pondelok 15. januára 2018

Ramen

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Krížiky mi idú:



Možno aj tým, že Jurko prešiel kus sveta a všade vyskúšal rôzne jedlá, začal aj on variť svetovo :-)

V japonsku síce nebol, ale japonskú polievku ramen varieva:

a už má aj krásnu japonskú misku na polievku

Ramen je rezancová polievka, ktorú japonci varia na tisíc spôsobov. Zdá sa, že každé mesto má na ňu svoj špecifický recept. V Jokohame dokonca existuje múzeum venované ramenom. Základom je vždy silný mäsový vývar a rezance. Potom sa už fantázii a chuti medze nekladú.

Každý si doplní polievku podľa svojej chuti, respektíve možností. Je jasné, že v Japonsku je možností oveľa viac, hlavne pestrejších. Môžu to byť bambusové výhonky, morské riasy, vajíčko, tuniak, krabie tyčinky, krevety, pasta miso, huby, rôzna zelenina, .........

Keď bol cez sviatky doma, zasvätil ma to jej prípravy. Na Nový rok varil a ja som sledovala a zapisovala. Je to krásny pocit, keď najmladšie dieťa učí mamu variť :-)

Keďže nemáme doma tri vhodné a rovnaké misky, vytiahla som plechové misky po svokre:

mäso je bravčové, mungo výhonky, jarná cibuľka,
nuž a my sme jedli lyžicou, Jurko paličkami :-)


Včera som ramen varila aj ja. Vývar som urobila z hovädzej nožiny a rebra:



posledný petržlen z mojej úrody :-)
cesnak a do vajíčka zázvor

Vývar som robila tri hodiny. Potom som vytiahla mäso, do vývaru dala lyžicu sézamového oleja, tri lyžice sójovej omáčky a malú čili papričku a ešte chvíľu povarila. Fazuľky som opražila na olivovom oleji s trochou soli. 




Sézamový olej a sójová omáčka dodávajú polievke typickú chuť. K tomu mierne pálivá chuť z čili a som rada, že polievka zachutila aj manželovi :-)


Dnes som si vybrala na čaj o piatej šálku a čajník s tematikou, ktorú vyšívam:


jazmínový s mangom 





A ešte raz sa pristavím pri dnešnom dni. Vraj sme prežili najdepresívnejší deň v roku. Písala som o tom už vlani, môžete si prečítač TU. Vtedy som skonštatovala, že pre mňa to vôbec depresívny deň nebol a tak je tomu aj dnes. Nič depresívne nebolo a dúfam, že ani u vás :-)



Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

5 komentárov:

  1. Na výšivke toho ešte veľa nevidieť, ale polievka je skvostná ... ďakujem za recept. :) Pekný čajník si zvolila ... aj v plechovke vidím malého bieleho motýlika ... :))) Dani, maj pekné dni a žiaden nech nie je depresívny ... Ani pre mňa ten dnešný taký nebol ... :) L.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Napriek tomu, že noviny hlásali depresívny deň, ja som ho mala celkom normálny.Nuž aj novinári musia z niečoho žiť :-). Polievočka zaujímavá, chcela by som ju vyskúšať, len neviem kde pozháňam mungo výhonky. Pekný deň.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Polievočku nepoznám, ale určite ju niekde ochutnám :-)
    Monika, mungo výhonky v konzerve sme kupovali pre pár dňami v Kauf....e :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danielko, zrovna včera jsem měla takový hezký den ... já různé černé, modré a bůhvíjaké dny co mi diktují neřeším... lákají mě různé asijské polévky, teď i ta tvoje japonská .. vypadá výborně ... výšivka je zatím tajemná, ale už tam vidím barvu levandule ??
    Hezké dny Danielko.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danka, polievočka by mohla byť, rada skúšam nové jedlá aj keď sa priznám, že tie japonské potraviny nie všetky mi chutia a nepoužívam ich ale dá sa variť aj bez nich :) ale zato prestierať v takých krásnych miskách by som si vedela predstaviť, to sa mi veľmi páči...vidím, že nielen vyváraš ale aj nová výšivka vzniká...nech sa ti vydarí

    OdpovedaťOdstrániť