sobota 14. októbra 2017

Letný a zimný čas

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Dnes som bola vo vyšívaní usilovnejšia, ako cez týždeň. Ráno som už o siedmej začala a celé tri hodiny som sa od toho nepohla:



Dnes sa zdalo, že deň bude ukážkový, ale po obede sa zamračilo a viac sa slniečko neukázalo. Výhovorka, že pri peknom počasí je lepšie ísť do prírody, mi nevyšla a tak som sa zas pustila do okien. Keď som ich na poschodí vyumývala, zrazu sa aj dolné pýtali umyť :-)

Už poznať, že sa skôr končí deň. O dva týždne sa bude meniť letný čas na zimný - lepšie povedané ten skutočný. To už budú dlhé zimné večeri, kedy je najlepšie sedieť doma v teple a suchu :-)

Zaujal ma dnes krátky článok práve na danú tému. Vraj v poľskom parlamente prešiel v prvom čítaní návrh zákona o zrušení letného času. Zdá sa mi, že každý rok počuť takéto návrhy, ale stále sa nič nedeje. 



Zavedením letného času sa pôvodne malo šetriť elektrickou energiou. Prvý raz bol letný čas zavedený v roku 1916 v čase prvej svetovej vojeny. Ako prvé prechádzali na letný čas Nemecko a Rakúsko-Uhorsko. Postupne sa pridávali ďalšie krajiny. Dnes sa čas pravidelne mení vo väčšine európskych a severoamerických štátov.

Dočítala som sa, že naozaj zimný čas bol zavedený len raz. Stalo sa tak 1. decembra 1946 a skončil 23. februára 1947. Rovnako ako letný, aj zimný čas od štandartného (skutočného) delila jedna hodina, ale posunutie bolo opačným smerom. Rozdiel medzi letným a zimným časom tak boli dve hodiny. Tak toto by ma ani nenapadlo. 

Odporcovia letného času argumentujú tým, že striedanie času môže spôsobiť nerovnováhu biologických hodín ľudí, čo vedie k prudkým zmenám nálady, spánkovým poruchám a zvýšenému riziku srdcových infarktov a dopravných nehôd. Pociťujete niečo z toho aj vy? Ja nie. Pre mňa by sa mohol čas posúvať aj o dve hodiny :-)

Keďže sú už dnes úspory energie počas letného času len minimálne, je na zváženie, či je takáto zmena času potrebná. 

Odborníci IT upozorňujú, že zrušením letného času len v niektorých krajinách dokáže poriadne skomplikovať život ľudí a všetkých inštitúcií. Takže by sme mali do toho ísť všetci naraz. Zdá sa mi, že svet sa už nedokáže spoločne dohodnúť ani na tomto :-(


Môj čaj:




zásuvky na moje poklady - vyšívacie bavlnky :-)


 Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela


2 komentáre:

  1. Beautiful embroidery Daniela ♥♥ Colors are so lovely ♥♥

    Paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásna výšivka. A obdivujem aj zvyk pitia čaju. A čo sa týka zmeny času, pre mňa je to peklo. Mám dve malé deti, ktorým je šumafuk, koľko je hodín, keď ešte ani čísla nepoznajú, zato sú zvyknutí na svoje spánkové cykly. Tak uvidíme, ako to zvládnu, hoci tento posun je lepší ako prechod na letný čas. Prajem krásne jesenné dni :-).

    OdpovedaťOdstrániť