nedeľa 4. februára 2018

Nekonečné pečenie

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Vyšívala som málo:



Skúšam novú rúru na pečenie. V starej rúre som napiekla rýchlo, ale ak som mala hrubšie cesto, napríklad bábovka, kým mi vnútro upieklo, vrch a spodok mi spálilo. Tak som bábovky radšej ani nepiekla :-(

Ešte pred Vianocami som skúšala piecť rožky v novej rúre. Rožky boli síce dobré, prepečené a pritom nespálené, ale pečenie trvalo akosi pridlho.

Celý január som rúru nechala na pokoji. Dnes som najskôr piekla pstruhy. Tie sa mi upiekli celkom rýchlo, ale veď ryba veľa času nevyžaduje.

na masle, soľ a rasca


pstruh bol výborný
Potom som sa dala do pečenia v tejto forme:


už vymazaná herou a vysypaná hrubou múkou

Cesto podľa môjho receptu - 1 šálka polohrubej múky, 1/2 šálky kryštálového cukru, celé vajce, škoricový cukor, vanilkový cukor, nasekané lieskovce, kypriaci prášok do perníka, 1 kyslá smotana, lyžica kakaa, dve lyžičky mandarínkovej marmelády, 1/2 šálky repkového oleja. Všetko som zmiešala a na zriedenie pridala mlieko (asi dcl)





Piekla som na 180ºC, počas pečenia som veľakrát skúšala ihlicou vnútro a stále bolo riedke, neupečené. Bola som z toho už nervózna. Piekla som necelé 2 hodiny! Zo starej rúry by som vytiahla už len uhlíky :-)

Očistila som dve jablká a dve hrušky a dala ich rozvariť:

nakrájala som na malé kúsky, pridala šťavu z pol citróna a lyžičku cukru
 vyklopilo sa mi veľmi pekne, ale zabudla som odfotiť, bola som zvedavá na vnútro :-), prepieklo sa :-)
vrch mal trocha chrumkavú kôrku, ale keby sme mali doma čokoládu
(to sa u nás nestane, ak ju pred manželom neschovám),
myslím si, že by poliatim povrch zmäkol

na oko nevzhľadné, ale hlavne, že chutilo :-)
Rúra má možnosť pečenia hore a dole, čo som použila (odporúča sa v návode) a má aj možnosť prúdenia teplého vzduchu, to vyskúšam nabudúce.

Vie mi niekto poradiť, ako na to? Nechce sa mi veriť, že na pečenie treba taký dlhý čas, zrejme to len neviem :-(

Môj čaj:





Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

13 komentárov:

  1. Danka,myslím že s to mala moc vysoko v rúre. V takejto forme si daj mriežku na prvé vodítko zdola. Rúru si najprv zohrej na tých 180 st. a malo by sa to upiecť tak za 45 min. V návode je isto tabuľka, ktorá Ti pmôže kde aké cesto a čo máš na koľko st. piecť a na ktorom vodítku. Poznám tátu tortúru pečenia pri výmene šporáka...hahaha ja čo som dobrá cukrárka som zrazu nevedela piecť. Poctivo som študovala všetky gombíky a značky na nich aby som sa nepomýlila čo zapnem. Teplovzduch kým neprídeš na normálne pečenie ani neskúšaj. Držím palce !

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Prikláňam sa k rade od Márie ... túto formu na najnižšie "poschodie" ... Tiež tam pečiem bábovky ... ostatné plechy a plechové formy na druhej priečke odspodu. Ja som rúru, teda celý sporák tiež menila pred pár rokmi a veru mi trvalo, kým som si zvykla ... Neboj, chce to cvik a trpezlivosť ...
    Obrázok sa pekne rysuje, koláčik vyzerá veľmi dobre ... pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. moc hezká vyšivka také jsem kdysi vyšivala ale jen nějaké malé věci...maj sa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Your embroidery is looking pretty, Daniela:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. My máme starší kombinovaný sporák, takže se v nových nevyznám. Já jsem teď měla rybí dny .. kapra a další den file.. se pstruhem mi děláš chutě. Krásná klasika ta výšivka, už jsem zvědavá.
    Hezký nový týden. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. také mám horkovzduch - bábovky a podobné peču na první od zdola, dávám okolo 200 stupnů a zapínám horkovzduch (dávám při proudění vzduchu vždy vyssí teplotu) a upeče se mi vždy vše rychle.....

