pondelok 8. januára 2018

Ako Berdinazzi :-)

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Mám všetko pripravené na nové vyšívanie. Bude to len malý kúsok, ale viem, čo z neho bude:



Aj my sme sa kedysi v deväťdesiatych rokoch dali zlákať telenovelou. Vtedy u nás dávali telenovely argentínskej a brazílskej výroby a to znamenalo pre nás vidieť život iný, ako ten náš. To nás zlákalo :-)

Pozerali sme telenovelu s názvom "Kráľ dobytka". Už si z toho moc nepamätám, ale základom bol spor medzi dvomi susedmi, chovateľmi dobytka, Mezengom a Berdinazzim. Obdivovali sme spôsob hospodárenia, ich obrovské veľkostatky s dobytkom, ktoré snáď nebolo možné ani spočítať.

Berdinazzi
Mezenga


To, čo sa nám všetkým doma (teda aj deťom) páčilo, to sme si zapamätali dodnes. Bola to veľká vidiecka kuchyňa Berdinazziho, stredom ktorej sa tiahol dlhánsky stôl. Berdinazzi si sám sadol za stôl, naň položil celú štangľu salámi, ukrajoval si z nej po koliesku a jedol. 

V jeseni som objavila salámu, ktorá nám pripomenula starého Berdinazziho. Aj dnes som ju kúpila a aby sme z nej mali berdinazziovský pôžitok, kúpila som celú štangľu:







Sledovanie telenovely sa nám znepáčilo práve pre siahodlhé trvanie. V druhej polovici sme už sledovanie vynechávali a veru ani neviem, či sme ju dopozerali do konca.

Keď začali dávať turecké telenovely, zas som si jednu pozrela, ale už len sama. Názov mala ako z rozprávky, "Tisíc a jedna noc". Tiež ma zaujal iný spôsob života, iné pravidlá v rodine, iné zvyky. 

A to je môj koniec s telenovelami. Ako ste na tom vy? Pozeráte, či nie? 


Môj dnešný čaj bol zázvorový s citrónom a medom:




A čaj v šálke som zabudla odfotiť :-)))


Večer som si pozrela na STV 2 dva diely o kupónovej privatizácii. Natočené boli ešte v roku 2015, ale nevidela som ich. Zaujímavé, vtedy som tomu nerozumela a zdá sa, že nerozumiem ani teraz. Každý si tam hovorí svoje pravdy, a ja si myslím tú svoju pravdu. Niekto sa stal milionárom, ale väčšina z toho nemá nič, ani halier. Čudné to delenie vraj spoločných majetkov!



Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

9 komentárov:

  1. Καλή δύναμη για το νέο κέντημα !!!!!
    Πολλά χαιρετίσματα !!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Telenovely nepozerám, ale na prvú porevolučnú si pamätám veľmi presne, lebo tú sme s obrovským záujmom sledovali. Názov bol Jednoducho Mária a bolo to fakt také jednoduché, ale pre nás odchovaných socialistickou kultúrou to bolo niečo iné a preto zaujímavé. Dnes by som tomu nevenovala ani sekundu. A nech sa podarí nová výšivka.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tymto prispevkom ste ma pobavila 😊 presne si na to pamatam. V case ich velkej slavy, ludia nechali robotu tak a bezali pred televizor. Casto krat aj cela rodina. Ja si pamatam Manuelu, Divoky anjel, Rosalinda. Najlepsie bolo, ked ste vynechali aj 10 casti tak sa nic sa nedialo 😂

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jakmile pustíme televizi, tak usnu. Sledování telenovel (a i jiných filmů 😀) jsem tedy byla ušetřena a nemyslím, že bych byla nějak ošizena. Jsem zvědavá na novou výšivku. Romana

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danka,
    som zvedavá na novú výšivku.
    Moja prvá telenovela bola Jednoducho Mária a fičali sme na nej celá rodina :-) a myslím, že som ešte videla Divoký anjel. Dnes by sa mi to zdalo už strata času.
    Tá saláme vyzerá výborne a aj efektne, je dobrá? Náš Kubík má rád salámky...
    U mňa bude dnes zázvorový čaj, včera som mala brusnicový.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jednoduchou Mariou sme tusim zacinali vsetci ... :) Dnes telenovely nesledujem... To skor krimiserialy ceske, nase... Ani o tych, o ktorych pises nemam sajnu. No, ale su ludia, ktorym sa to paci a pre ktorych to stale vysielaju... Danka tesim sa na novu vysivku ... Maj sa dobre... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Danielko, u nás jsme jako první sledovali seriál Dallas a pak Dynastie.
    Bylo to něco neznámého nového. Ale po čase to člověka přestalo bavit.
    Dnes nesleduju ani ty české nekonečné seriály.
    Salámek vypadá lákavě, ještě bych k němu dala okurčičku. Taky jsem zvědavá na výšivku. Koukám, že je 17.02 .. zrovna popíjím směs bylinek ze zahrádky a vzpomínám, co asi piješ ty.
    Přeju hezkou středu, papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tak tú telnovelu Kráľ dobytka som pozerala aj ja, až som sa musela pousmiať keď si mi ju teraz pripomenula...pred rokmi, keď začali telenoveli vysielať sme ich doma s dcérou celkm hltali, potom nás to prešlo a po rokoch som si pozrela asi dve tiež turecké telenovely. Veľmi sa mi páčilo prostredie a spôsom ich života. Hlavne to ich tradičné pitie čaju, normálne som si pred Vianocami objednala také isté poháriky v akých podávajú čaj v Turecku a džezvu na tureckú kávu...:))) čo ty na to Danka povieš, som normálna? Pekný deň

    OdpovedaťOdstrániť