utorok 20. februára 2018

Makadamové orechy

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Dnes sa mi podarilo aj vyšívať:



Cítim sa dosť dobre. Myslím si, že nemám chrípku. Mám problém so záchvatmi kašľa. Trápia ma asi raz za hodinu, ale poriadne. Po záchvate som vysilená, utrápená. V pravom oku mi praskla cievka, mám ho podliate krvou. Žeby čierny kašeľ? Ten som mala ako dieťa a pamätám si, že som dlho nechodila do školy. Môže sa dostať viackrát? Á, to nieeee, som zdravá!

Jesť mi chutí, som zdravá. Zato manžel neje od piatka. Vraj nemá na nič chuť. Toto ja nikdy nepochopím. Mne môže byť čokoľvek, ale jesť môžem vždy :-)

Dnes som mala chuť na niečo špeciálne. V mojej dobrej skrýši som našla makadamové oriešky. Ani neviem, kedy som ich kúpila, ale určite už dávnejšie :-)




Makadamové oriešky sa pestujú v Austrálii. Kvitnú a rastú podobne ako gaštany:





Makadamové orechy sú náročné na pestovanie a na spracovanie. Veľmi tvrdá škrupinka sa ťažko lúpe a orechy sa musia pred konzumáciou tepelne upraviť. Práve toto sú dôvody, prečo sú tieto chutné a zdravé oriešky drahé. 

Oriešky sú bohaté na esenciálne mastné kyseliny, stopové prvky a rôzne vitamíny. Viac o tom si môžete prečítať na týchto odkazoch:


Z makadamových orieškov sa lisuje olej, ktorý má význam aj pre kozmetiku. Bráni poškodeniu bunkových membrán. Vďaka spojeniu zinku a nenasýtených mastných kyselín je vynikajúcim prostriedkom na zjemnenie a zvláčnenie pokožky. Udržuje ju hebkú, pružnú a mimoriadne elastickú. Práve preto je obľúbený na starnúcu pleť. Tento regeneračný olej sa vynikajúco rozotiera a absorbuje. Používa sa teda aj na masáže. Je vhodný aj po poškodení pokožky úrazom, či popálením. Má totiž schopnosť pleť hojiť a regenerovať.



Dnes som si urobila liečivý zázvorový čaj s citrónom a medom:








Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

5 komentárov:

  1. Pekná, jarná výšivka ... Makadámové oriešky som ešte nejedla ... budem to musieť napraviť ... vyzerajú chutne, ako čaj čo si si pripravila v peknej šálke ... :) Keď som chorá. tiež mi vôbec nechutí jesť ... vtedy len spím a spím ... Prajem manželovi skoré uzdravenie ... a tebe vlastne tiež ... Vysiľujúci kašeľ tiež nie je sranda ... Skúšala si si urobiť domáci bylinkový sirup od kašľa ?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Macadamia nuts are very expensive here! My husband is from Hawaii -- his family sends them to us... lucky! :) I make macadamia and white chocolate cookies.

    Honey-Ginger-Lemon tea is very yummy. Sometimes I prefer just honey and lemon though.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danielka, ty už privolávaš jar aj výšivkou. Dobrý tip na makadamový olej. Rozmýšľam, či som niekedy jedla tieto orechy? Asi skôr nie, ale taký koláčik z nich s bielou čokoládou , ako robí roseyi, môže byť dobrá vec.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Rýchlo sa uzdrav, Danka. Makadamové oriešky som veru ešte nejedla. Príjemný deň prajem

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Také přeji brzké uzdravení oběma. Se zájmem jsem si přečetla článek o makadamových oříšcích. Ještě jsem je nikdy nejedla. A jarní výšivka je moc pěkná. M.

    OdpovedaťOdstrániť