sobota 10. februára 2018

Len tak, ... rôzne

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku! Sardelovú pastu som kúpila po veľmi dlhom čase. Teší ma, že ste si na ňu vďaka mne aj vy spomenuli:-)

Štrikujem čiapku, tenkú, na doma :-))) To si nemyslite, že šetríme na kúrení, to nie. Sedieť v teple je pre mňa na prvom mieste. Potom dlho, dlho nič, potom jedlo, zas dlho nič a nakoniec tepláky :-)

Termostat máme nastavený na 22ºC. Ak teplota klesne o dve desatiny stupňa, spustí sa kúrenie. Manžel hovorí, že je to trenírková teplota. Mne sa stáva, že mi je zima. Raz na nohy, inokedy na hlavu. Na nohy mám už super papuču, na hlavu uštrikujem čiapku :-)





  • Začal nám čas sledovania zápolenia športovcov na olympiáde. Dnes sme všetci čakali na biatlon. Nasťa nemala svoj deň, prekvapila Paulína Fialková. Nuž, a mne urobila radosť Veronika Vítková. Patrím medzi tých, ktorí stále nedokážu oddeľovať slovenských a českých športovcov. Moji sú jedni i druhí :-)
  • V piatok som slzy ronila pri otvorení olympiády. Celé sa to nieslo v duchu mieru, ohľaduplnosti, priateľstva ..., ale skutočnosť je úplne iná. Ani počas olympiády nie je svet pokojný. Izrael zaútočil na Sýriu, tá im zostrelila stíhačku. Prečo?
  • Na Slovensku vypukla epidémia chrípky. Vraj ide o vírus, na ktorý nie sme dostatočne pripravení. V bezpečí nie sú ani tí, ktorí sa dali očkovať. Tak pozor, nech sa so slečnou chrípkou nezrazíme :-)
  • Ponožky na nohách počas spánku zabezpečujú teplo a tak pozitívne ovplyvňujú celé telo, vrátane mozgu.  Teplo rozšíri cievy, zníži sa krvný tlak a mozog môže relaxovať :-) Ponožky by mali byť z prírodných materiálov (bavlna, vlna), mali by byť voľné a bez gumy. Vraj aj tradičná čínska medicína je za nohy v teple. Východní liečitelia veria, že chladné nohy narúšajú normálny obeh pozitívnej energie v našom organizme. Vyskúšame? Ja isto!
  • Dnes som si na FB prečítala o našich dvoch mladých ženách, ktoré sa živia zaujímavými prácami. Jedna z nich síce vyštudovala medzinárodné vzťahy, ale na Horehroní má Čučoriedkovo - pestuje čučoriedky, darí sa jej a živí sa tým. Druhá Slovenka vyštudovala masmédiá na VŠ, ale pletie obrie deky a robí nábytok z paliet. Aj ju to uživí. Ja fandím takýmto mladým ľuďom, len neviem, či je pre našu spoločnosť výhodné poskytovať vysokoškolské vzdelanie a nemať z toho osoh. Naše školstvo, a to nielen vysokoškolské, je podľa mňa na dne. Zachráni ho ešte nejaká reforma, či reforma reformy? Pokiaľ ju budú robiť ľudia, ktorí sú len odborníci od stola, bez rokov reálnej praxe v škole, nie! Som skeptik?
  • U nás je cestovanie vlakom pre dôchodcov zadarmo. Ja som dôchodkyňa už piaty rok, ale ešte som to nevyužila. Teraz sme sa s Lenkou rozhodli, že sa spolu niekde vyberieme na výlet. Ak som nemala 62 rokov, dôchodcovský vek, musela som mať potvrdenie o poberaní dôchodku, aby mi železnice vystavili preukážku. Ja mám už 63 preč, teda je jasné, že som dôchodkyňa, ale potvrdenie musím doniesť. Podľa mňa by stačilo preukázať sa občianskym preukazom (tam je dátum narodenia) pri kúpe lístka. To isté na telekomunikáciach: Manžel má 66 rokov, 5 rokov je už na dôchodku (išiel o rok skôr), ale len teraz bol žiadať o úľavu na koncesionárskych poplatkoch (vraj 50%). Ale kdeže, doneste potvrdenie o poberaní dôchodku. To je byrokracia! Kto rozhoduje takto "kompetentne, odborne a múdro"?
  • Ešte raz sa vrátim k ovociu kumquat. Polovicu z toho mála, čo som si kúpila, som nechala  dozrieť. To aby som zistila, či jeho chuť bude lepšia. Bohužiaľ, ani teraz nebolo chutnejšie. A nepáči sa mi, že v malých plodoch je veľa jadierok, ktoré jediné nie sú jedlé:

zjedla som, aj horkú chuť mám rada, ale viac nekúpim

  • Dnešný príspevok je chudobný na foto, tak ešte krátke video od Miška (ak pôjde):

