utorok 10. apríla 2018

Worčestrová omáčka

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Dnes som sa pripravila na nové vyšívanie, ale začať sa mi nepodarilo:



Trocha som sa na internete poohliadla po worčestrovej omáčke:

Worčestrová omáčka je tekuté korenie tmavo hnedej farby s dlhšou trvanlivosťou. Omáčka má charakteristickú arómu. Do Československa sa začala dovážať okolo roku 1925 ako anglické omáčkové korenie Worcester-Shire-sauce. Omáčku s názvom Worcestershire omáčka, niekedy skrátené na Worcester vyrábala spoločnosť Lea & Perrins od 28. augusta 1837 vo Worcesteri.



Worcester je mesto v anglickom grófstve Worcestershire. Je hlavným mestom tohto grófstva, má asi 93 400 obyvateľov a nachádza sa asi 48 km juhozápadne od Birminghamu a asi 47 km severne od Gloucesteru. Mestom preteká rieka Severn.




Od roku 2005 už nie je firma Lea & Perrins nezávislou spoločnosťou, ale ide o obchodnú známku americkej spoločnosti Kraft Heinz:


Zloženie worčestrovej omáčky: 
kvasný ocot liehový, melasa, sladový ocot (z jačmeňa), pitná voda, cukor, šťava z tamarindu, jedlá soľ, cibuľa, ančovičky, cesnak, korenie, aróma

A teraz niečo zaujímavé: 
Worcestershiresauce nie je právne chránenou značkou, takže ju po celom svete vyrába a pod názvom Worcestersauce ponúka mnoho výrobcov. To znamená, že aj omáčka iného zloženia môže mať rovnaký názov :-(

Keďže som kúpila dve balenia tatárskeho bifteku, dnes sme mali rovnakú večeru, ako včera. Rozdiel bol len v tom, že dnes sme do neho primiešali už aj worčestrovú omáčku. Kúpila som ju v malom obchodíku pri našej škole. Výber žiadny, bola som rada, že mali aspoň od jedného výrobcu, od Vitany:



tak si prečítajte zloženie a porovnajte: voda, ocot, cukor, soľ, víno, slivkový lekvár, zmes korenín, farbivo, rajčinový prášok, arómy, extrakt z čili papriky a cesnaku
Dosť veľký rozdiel v zložení, však? Skúsim vyhľadať aj originál. Nuž, ale večera bola aj dnes výborná :-)


Čaj o piatej:


vyprázdnila som škatuľku



Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

1 komentár:

  1. Danielko, jak píšeš, rozdíl worchester. omáček je opravdu značný. Heinz worchester jsme s Jirkou používali právě do tataráka, což bylo jednou za uherák. I sojovku jsme měli od této firmy.
    Já jsem si po páté dala caro s mlékem ... občas na mě přes okno pěkně svítilo sluníčko. Už jsem zvědavá až začneš vyšívat .
    Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť