streda 11. apríla 2018

Tamarind indický

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Dosť som premýšľala, či vyšívať na bielu panamu svetlo sivou bavlnkou, alebo na pieskovú panamu bielou bavlnkou. Zvíťazila biela panama:






Tatársky biftek ma doviedol k dovzdelaniu sa o worčestrovej omáčke. Sklamaná som ostala z toho, že zloženie omáčky od Vitany je úplne iné, ako zloženie omáčky od  Lea & Perrins, či od Heinz. 

Najviac som sa čudovala, že jednou zložkou omáčky od Vitany je slivkový lekvár. Prečo práve ten?

Tiež ma zaujal tamarindový extrakt. Čo to je? Nuž, a keď som si prešla pár stránok, všetkému som porozumela :-)

Tamarind Indický (Tamarindus Indica):

Tropický strom napriek svojmu názvu pochádzajúci z tropických oblastí Afriky, odkiaľ sa rozšíril do tropických oblastí juhovýchodnej Ázie. Neskôr sa jeho pestovanie rozšírilo do všetkých tropických oblastí sveta. 

Tamarind je dlhoveký vždyzelený strom s rozložitou korunou, konáre sú previsnuté. Listy párnoperovité zložené, na noc sa skladajú k sebe. 

Z riedkych strapcovitých kvetenstiev na konci konárov (nenápadné červené a žlté kvety), sa vyvíjajú plody – sploštené ohnuté struky dlhé 12 až 15cm. V hnedých strukoch (po dozretí drevnatých) sú tmavé semená, obalené lepkavou dužinou kyslastej chuti. Dužina po dozretí zhnedne a stuhne a po sušení sa oddeľuje od vonkajšej steny. Počet semien je od 1-12. 

Dužina sa dá jesť aj surová – vyjedá sa po rozlomení strukov, avšak väčšinou sa používa ako korenie a základ na prípravu omáčok, čatní, nápojov a pod. Krátko povarená, prípadne ocukrená dužina s vodou sa používa ako osviežujúci nápoj. 

A tu je dôvod, prečo sa u nás používa do worčestrovej omáčky slivkový lekvár. Ono totiž, chuť zrelých plodov tamarindu pripomína chuť slivkového lekváru :-)

všetky foto: zdroj internet
















Kto si chce prečítať, ako toto ovocie prospieva nášmu organizmu, aké minerály a vitamíny obsahuje, kliknite si na tieto odkazy: 

Mám ešte niečo z histórie. Tamarindový strom je opradený množstvom povier. V 18. storočí nosili Briti v indickej oblasti Goa čerstvý tamarindový struk v uchu ako ochranu pred zlými duchmi. Domorodí obyvatelia ich preto volali tamarindové hlavy, čo vraj pretrvalo dodnes :-)

Tvrdenie, že pod tamarindovým stromom sa nemá spať, ba ani koňa pod ním priviazať, dodržiavajú obyvatelia tropických krajín takmer po celom svete. Príčinou sú kyslé výpary z opadaných listov, ktoré dráždia dýchacie cesty. Dokonca spôsobujú aj koróziu kovov. S tým súvisí aj skutočnosť, že tamarind je dobrým čističom bronzu, medi a striebra :-)

Pre toto mám rada internet! Stále sa učím! A stále toho viem tak málo :-)


Môj dnešný čaj:


dala som sa na vyprázdňovanie škatuliek, v ktorých je už málo čaju :-)


Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

4 komentáre:

  1. Ahoj, Danko, tamarindový strom neznám, ale podobně, jako ty se učíš na internetu, já se kolikrát učím tady od tebe. A proč ně, když jsi od fochu, jak se u nás říká... máš na to přece "papír". Výšivka se mi líbí, obě látky - bílá i béžová jsou určitě dobrým podkladem. ... a worčestrová omáčka? Nevím, mám ji sice doma, ale moc to nepoužíváme. Osobně by mi nevadilo, jestli Vitana má poněkud jiné složení. Možná je to našimi normami povoleno a pokud mám volbu, tak volím "český výrobek" a nejsem sama. Zdraví Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Posielam pozdravy. :) Výšivka vyzerá ozaj nežne. Tamarind mám aj ja v chladničke a tak od oka ho sem tam capnem do woku pri varení, keďže je často v receptoch ázijských kuchýň. Vedela som, že v Indii ho doporučujú hlavne tehotným žienkam a pri kojení pre jeho priaznivý vplyv na zdravie maminiek a bábätiek. O tamarindových hlavách v Goa som však netušila. :) No viem, že obzvlášt v niektorých častiach Indie si fakt treba vraj dávať pozor na čiernu mágiu. Ja sa síce z toho smejem, ale vraj by mi úsmev zamrzol. Tak, ktovie. :) Každopádne, nemám chuť to autentickejšie skúmať, že či ozaj. :) Veselé jarné tancovanie ihlou po paname. pá.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem, že som nemusela pátrať po nete a všetko o tamarinde som sa dozvedela na jednom mieste ... :) Danka, veľmi pekná, jemná výšivka ... pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Som zvedavá na výšivku...
    Tamarind som videla v obchode, ale zatiaľ nekúpila, ktovie, možno nabudúce ho vezmem na milosť :-)
    Ale bolo to zaujímavé čítanie, ďakujem.
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť