pondelok 16. októbra 2017

Kukurica

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Tŕne dodali mojej výšivke na kráse:




Na Orave sa pestuje kukurica na zber na zeleno. Čudovala som sa, že na Kublove je veľký lán už suchej kukurice. Takmer každá kukurica je načatá lesnou zverou. Pochutnávajú si na nej srnky, ale vraj aj medvede. 

Kukurica rastie do výšky a ja mám vždy chuť sa poprechádzať v jej "uličkách". Manžel mi prísne zakázal chodiť do kukuričného poľa práve kvôli medveďom. Nuž, neviem, čo by som robila, keby som sa tam s takým mackom stretla.

Aspoň z kraja poľa:





Ulakomila som sa a domov som si doniesla pár kukuríc. Zaspomínala som si na časy strávené na štúdiách v Bratislave. Na jeseň začali v niekoľkých stánkoch predávať varenú kukuricu. V malom okienku pod Manderlákom sme si kúpili do ruky horúcu kukuricu, na okienku bola soľnička a každý si ju posolil podľa vlastnej chuti a išlo sa hore námestím SNP na bus č. 39. Najlepšia však bola, keď prišli prvé mrazy, dobre zahriala. To boli časy :-)


Kukuricu som dala variť, bytom sa šírila jej vôňa, tešila som sa ako malé dieťa. Ale, ............ nepochutila som si. Jednu som síce zjedla, ale bola suchá a aj po takmer hodinovom varení akási tvrdá :-(


Nuž, nie je kukurica, ako kukurica. Táto je asi kŕmna, pre prasiatká :-)))


Dnes prišiel konečne rad na čierny Assam, ktorý som už TU predstavila:



škatulka Keemun je už prázdna, môže v nej byť Assam :-)
Dnes som čaj nepila pri novom kuse nábytku. Máme ešte jednu menšiu vitrínu, ale pôjde do mojej izby, kde by zatiaľ zavadzala. Najskôr sa tam musí postaviť veľká skriňa spálňová, ktorá sa inde nehodí, nezmestí, takže musí ísť na svoje pôvodné miesto. Vitrína si teda ešte počká v doštičkách :-)


Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela


13 komentárov:

  1. Príspevok má mať názov Modifikovaná kukurica.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Určite suchá. Už sa nezbiera na jedenie.Vieš, že som odborník. To len tak do septembra. Výšivka je peknučká. Pa.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Varenú aj grilovanú kukuričku mám veľmi rada, ale len v lete. Minule som si kúpila mrazenú, ale tá nemala žiadnu chuť. Výšivka krásna, vlastne ako vždy :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hello Daniela ....a nice post ...
    have a nice week

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danka, ale tá kukurica, ktorú si jedla za čias štúdií v jeseni a v zime, bola najprv zmrazená :-) Zmrazená v čase, kedy ešte bola mladá a vhodná na jedenie, čo sú letné mesiace a nie polovica októbra. A máš ešte aj šťastie, že ťa nikto nevidel, mohli ťa obviniť na základe farmárskeho zákona. Ten je vraj na Slovensku nekompromisný. Je jedno, či niekto ukradne z poľa jeden zemiak alebo štyri kukurice. Tak sa o tom hovorilo v tom období, keď ho schvaľovali. Buď si istá, že by sa na tebe "vyřádili" viac, ako na tých, ktorí kradnú štátne milióny :-( Bez viny môžu kradnúť na poli len divé zvery, voči ním sú poľnohospodári bezmocní. Včera som náhodou varila pikantné soté, do ktorého som dala aj mrazenú kukuričku, no musela byť už dosť stará, lebo jej trvalo dlho, kým bola mäkká na jedenie. Asi ju tiež pozbierali z jesenného poľa :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dani ... výšivka je veľmi pekná ... páči sa mi rozmiestnenie do štvorca ... aj ja mám varenú kukuricu veľmi rada ... ale mladučkú, skoro mliečnu ... som zvedavá na konečné rozmiestnenie nového nábytku ... no žena ... zvedavá ... hi hi ... Danka, maj sa dobre ... pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. This is a great finish Daniela. It looks indeed very very lovely. Great colors ♥♥

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Daniela, il ricamo è bellissimo!!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Your cross stitched piece looks really nice! Love the colours.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj Danka,
    páči sa mi manželov názov :-)
    Výšivka je krásna, tie tŕne jej pristanú...
    Asi by som sa osobne bála niečo odtrhnúť z poľa, viem o tom zákone, kukurica bola kŕmna alebo na múku.
    Aký bol nový čaj? Videla som ho v obchode, tak som čakala, čo naň povieš.
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Milý večer, jej, to sú pekné spomienky na Bratislavu, slané od kukurice a nie od sĺz zo študentských, neskôr už veselých patálií a niekedy aj smutno- krásnych lások. :) A to som fakt netušila, že aj medvede chodia na kukuricu. Šikovníci.:) Trnky sú pôvabné aj s tŕňmi.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Danielka, dala by som kukuricu do papinaku a varila a varila. Ale asi tá šupka bude hrubá, ale nevzdala by som:-) tie tvoje výšivky sú prekrásne.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Dobry vecer. Tak si predstavte, ze ako deti sme sa v kukurici nahanali. A chodili sme na nu az pod "Palovie vrch" Medveda ani dive svine sme nikdy nestretli a to mozem hovorit naozaj o stasti. Ako pisu dievcata kukuricu treba "kradnut" ked je zelena 😊 najlepsie odhrnut vrch a kuknut ci je vo vnutri zltkasta. Ako dietatu mi najviac chutila tato modifikovana. Ked doniesli kupenu, ta mi nechutila bola asi moc sladka 😂 Pekny vecer 💜

    OdpovedaťOdstrániť