sobota 11. novembra 2017

Aj staré, aj nové :-)

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku! Ďakujem vám za rady ohľadom môjho umývadla. Dnes sme to vyriešili. A prišli sme aj na to, že majster sa pri výrobe kuchyne nepomýlil. Dolné skrinky musel urobiť o 10 cm vyššie preto, aby sa do jednej z nich zmestila práčka. Tá je vysoká 85 cm :-) Výška pracovnej dosky mi vyhovuje, aspoň nemusím byť pri práci prikrčená. Dúfam, že sa to odzrkadlí na mojich krížoch a budú menej bolieť :-)

Rosey sa čuduje, že v kuchyni bude aj práčka. Veru bude! V kúpeľni na ňu nemáme miesto. Takto sme to riešili už v roku 1979, kedy sme snáď na Slovensku mali v kuchyni práčku len my :-) Dnes to už nie je taká vzácnosť. 

Naša kuchyňa za zaobíde bez umývačky riadu. Keď sme to bez nej zvládli v domácnosti so štyrmi deťmi, tak teraz, keď sme doma len dvaja, nemáme s riadom problém.

Neviem, či ste si všimli, ale kuchyňa nemá ani chladničku. Tá bude v komore. Na toto sme si zvykli za posledných 22 rokov v dolnom byte. Tam sa nám chladnička do kuchyne nezmestila a tak bola v komore. Všetko je to o zvykoch :-)

Potešili ste ma, že sa vám zapáčila lavica pod oknom. Pôvodne som tam chcela mať umývadlo, aby som sa pri umývaní riadu mohla tešiť pohľadom na Choč. Veľmi sa mi to páči vo filmoch :-) Dlho som na to nahovárala manžela, až privolil.

U nás nebývalo zvykom dať umývadlo pod okno, až teraz, v nových domoch, mladí ľudia tak majú. Aj v dome na našej ulici tak urobili a v zime im voda zamrzla. Manžel mi tým dokázal, že na Orave sa musí voda dávať na vnútornú priečku. Naši predkovia vedeli, čo robia!

Čo mi teda ostávalo, privolila som, ale s podmienkou, že keď nie umývadlo, tak lavička. Proste, chcem sa pozerať na Choč!


Stále nevyšívam a zdá sa, že dlhšie ani nebudem :-(


K prvej časti dnešnej témy: Aj staré:

Vytiahla som staré sklenené kuchynské nádoby po mojej svokre. Sú z roku 1960. Našla som pri nich aj koreničky. Nájdu si svoje miesto v novej kuchyni:

zatiaľ je všetko prázdne
dúfam, že moja svokra to vidí a teší sa so mnou :-)
Kuchyňu som vyumývala,  pripravila na zabývanie :-)

K druhej časti: aj nové:

Dnes sme si boli kúpiť nový televízor:





malé deti majú Vianoce :-) :-)


Prvý raz som umývala a som maximálne spokojná:



Šálka z čaju už umytá, čaj však uvarený stále v dolnej kuchyni:





Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

11 komentárov:

  1. Dani, kuchyně je moc pěkná. Líbí se mi lavice pod oknem i skloubení nových a osvědčených starších kousků. Ať se vám tam dobře bydlí. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka, veľmi sa mi páči ladenie celého bytu do šedo - biela ... Takéto komplet zariaďovanie na novo by veru aj mňa bavilo ... :)))
    Prajem peknú, oddychovú nedeľu ... pa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danka -- kuchyňa má slúžiť k spokojnosti---a preto každý si sebe rozumie a umiestni si veci..skrinky ako mu vyhovujú --hlavná vec ...že si spokojná...aj ja mám pracovnú dosku vyžšie--teraz sú už na to aj nové normy a tiež som spokojná--pekný upršaný deň!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danka,
    peknú kuchynku máte, aj práčka v kuchyni podľa mňa nie je problém...
    A tuším televízor najviac potešil manželíka :-)
    Tak príjemné zabývanie v novom, pá

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danielko, že chceš vidět na Choč... to tě úplně chápu .. to je radost ... a ty skleněné nádoby po tchyni je prima, že je využiješ.. to se mi líbí.
    Hezké to máte doma. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Your house looks pretty ...and a beautiful kitchen
    manny greatings

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Teta Danka, teším sa s Vami. Krásne ste to vymysleli - aj s pieckou (prečítala som všetky diely- výsledok je nádherný, tie obruče tomu dodávahú šmrnc)😊 a aj s kuchyňou. To posedenie s výhľadom na Choč je úžasný nápad. Umývadlo pod oknom je tiež fajn, ale tá lavička je oveľa viac wow a "cool".😊 Vyššia pracovná doska určite tiež a farebne je to naozaj pôsobivé. A úplne ma odzbrojilo to prepojenie nového s využitím tých doslova romantických sklenených nádob na múku a pod.veci. Bude sa Vám tam krásne bývať. Veselé ďalšie dolaďobanie želám.pa 🤗

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Danielka,
    to je nádherná kuchyňa! Našu kuchyňu, aj celý dom sme vybudovali pred 36 - imi rokmi a asi to aj tak navždy ostane.
    Prajem vám krásne bývanie!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Tichúčko závidím...ale samozrejme ti to doprajem, pekná kuchynka, všetko nové čo viac si priať? Danka, také sklenené nádoby som ja vyhodila keď som robila poriadok v komore a potom ma mrzelo že som to urobila...to je tak, keď človek koná unáhlene...teraz mám múku, cukor a soľ v takých škaredých umelých...pekný večer

    OdpovedaťOdstrániť
  10. The kitchen washing machine is interesting! It is still strange to me. It is not common in the USA. Perhaps inside a small closet near the kitchen, also with a separate dryer.

    I love my dishwasher though... I HATE washing dishes! (!!!) So a window over a sink is not necessary. ;)

    OdpovedaťOdstrániť