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Daniela, skús rúru nabudúce poriadne vyhriať, zo začiatku piecť na 200 stupňov a až keď sa cesto zodvihne, znížiť teplotu. V mojej rúre by som si takéto cesto na 180 asi netrúfla, len na 190. A neotvárať zbytočne rúru, za takých 40-45 min to bude upečené. Ale, samozrejme, nie je rúra ako rúra, treba to najlepšie nastavenie metódou pokus-omyl zistiť :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Danka,
    som zvedavá na výšivku :-)
    Ja pečiem bábovku na strednej koľajničke a cca 50minút, posledných 10 minút prikryjem bábovku alobalom a tak dopekám, zatiaľ vždy sa vydarila. Kameninové formy dávam ale na spodnú koľajničku a pečiem pri 190°C. Horkovzdušnú nepoužívam, zdá sa mi v nej cesto veľmi vysušené...
    Verím, že čoskoro budeš ovládať finty aj na tej svojej novej rúre.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Zkusila bych napsat svůj názor. Myslím, že nová věc se má vyzkoušet, jistě je v záruce, kdyby něco nebylo v pořádku. Já mám doma kombinovaný sporák s elektrickou troubou, ale také mi chvíli trvalo, než jsem na "to" přišla. Je to jiné pečení, než v plynové troubě, ale nyní si ji nemohu vynachválit. A můj přítel, který občas také peče pstruhy nebo maso, také ne. Osobně jsem chtěla horkovzduch, ale moc jsem si ho neoblíbila (zatím). Řídila jsem se radami svých známých a to jsem asi neměla. První bábovka (horkovzduch) se moc nepovedla, totiž nahoře byla hodně tmavá, že jsem to pak odkrojila, ale také uvnitř syrová. Tak jsem se začala řídit návodem ke sporáku, kde mám dvě podrobné tabulky - na pečení těsta a na pečení masa. Já se dívám spíše na těsto a nejčastěji používám vrchní a spodní ohřev. S tím jsem nejvíce spokojená. Pokud peču těsto (koláč, bábovku), vyndám zezadu filtr (při použití horkého vzduchu), to je takové kovové kolečko, mám to tak doporučeno v návodu. Doslova tam stojí, že když tam filtr je, bábovka se nemusí povést. Jinak na pečení masa ho nechávám. Keramické formy já nemám, jen kovové, ale to by nemělo vadit. Já osobně troubu nepředehřívám, to jen výjimečně. Ale troubu zbytečně neotevírám! Je tam okénko i světlo, dovnitř přece vidím. Samozřejmě špejlí nakonec zkouším. Jak tady ženy píší - dolní nebo střední kolejnička... tak to já moc neřeším. Dala jsem tu mřížku tak, aby hlavně vyhovovala výška pekáče nebo bábovkové formy, to je podle mne směrodatné. Ještě řeknu, že bábovku (a peču dost velkou) nastavím teplotu na 170°C a peču asi 50 minut, ale to je třeba vyzkoušet. Pstruhy peče přítel, za 20 minut jsou hotové. Určitě na to přijdeš, ale chce to zkoušet, případně se zeptat.
    Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Danka, ja mám tiež rúru, ktorá ma plno rôznych funkcií, ale väčšinou používam len teplovzdušný režim.Plech dávam presne do prostriedku rúry. Teplovzdušná rúra sa mi osvedčila najviac, pečiem aj chlebík, mám ho upečený tak do hodinky. Asi treba poskúšať všetko čo tvoja rúra ponúka:-). Tá keramická forma je úžasná.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. No, taky koukám, nezdá se mi to, péci tak dlouho! Já mám asi 2 roky plynový sporák s elektrickou troubou a peče mi hned ze začátku výborně, toto bych odhadovala na 180 st. tak max na půl hodiny. No a dávám všechno doprostřed a jsem spokojená, tak vyzkoušej znovu a uvidíš.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj Danka, vidím že tu máš veľa rád ohľadne pečenia...chcela som aj ja prispieť svojimi skúsenosťami ale asi je to zbytočné, každá rúra pečie inak ale určite vkľadaj len do rúry vyhriatej. Ja mám tiež teplovzdušnú ale využívam teplovzduch málo, pečiem najradšej len na klasickom ohreve. Určite prídeš na to ako to bude najlepšie. Výšivka ti pekne pribúda...

    OdpovedaťOdstrániť