nedeľa 3. septembra 2017

Mrkva a šalát z nej

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku! A tentokrát ďakuje aj manžel za slová uznania a zaradenie do skupiny pracovitých :-) Len tak na vysvetlenie: pole nezväčšuje, len zavádza trojpoľný systém hospodárstva. Časť poľa, kde sme zemiaky pestovali tento rok, nechá odpočívať, alebo tam zaseje ďatelinu. Tomu ja nerozumiem, ale hneď od jari budem podávať informácie :-)

Počasie sa zmenilo, nastala jeseň. Vraj ak je začiatok septembra mokrý, bude dobrá úroda zbožia. Tak sa tešme, budeme mať čo jesť. Nebude to také optimistické dlho. Naša planéta už možno v roku 2027 nebude schopná nasýtiť prudko rastúcu populáciu. Organizácia Gro Intelligence prišla s novými odhadmi. Podľa nich už za desť rokov bude chýbať jedlo o celkovej energetickej hodnote 214 biliónov kalórií. Predpovede OSN uvádzajú ako zlomový rok 2050. Treba hľadať riešenia!

Dnes som sa pustila do ažúrky. Robím ju len tak jednoducho, v podstate som si postup vymyslela sama už kedysi dávno. Inou možnosťou by bolo obháčkovanie, ale mne sa nepáči kombinovať vyšívanie s háčkovaním.





Najhoršie sa mi robia rohy. Nuž, držím sa starej zásady mojej maminky (už som to tu spomínala, opakujem sa): trochu krivo je ešte rovno! Aspoň vidieť, že je to poctivá ručná práca :-)

Trocha som zas aj štrikovala:



Manžel so svojim synovcom Oňom si navzájom pomáhajú. Teraz aj pri poľnohospodárskych prácach. Na jar bol manžel Oňovi viackrát oborávať zemiaky našim mini traktorom. Vedľa zemiakov mali do radu vysiatu mrkvu. I keď to nie je okopanina, vždy oborali aj tú. Videla som ju začiatkom júla, keď som si bola u nich natrhať nechtíky na sušenie. Už vtedy bolo vidieť, že mrkva je veľká a zdravá.

Teraz v piatok bol manžel Oňovi odviesť vykopané zemiaky. Doniesol mi na ukážku tri mrkvy. To som sa čudovala! Obrovské:

pre porovnanie som vytiahla jednu moju tzv. jánsku mrkvu (tá môže ešte vyše mesiaca rásť)

Urobila som mrkvový šalát:

potom som pridala ešte jedno jabko


a dve lyžičky cukru
Je to šalátik, na ktorom si pochutil aj manžel, a to je už niečo!

Moj dnešný čaj - biely:





Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

6 komentárov:

  1. Tak tento šalát bol kedysi môj najobľúbenejší, teraz je naj u mojich detí.☺ Tú ažúrku si riadne poobzerám aj zajtra. Bude to krásny obrus. Vidím, že aj ďalšia papučka sa chystá na svet. Super.☺ No a tie oriešky a čajíkom v šálke s jabĺčkom vniesli tú správnu septebrovú atmosféru. Malá Angie ide zajtra prvýkrát do škôlky, tak dúfam, že všetko dobre dopadne.Má len 3 a bude s deťmi staršími min.o rok, lebo v triede a menšími už nebolo miesto. Trošku sa tajne bojím aj ja, ale to asi patrí k tomu.☺ Pozdravujeme. Dobrú nôcku. Paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Your embroidery finishing is looking nice. The carrots look so fresh. I have only grown basic vegetables like tomatoes and green leafy ones. I have never tried growing underground.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mňam, mrkvovo-jablkový šalátik s medom a citrónom robievame aj my. Musím zohnať jablká a idem na to...
    Priznám sa, že ažúrku neviem robiť, musím si ju poriadne prezrieť. Som zvedavá, či to budú opäť papučky alebo niečo iné.
    Dnes si bola Danka aj v škole?
    Náš Kubík je už veľkáč druhý rok, ale slzičky mal i napriek tomu na krajíčku :-) Ale zatiaľ bude len doobeda, tak to rýchlo prejde.
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danka,obrus krásny ažúrku robievam aj ja a šalátik tiež robím hlavne cez zimu...Mirka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danielko, dostala jsem od švagrové domácí mrkev, tak bude v salátku.
    Ažurka je jednoduchá a tak krásná. Mami ji také dělávala .. jak jste děvčata šikovné. Papučky se budou hlásit o slovo.. taky tu máme podzim, dnes ráno 6 stupňů, ale přes den příjemně kolem 20 a docela sluníčko.
    Vidíš, ty bílý čaj a já černý .. zrovna jsem ho dopila, ale slabý + citrón a med.
    Taky jsem zvědavá jak bylo ve škole. Papa J.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. V Jasenovej máte dobrú úrodnú pôdu, tu je svetlá hlina, tak hnojíme ovčím hnojom, aby niečo narástlo.
    Mrkvu mám aj ja rada, je výborná aj ako liek proti rôznym chorobám.
    Krásna výšivka!

    OdpovedaťOdstrániť