utorok 14. novembra 2017

Pionierske cesty

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Chytila som sa už aj vyšívania. Včera som si totiž dala prestávku pri triedení a ukladaní kníh. Dnes som sa k nim zas vrátila a snáď zajtra budú všetky na svojom mieste.


Medzi knihami som našla niečo zo svojho detstva. Povolenie na tlačenie je z roku 1967, v roku 1969 vydané v Smene.



Zalistovala som si a zas som sa utvrdila v tom, že obdobie, kedy som bola pionierka, bolo pre mňa nádherné. Rada som chodila na pionierske stretnutia, tešila som sa na plnenie úloh, učila som sa nové veci, poznávala sama seba a aj svojich spolužiakov. Nikdy som v tom nevidela, necítila žiadnu politiku, či nátlak. 

V dnešnej dobe je módne vysmievať sa tomu obdobiu a odsudzovať ho. Ja si však aj teraz myslím, že keby sa dnešné deti venovali takýmto aktivitám, bol by ich fyzický i psychický rozvoj oveľa lepší. Veď sa len pozrite aspoň na niekoľko obrázkov z mojej starej pionierskej príručky:



























Posledná časť na 325. strane sa venuje tvorbe čitateľského denníka. To som sa v myšlienkach dostala do "mojej" knižnice v kultúrnom dome v Istebnom. Chodila som si požičiavať 2-3 knihy každý týždeň. Aj to by mali robiť dnešné deti. Určite by sa zdokonalili v čítaní s porozumením :-)

Dnes som si urobila jazmínový čaj s mangom:





Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

7 komentárov:

  1. Danka,
    to bude babka s dedkom?
    Celkom som sa potešila a aj pobavila na tej knižke...veru, dnešné deti žalostne málo čítajú, zato Kubko stále :-) nech mu to čo najdlhšie vydrží.
    Sovičková šálka je milá.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka, podobne ako teba, aj mňa rozčuľujú reči, ako bolo za socializmu zle, ničoho nebolo, ako deti trpeli nedostatkom a nudou, a neviem čím ešte ... A pritom ... Mala som ... dokonca ju ešte kdesi mám podobnú knižku, ako je táto tvoja ... Volalo sa to Rozum do vrecka a bolo tam všetko, podobné obrázky ako ukazuješ ... Božinku, čo všetko sme ako deti podnikli ... tie dnešné sedia doma, neustále kontrolované rodičmi, či nie sú v nebezpečenstve ... No čo ... je taká doba plná strachu a mobilnej komunikácie ... no aké spomienky budú mať ... o čom budú rozprávať svojim deťom a vnúčatám ... oj. ale to som už poriadne odbočila ... Danka, maj sa dobre a popri práci nezabúdaj na oddych ... :) pa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danka,
    to boli krásne pionierske časy bez sociálnych sieti! Stále sme sa vonku hrali. My na dedine sme museli aj kravy pásť a mať starosť o husi...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danielko, hned bych se do knížky začetla i jsem teď nakukovala. Vzpomínám si jako Laura na knížečku Rozum do kapsy.. to byla dobrá řada. My jsme se jako děti vyřádily.. to bylo her a různých neorganizovaných akcí... prostě děti z paneláku .. leckdy jsme všechny zmizely domů pro chleba s hořticí.. měly jsme prostě takové období a venku jsme pokračovaly ve všem dál.. byla to paráda. Dnes je svět úplně jiný.. Já jsem měla takový zimní čaj, sáčkovaný .. skořice, pomeranč a další.. krásně voní.
    Díky za připomenutí našeho mládí. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. I am curious about your new embroidery !!!
    lots of greetings from greece

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danka, to bolo super tá knižka, dnešné deti by to asi nezaujímalo a už vôbec nie čítať to v knižke, veď načo, všetko je na internete, bohužiaľ :( aj keď samozrejme česť výnimkám...u nás doma sú knihy naopak všade, aj ja aj moje deti, no deti, to sú už dospelí ľudia, máme knihy veľmi radi a stále ich kupujeme...maj sa pekne

    OdpovedaťOdstrániť