štvrtok 26. októbra 2017

Historický úvod :-)

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Vianočný motív mi pribúda, jednofarebné vyšívanie ide rýchlejšie:



Na Orave sa poľnohospodárska výroba dopĺňala kamenárstvom. Materiálnou základňou bol tvárny kameň - pieskovec. Prvé produkty boli osly na brúsenie nožov a kôs. S rozvojom mlynárstva za začali vyrábať mlynské kamene, napríklad v Oravskom Bielom Potoku ich začali vyrábať už v roku 1728. K tomu pribudli brúsne točence, kamenné kvádre, dlaždice, bahríky na stavbu pecí a zotrvačníkové kolesá na rumpály studní (rumpál - ručný drevený naviják na studni).

Svoje estetické cítenie prejavili majstri pri výrobe sakrálnych kamenných výrobkov - kríže, sochy a súsošia svätých.

Štiepavé vlastnosti karpatského pieskovca využili aj Dolnooravci. Zruční ľudia z Medzibrodia, Bzín, Medzihradného, Pucova, Pribiša a Pokryvača začali tesať osly, bahríky, brúsky, obkladačky, náhrobné dosky, kamenné bloky do múrov obytných domov a kostolov.

Toto som našla na internete pri hľadaní informácií o bahríkoch. Ako prvé som si však prečítala, čo to vlastne bahríky sú. Je to zdrobnelina slova bahor. Slovo bahor je pre mňa neznáme. 

Bahor má dva význami:
- drevená oblúkovitá časť kolesa
- pieskovcové tehličky oblúkovitého tvaru, z ktorých sa stavajú pece


Mňa zaujíma ten druhý význam. Bohužiaľ, o bahríkovej peci sa na internete toho moc nedá dozvedieť. Najlepšia informácia ma doviedla zas len do Jasenovej :-)

Manželov kamarát Dušan, ktorého som na blogu spomínala už viackrát,  je mimoriadne zručný človek s láskou k minulosti. Od neho si dovolujem "ukradnúť" foto bahríkov:




Dušan vyčistil bahríky zo starej, už nefunkčnej pece a postavil pec novú, funkčnú. Robil to pred 1,5 rokom v dome, ktorý "vyrástol" na mieste schátraného humna v Beňovej Lehote. Postup práce zdokumentoval a uverejnil na svojom blohu TU

Bahríkmi a bahríkovou pecou sa nezaoberám bezdôvodne, ale o tom už onedlho :-)

Môj dnešný čaj:


biely


Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

4 komentáre:

  1. Teda Dani ... toľko noviniek som sa dozvedela ... o bahríkovej peci som ešte nepočula a keby sa ma niekto spýtal, čo je bahrík ... ani tušenie by som nemala ... Až dodnes ... :)))
    Výšivka sa pekne vypĺňa ... Maj sa dobre ... pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milá teta Danka, som rada, že som dnes opäť "prišla na návštevu":), inak by som toto všetko nikdy nevedela. Na začiatku som aj bola nesvoja, že netuším, čo je rumpál ani bahrík- našťastie, vysvetlenie prišlo hneď.:) už som zvedavá na ďalšie súvislosti. Betlehem je krásny aj odzadu. A čajíku sa iste radostne rozvoniava v takej milučkej bodkovanej šálke. Krásne "predvíkendie" (už si treba navodiť príjemnú relaxačnú atmosféru).:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danka,
    opäť som o niečo múdrejšia :-) A teším sa na pokračovanie.
    Biely čaj mám v poslednej dobe najradšej, ten Tvoj v bodkovanej šálke vyzerá chutne.
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danielko, díky za zajímavé povídání i fotky. Taky jsem se dozvěděla plno nových věcí .. jediný co jsem znala .. rumpál. Jak říkám ... předkové uměli a jak je vidět i pár lidí dnes. Těším se na příště. Já jsem vařila vepř. nožičky na sulc a pak jsem si dala třetinku Prazdroje. Mami má sulc ráda, takže zítra jí ho vezu.
    Přeju vám hezký víkend. Papa J.

    OdpovedaťOdstrániť