohých rokoch si zemiaky zasadíme, nebudeme ich ošetrovať chemickými prostriedkami a snáď budú bio, či eko :-) Jedno je už isté - chuť majú výbornú!

Keď sme z role prišli, uvarila som si osviežujúci mätový čaj:







Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

6 komentárov:

  1. Danka,
    mali ste krásnu úrodu zemiakov, tak nech vám chutia :-)
    Aj Kubko chcel sadiť zemiaky, ale my nemáme toľko miesta v našej minizáhradke.
    Výšivka Ti pekne rastie, isto bude krásna.
    Dnes som čaj nemala, boli sme na túre, nestihla som, pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Práve včera som počula v jednej relácii, že produkcia zemiakov na Slovensku sa znížila o 500%!!!. Krajina kde sa od jakživa pestovali zemiaky, dnes ich musí dovážať. Niektorým veciam prestávam rozumieť. Ale úrodu máte, Danielka, peknú.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. That's a great potato harvest!! How long did it take from planting to harvesting?
    Good progress on your stitching.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Výšivka bude nádherná a ja si myslím, že postupuješ rýchlo, popri inej robote čo doma máš....zemiačiky máte pekné, naše majú ešte zelené byle, asi preto, že sme ich sadili až 1. mája, musíme počkať kým sa budú dať vybrať...vzor na tom čajníčku je veľmi milý, pamätám si že ako dieťa sme s takými istými kvietkami mali doma taniere plytké aj hlboké ale už sa porozbíjali a tie čo zostali si zobrala sestra, dokonca mi hovorila, že si nejaké ešte k nim dokúpila, zohnala ich na internete...:))) Ahoj

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danielko, máte krásnou úrodu... pochutnáte si domácí jsou domácí..podle mne jste nasbírali až dost ..já dnes dělám skoro všechno na etapy..
    Máš krásnou mátu.. já už ji mám dávno pryč.. letos moc nešla...dnes jsem čajík neměla.. dala jsem si magnesii...
    Až budou brambory na talíři, tak dobrou chuť !
    Papa J.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Krásne zemiaky (švábka), krásna výšivka. My sme neskoro sadili až 15. mája, ešte nás čaká zber švábky.

    OdpovedaťOdstrániť