štvrtok 7. decembra 2017

Kysnuté rožky s bryndzou

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Nevyšívam, neštrikujem, nešijem :-(
Ale nezaháľam :-)
Najskôr 6 odučených hodín a k tomu dozor v škole a potom zariaďovanie komory. Zvykli sme si na obrovskú komoru, kde sa dalo nielen skladovať množstvo "potrebných" vecí, ale v lete sa tam dalo aj posedieť pri čaji. Dokonca som tam toto leto aj šila. To sa potom zle sťahuje do komory s rozmermi 3×1,8 m!

I keď som rožky nepiekla dnes, práve dnes som tu s receptom na ne:

kvások z kocky čerstvého droždia, trocha cukru a vlažnej vody

muka celozrnná a hladká v pomere 1:3, bryndza (druh syra), rasca,
ľanové semienka a ľanový olej, cesnak granulovaný,soľ

zamiesiť s vlažnou vodou
 a dať kysnúť

už vykysnuté cesto

cesto som si nakrájala na menšie kúsky, z ktorých som rukou "uťapkala" štvorčeky a z nich rožky



pečiem v novej rúre prvý raz, s výsledkom som spokojná :-)

i keď sa v nej pečie dlhšie, ako v starej rúre
a k rožkom výborná šošovicová s kyslou kapustou a klobáskou :-)

recept na polievku snáď ešte túto zimu (je to zimná polievka)

Môj dnešný čaj:





slané tyčinky z lístkového cesta sú rýchlovka, ale chutná :-)


Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

4 komentáre:

  1. Danielka, tak toto je bomba recept. Určite ho vyskúšam.Ľanový olej síce nemám ale mám tekvicový a tekvicové semienka, tak snáď aj s touto obmenou budú rožteky výborne. Pekný deň.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielko, ty tedy žiješ zdravě... na polévky je teď ten pravý čas.. zrovna dnes jsem vyhlížela nějakou inspiraci.. kamarádka viděla velké balení brynzy, tak koupila pro nás obě..
    Dneska jsme měli druhý den sluníčko.. takže hurá!
    Užij si hezky víkend. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danka,
    samé mňamky vyváraš a vypekáš :-)
    Ja robím tyčinky tak, že si vyvaľkáš lístkové cesto, natrieš ho čistou bryndzou a cesto poskladáš ako obálku a znova vyvaľkáš, postup opakuješ ešte dvakrát, potom vyvaľkať na cca 0,5mm, pokrájať na tyčinky, potrieť vajíčkom a posypať rascou...a budú vám veľmi chutiť, majú úspech u každej našej návšteve.

    OdpovedaťOdstrániť