piatok 27. októbra 2017

Čili Jalapeňo

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Dnes nevyšívam, nešijem. Únava ma zmorila. Ťažký týždeň v škole, k tomu dážď a premočené nohy spôsobili, že sa mi denný odpočinok predĺžil až na dve hodiny. Popri varení som aj chcela aspoň trochu šiť, ale zradil ma zas šijací stroj. Nuž, ale na to, že sme ho naposledy opravovali len my dvaja s manželom, šil dosť dlho. Musíme sa mu zas pozrieť "na zub" :-)

Kúpila som si prvý raz čili Jalapeňo:

 

Pôvodom je z Mexika. Názov má podľa hlavného mesta mexického štátu Veracruz Jalapa, ale pôvod slova je z aztéckeho Xalapa.

Jalapeňo patrí medzi najpopulárnejšie papričky na americkom kontinente. Ich veľkosť je 5-7 cm. Ich pálivosť dosahuje 2500 - 6000 Scovilleho jednotiek pálivosti. Ak si chcete pozrieť tabuľku s hodnotami pálivosti rôznych papričiek, kliknite si TU.

Ja, neznalá, otvorila som Jalapeňo a zvedavá som nazrela dnu. To som nemala! Hneď ma zašteklilo v nose a začala som kýchať :-)




Jalapeňo sa dostalo do pripravenej malej fľaštičky:




Hneď som Jalapeňo použila pri varení. To som si už ale dávala pozor a radšej som ani nedýchala :-)

Kapusta v súdku je už kyslá tak akurát a tak som otvorila sezónu kapustnicovú:




Kapustnice varím na X-spôsobov. Ten dnešný sa najviac podobá na tento:  
a ako vždy, aj teraz som si rada pozrela a zaspomínala na vtedajšiu výšivku. Mám ich za sebou  toľko, že na niektoré som už aj zabudla :-)


Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

2 komentáre:

  1. Danka,
    to je škoda, že "stroj" neposlúcha, snáď sa vám ho podarí opraviť.
    Rada si s Tebou zaspomínam na Tvoje krásne výšivky...
    Kapustová sezóna - mňamka, milujem kapustu asi na všetky spôsoby :-)
    Dnes tu nevisím žiadnu fotku čaju, možno si čaj o piatej nemala.
    Pekný víkend, páá

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielko, papričky Jalapeňo jsem jedla jednou .. dali jsme si pizzu Jalapeňo... oheň to byl, ale dobrý... jinak malé papričky dostávám na jaře od kamarádky sadičky a pak nasuším, ale já mám ještě od loňska.. moc jich nespotřebuju... prý jsou zdravé, pochopitelně v malé míře... zelí nakládal brácha prý přiveze kysané i marinované... i když já miluju kysané .. tvoji polévku bych si dala hned ... hezké výšivky jsem prošla i s tebou .. neskutečné množství už si vyšila, tak tě obdivuju ..... tvému šicímu stroji domlouvám na dálku..
    Užijte si neděli v pohodě. Papa J.

    OdpovedaťOdstrániť