utorok 10. októbra 2017

Starý stôl

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Nevyšívam :-(
Chvíľu som šila, ale nie to, čo by som teraz chcela. Stále si neviem vybrať vhodnú látku. Mám tu ešte resty z leta, snáď zajtra, už na tretí pokus, to aj ukončím.

Vždy, keď manžel potrebuje dobrý stôl na svoje práce, naposledy na opaľovanie starého náteru dvier, vytiahne starý stôl. Do leta 1991 stál v strede kuchyne jeho rodičov, kde teraz žijeme my. V to leto sme stôl vyhodili a nahradili ho našim z roku 1976. 

Keď som sa na starý stôl dobre zahľadela, predstavila som si ho v našej novej kuchyni. Manžel nenamieta. Renovácia stola bude náročná, ale pevne verím, že manžel to dokáže :-)

Keď som dnes po ôsmych odučených hodinách (dve som zastupovala) prišla zničená domov, manžel ma už čakal s prekvapením. Na spodnej časti stola našiel rok výroby stola a meno jeho tvorcu. Bola by som spokojná, keby sa stôl dal zrenovovať tak, aby tento údaj zostal aj do ďalších rokov čitateľný:

3. 1. 1928
J. Čaplovič
Jasenová


tomuto pomôže jedine hlboké brúsenie na pásovej brúske

Podľa priezviska Čaplovič si myslíme, že by sa mohlo jednať o starého otca našej Alenky, manželky Oňa, synovca. To sa pokúsime zistiť. Ak by to bola pravda, bolo by to úžasné mať v novej kuchyni taký stôl :-)

Čaj som si zas vyniesla o poschodie vyššie. Doviezli nám nový nábytok. Zatiaľ sa na nábytok nepodobá, sú to len škatule dosiek. Už len roztiediť ich na 5 kôp, pretože sme kúpili 5 kusov nábytku, dalo zabrať. A kto ho poskladá, to je vo hviezdach. Manžel pri takej práci zúri, nadáva a ja to neznášam. Potrebujem nejakého stolára. V škole ich pár mladých, študujúcich, máme :-)





Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela


10 komentárov:

  1. Желаю удачи с ремонтом стола! Это очень интересно- стол с историей:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Wau stôl z roku 1928 to je fakt unikát. A keďe ešte aj presne vieš kto ho vyrobil...to ako keby si mala k nemu certifikát s rodokmeňom:-). Danielka, budem rada, keď ho po zreštauvrovaní opäť ukážeš v celej svojej kráse na blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ten stůl je nádherný. Vzpomínám, když jsme renovovali na ville dveře... na každých byl “podpis” truhláře z roku 1905 a značky, aby se dveře daly spárovat se zárubněmi. Romana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dani, také se těším na foto, až se podaří renovace stolu. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Milý večer, teta Danka. Ten stôl je úžasný. Už sa tiež teším na výsledok renovácie. Je to skvelé, že ho idete zachrániť a vdýchnuť mu znovu funkčnosť. :) Teším sa s Vami. Páči sa mi, keď sú doma aspoň nejaké kúsky so svojou "dušou", nie len nové.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Как это интересно реставрировать старую мебель. Мы с сестрой летом нашли на свалке старый шкафчик, в довольно хорошем состоянии. Лена его привела в норму и теперь у нас на даче висит отличный шкаф для всяких мелочей. Фотографию я размещала в своем инстаграме. How interesting it is to restore old furniture. My sister in summer, found at the dump old locker, in pretty good condition. Lena brought him back to normal and we now have in the country a great hanging rack for small things. The photo I posted on my instagram.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. I love to find dates on old furniture. They become alive. I hope you post pictures of the table restoration!

    So many boxes! IKEA furniture? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ten nábytek složený v krabicích by mne taky děsil, ani se manželovi nedivím. Ale ten starý stůl, až bude zrenovovaný, to bude paráda, a jestli toto manžel dokáže, tak před ním smekám.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Hotová vzácnosť ten váš stôl...bolo by pekné zachovať ho.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. jej, tak ten je uzasny :) a ako? uz ste ho zrenovovali? Anka

    OdpovedaťOdstrániť