  • A z internetu jeden krásny obrázok:


Čaj pred piatou:


čierny Hawaii cocktail, už mi dochádza



Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

5 komentárov:

  1. Pretty pink on your knitting needles, Daniella.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dani, dnes to bylo opravdu pestré. Se zájmem jsem si vše přečetla.
    Jeden můj poznatek - v zimním období do postele v bavlněných ponožkách.
    Lépe se mi usíná.
    Už se těším na obrázek hotové čepice. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Je tady tolik podnětů, že se asi nevyjádřím ke všemu. Co se týká teploty v bytě, já topím a spát jsem zvyklá ve vytopeném pokoji. Mám tu pokojovou teplotu 24°C a zdá se mi to dobré. Nižší teplotu bych nechtěla. ...
    Také v ČR se šíří chřipka, jak slyším z médií, naše doktorka nabízela očkování, já jsem se nenechala očkovat. Jednou jsem to udělala a nebyla jsem spokojená. ...
    Školství je kapitola sama pro sebe, jednak je to na celý obsáhlý článek, ale myslím, že vše se rozjelo tak, že nějaké záplatování to nespraví. Co bylo dobré, mnohé bylo šmahem zamítnuto, teď po mnoha letech se k některým věcem zase vracíme, jako bychom objevili Ameriku. A jak píšeš, že vysokoškolačka pěstuje borůvky (čučoriedky) nebo ta druhá vyrábí nábytek z palet. To je zase věc! To mohu dělat možná i se základním vzděláním, buď si tyto ženy špatně vybraly studijní zaměření, nebo v současné době nemají práci, tak to překlenuly touto činností, ale jinak to nechápu. Jistě, jsou lidé, kteří jsou schopni dělat na to sáhnou, někdo je nepoužitelný. Neznám podrobnosti k těmto ženám, takže můj úsudek nemusí být správný. Ovšem studovat asi 5 let VŠ, učit se, mnohdy po nocích, ke zkouškám, absolvovat x zkoušek, seminárek a zápočtů... , prostě všechny ty nervy a pak pěstovat čučoriedky, tak tady opravdu něco nehraje. Bylo by dobré, kdyby se k tomu vyjádřilo více lidí. ...
    K cestování důchodců: Vím ze sdělovacích prostředků, že na Slovensku mohou důchodci cestovat zdarma a můj osobní názor je, že je to správné! Je to určitá úcta k lidem, kteří už odevzdali státu svůj díl práce a stejně někteří už moc cestovat nemohou, myslím ze zdravotních důvodů, spíše možná jedou za rodinou. U nás to není, tak můžeme tiše závidět. Ale k tomu potvrzení: Také mi to připadá podivné, nosit opakovaně potvrzení, já bych spíš myslela, že důchodci by měli mít nějakou průkazku, třeba na čip, jejíž vydání je ověřeno výměrem důchodu. Bylo mi totiž řečeno, že ne každý, kdo dosáhl důchodového věku, ten důchod má. A pokud Na Slovensku platí, že důchodci cestují zadarmo, musí se ověřit, zda důchod vůbec pobírají. Nevím, jak to na Slovensku funguje v praxi, ale pokud někdo cestuje častěji a pokaždé by měl donést potvrzení, to ho spíše odradí. ...
    A na závěr mého příspěvku: To video i fotky podvečerního čaje jsou báječné. Zdraví Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Liebe Daniela,
    das wird ein wunderschöner Pullover, die Farbe gefällt mir sehr !
    Sei lieb gegrüßt von Carmen

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danka, smutné, aj poučné úvahy. Vere chrípka sa nevzdáva, aj u nás doma už uložila do postele muža, zatiaľ...s tými teplými nohami tomu verím. Ja spávam v ponožkách už veľa rokov, dokonca aj v lete, čo nevie môj muž pochopiť :))) bez ponožiek by som hádam ani nezaspala, treba využiť cestovanie vlakom keď sa ti dá, ja som vlakom necestovala už 10 rokov, stále si hovorím už tento rok pôjdeme niekam vlakom ale to sú len také plány...pekný večer

    OdpovedaťOdstrániť