utorok 28. novembra 2017

Hokerlík

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku! Preeti zaujala moja šálka, lepšie povedané, presýpacie hodiny na jej rúčke. Sú funkčné, ale také malé, že sa v nich piesok presype za pár sekúnd :-)

Dokončila som:


Kto chce vidieť lícnu stranu, musí kliknúť na Christmas Ornie SAL.

Viete, čo je to hokerlík? A možno poznáte hokrlík, či štokerlík, štokrlík alebo štokrla. Dočítala som sa, že sú to nárečové pomenovania druhu stoličky bez operadla. Spisovný ekvivalent k hokerlíku je stolček. To sa mi moc nepáči, lebo u nás rozlišujeme medzi hokerlíkom a stolčekom. Niekedy  napíšem aj o stolčeku :-)

My máme hokerlík starý "ako Matuzalem". Manžel si pamätá, že bol starý už vtedy, keď on bol dieťa. Vek mu teda nedokážeme odhadnúť. Svokrovci ho mali v kuchyni. Potom sa dostal do našej komory. Mal na sebe X náterov, jeden na druhom :-)

Manžel sa dal do jeho rekonštrukcie. Všetky nátery dal dole plameňom, potom ho brúsil. Musel skonštatovať, že je už v takom zlom stave, že hornú dosku musí vymeniť za novú. Dokonca ani konštrukcia nôh nie je v dobrom stave a tak novú dosku musel k nej priskrutkovať zhora. To trocha hokerlík "špatí", ale čo sa dá robiť :-(

Vynovený hokerlík nám poslúži ako malý stolík ku kreslu a lavici pod oknom v kuchyni. Dnes som ho využila po prvý raz pri "čajíčkovaní":


gunpowder, viac o tomto zelenom čaji si nájdete TU, je to zaujímavé :-)







Našťastie to máme doma dobre podelené - ja vymyslím a manžel realizuje :-) Čo budem hovoriť, po toľkých spoločne prežitých rokoch sme sa dokonale zosúladili :-) 

Páči sa vám tento hokerlíkový výsledok?


Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela




7 komentárov:

  1. Je skutočne nádherny aj ja mam podobne dva :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. My sme tomuto hovorili stolček ... Hokerlík bol nižší ... ako to popísať ... na vrchu doska s otvorom na prenášanie v strede, pripevnená bola na dve doštičky, ktoré slúžili ako nohy. Niekedy boli aj ozdobne vyrezávané ... Používam ho dodnes na práce "pri zemi" :))))). Máme aj takýto stolček ako ty, tiež by ho bolo treba zrenovovať ... Opäť chválim šikovného manžela ... :)
    Dani, prajem príjemný zvyšok večera ... ps: vydarená výšivka, páči sa mi ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hokerlík.. taky pěkné slovo ... my tomu říkáme štokrdle.. měli jsme tři, tedy babi s dědou... velikostí přesně jako máte vy.. ale časem je tu jedna.. vidím, že si manžel s každou prací poradí .. štokrdle bude do kuchyně šikovná ...
    Hezký den přeju. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak konečne viem čo je to hokerlík. Pekne ste ho zrenovovali,iste ešte nejaký rok poslúži. Zišiel by sa mi podobný. Pekný deň.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dani, oprava hokerlíku se povedla. To slůvko se mi moc líbí. Už nedávno jsem ho objevila na slovenském blogu u Marušky. My máme doma nízkou stoličku - štokrdle a tu používá naše malinká vnučka, aby dosáhla do umyvadla si umýt ručky. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danka,
    u nás je to stolček, čo máte. Hokrlík po našom "šamlík" je nízky s otvorom v strede... Už ho len natrieť na bielo, či ste sa rozhodli ho nechať v prírodnej farbe?
    Čajík poznám, je výborný

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dani ja stále obdivujem ako viete s manželom využiť aj staré veci a to sa mi veľmi páči a vždy je to po obnove pekné...vidno, že si viete všetko vážiť nielen ľudí ale aj veci...nech sa vám darí

    OdpovedaťOdstrániť