streda 20. septembra 2017

Figy

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Nevyšívam, neštrikujem :-(
Urobila som si poriadok na stolíku, spratala bavlnky z posledných dvoch výšiviek (vianočný obrus a Mikuláši) a trocha som "sliedila" po pintereste. Stále neviem, čo si vybrať na nový začiatok.

Keď sa povie figy, v mojich predstavách sú Vianoce. Vysedávanie v kresle, v rukách nová kniha od Ježiška a "ďobanie" do sušenej figy. Rozhryznúť každé zrniečko a užívať si sviatky pokoja :-)

Už aj na Oravu dorazili čerstvé figy. Keď som ich videla v obchode prvý raz, ani som ich nespoznala. Iná farba, iný tvar :-)

Nastala chvíľa, keď som neodolala a aspoň dve som si kúpila:






Dočítala som sa, že figy obsahujú 82% vody a 12-13% cukrov, hlavne glukózu a fruktózu a 0,5-4,2 pektínov. Sušením sa všetky látky viacnásobne skoncentrujú, obsah cukrov sa zvýši na 50-77%, pričom obsah vody poklesne na 18%. Preto sú sušené figy také sladučke :-)

Figa sa môže jesť so šupkou aj bez nej. Na mojich bola šupka jemná, mäkká, zjedla som ju :-)

Figy obsahujú horčík, vápnik, draslík ....., vitamíny B1, B2, B6, C, E, K. Z toho vyplýva, že veľmi pozitívne pôsobia na ľudský organizmus. Zlepšujú trávenie, bojujú proti zápche, odkyslujú organizmus, rozpúšťajú hlieny a pomáhajú pri prechladnutí, kašli a zápale priedušiek, pôsobia močopudne, zlepšujú schopnosť sústrediť sa, pôsobia blahodárne na nervy a mozog, majú podobné účinky ako antidepresíva, ......


Dnes som si dala čaj z čistého jazmínového kvetu:





Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

8 komentárov:

  1. How many kinds of tea do you have Daniela?

    :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Figy milujem aj ja a tiež figový džem, ktorý mi vždy nosia kolegyne z dovoleniek v Chorvátsku. Ten je najlepší.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danka,
    figy milujem aj ja, tie moje ešte nedozreli, budú až na jeseň (ako minulý rok), už sa na ne teším. Vyskúšaj si ich niekedy nakrájať, poliať medom a chvíľu v rúre ugrilovať, veľká mňamka. V zime samozrejme sušené, aj džem je fajn.
    Som zvedavá na novú výšivku. Aj práve vyberám :-)
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danielko, fíky si ráda dám čerstvé, tak si je nejvíc vychutnám. To samé avokádo .. dám si s mami na půl, jen tak samotné posolit a kousek chleba k tomu. Měla jsi zajímavý čajík ... zrovna popíjím oolong, ten mám dost ráda.
    Zdravím Jasenovou.. papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zrovna jsem se vrátila z města se dvěma fíky .. ty byly .. chutnější jsem nikdy nejedla .. lahoda !

      Odstrániť
  5. Tak si to predstavte. Ja som figy tento rok tiez jedla. Co jedla s prepacenim som sa ich prezrala. V Chorvatsku sme ich oberali rovno zo stromu nasej domacej. Supku mali zelenej farby a boli sladke ako med. Dokonca nam sama priniesla vo velkej miske a z chladnicky. Tie boli fantasticke! Ked sme sa vratili aj ja som si kupila v obchode tieto dve. Viac nastastie nemali, lebo boli v akcii. No rozdiel bolo citit riadne, tieto boli pre mna bez chuti 😒 Mna az po par dnoch napadlo, ze to su vlasne tie co jem na Vianoce 😁 Je to inak fakt co uz boli popadane na zemi, mali farbu hnedu a boli najsladsie. Domaci to tam maju ako my jablka. Niektori pohrabali hrablami na kopu a nechali tak. A pre nas taka dobrota 😋😁

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tiež mám rada figy, sušené kupujem podobne ako ty, na Vianoce ... A čerstvé len občas ... pochcutím si na nich, to je pravda ... Minulý rok som dostala dva figovníky ... tak verím, že raz budem mať figy aj svoje ... hi hi ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Aj ja sa pridávam k názoru, že figy, ktoré som si kúpila pred pár dňami a aj inokedy u nás nemajú nikdy takú chuť, akú by mali mať. Vlastne ako všetko dovážané ovocie, ktoré sa oberá ešte v nedozretom stave. Neporovnateľnú chuť a vôňu majú pomaranče, citróny a čokoľvek, čo si človek odtrhne priamo zo stromu tam, kde rastú.
    Ja som o figách písala na blogu presne pred rokom :-)

    OdpovedaťOdstrániť