pondelok 12. februára 2018

Ruža z Jericha

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Neuveríte, ale zas štrikujem:



Čo to bude, zatiaľ neprezradím. Ale len preto, že o výsledku nemám potuchy. Čo ak sa plán nepodarí zrealizovať a budem musiať párať? 

Cestou od fotografa (bola som sa odfotiť na preukážku na vlak) som na chvíľu vbehla do kvetinárstva. Tam je vždy na čo pozerať :-)

Črepníkové kvety nepestujem. Občas si nejaký kúpim, poteším sa s ním, kým kvitne. Postarať sa ďalej oň neviem a tak u mňa končí. Naposledy som si kúpila modré zvončeky, ktoré ste mohli vidieť aj na včerajšej foto okna a novej čiapky :-)

Túto zimu mávam kvietok na komode v obývačke, ale zvončeky sú také nádherné, že som si ich zobrala do mojej izby, nech sa na ne môžem pozerať pri vyšívaní a štrikovaní. Komoda ostala prázdna a smutná :-(

Kvietky si kupujem pri veľkých nákupoch v HM. Tento raz som si kúpila kvietok v kvetinárstve. Vôbec som ho nepoznala. Zaujal ma farbou svojich lístkov. Keďže si názvy aj tak nezapamätám, ani som ho nehľadala. Až pri platení som sa dozvedela názov: ruža z Jericha.




Doma som sa pozrela na tento zaujímavý kvietok na internete. Je ich niekoľko druhov. Spoločné majú, že rastlinka dokáže vyžiť aj na púšti a to dlhé roky. Bez vody sa schúli do klbka a zoschne. Ak sa vytvoria vhodné podmienky, teda dostane vodu, rozvinie sa do zelenej krásy. Moja ruža má biele končeky.

Ruža z Jericha bola nájdena aj v hrobkách faraónov a údajne aj po 4 000 rokov boli životaschopné. V minulosti sa v rodinách táto rastlina dokonca dedila z generácie na generáciu. Na mexických trhoch sa stále predáva ako diuretikum. Používa sa v rituáloch wúdú, v kubánskom kulte santerie na získanie lásky, šťastia a peňazí :-)

Dočítala som sa, že ruža by sa mala dať do plytkej nádoby s vodou, najlepšie misky. Hocikedy ju môžeme vysušiť a odložiť do skrinky. A keď sa nám zažiada, vytiahnuť ju a dať vo vode rozkvitnúť :-)

Len jednému nerozumiem: prečo som ružu kúpila v črepníčku s pôdou? Mám ju z nej vybrať a dať ju do misky s vodou? Viem, že sa tu nájdu veci znalé kvetinárky a poradia!

Nakoniec sa mi ruža na komodu moc nehodí. Je malá. Radšej si kúpim väčší kvietok a ružu posuniem ďalej:

vľavo je termostat od kúrenia :-)

Dnešný čaj bol neskoro. Zo školy som prišla neskoro a unavená, tak najskôr som si urobila kávu :-)


čínsky harmanček od Maťka
ale nie je v originálnej škatuľke

Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

6 komentárov:

  1. Danka, ja mám tiež ružu z Jericha ... kúpila som ju ako pomerne veľkú guľu usušných, hnedých listov ... naspodku gule sú korienky ... Keď si spomeniem, položím suchú guľu do hlbokého taniera s vodou a ona sa postupne rozvíja, listy sa vyrovnávajú a zelenejú ... Je to fakt zázrak ... Keď ju už nechcem, vyberiem ju z vody a ona opäť uschne ... Tvoja je v zemine asi preto, aby vynikla jej krása pri predaji ... a aby dlhšie ostala "pri živote" To je ale moje veľmi laické vysvetlenie ... možno, že si kúpila takú odrodu ... Takže, keď ju aj dlhšie nepoleješ, nič sa nestane, ruža uschne ale po zaliatí opäť ozelenie ... Dani, maj sa dobre ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďalšou možnosťou tvojej rastlinky v hline je, že to nie je ruža z Jericha ... Vlani som takúto istú kvetinu kúpila Katke a volalo sa to inak ... už nepamätám jej názov ... Lístky ruže z Jericha vyrastajú v ružici, z jedného miesta, nerastú do výšky, skôr do šírky ...
      Joj ... toto sú len moje úvahy ... snáď napíše niekto viac znalý ... :)

      Odstrániť
  2. Mne to pripadá ako nejaký druh tuje :-) ktovie čo to je, som zvedavá. Maj sa pekne a nech sa ruži darí

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danka,
    aj mne to pripomína malú tujku :-)s týmto kvetom nemám žiaľ žiadne skúsenosti, tak držím palce.
    Som zvedavá, čo štrikuješ.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. S tou růží neporadím, sama mám v bytě jen pár květin a takové, které znám. Nejvíce mám afrických fialek, těm se daří výborně a kvetou s malými odmlkami po celý rok. ... To štrikování vypadá zajímavě a myslím, že je dobré i střídat ruční práce. Pletení ti jde výborně. Zdraví Jana

    OdpovedaťOdstrániť