pondelok 23. apríla 2018

Zajačia kapusta :-)

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Nevyšívam :-(
Štrikujem:




V lese veľa svetla nie je, ale stačí, aby som aj tam našla jarné kvietky. Práve kvitne zajačia kapustička. Už som aj zabudla, aká je to nežná jemná rastlinka s bielymi kvietkami. Ako dieťa sme  chodievali s rodičmi na výlet do Bystričky (medzi Párnicou a Kraľovanmi). Maminka vždy prežívala hotové muky, lebo sme najskôr museli prejsť hojdacím mostom ponad Oravu. Vtedy som sa tomu čudovala. Dnes, keď aj ja trpím nejakou tou fóbiou, som ju pochopila :-)

Hneď za mostom sme prešli na úzky chodník. Z jednej strany zráz do rieky a z druhej strmý les. A všade zajačia kapustička, mňam :-)

Moje spomienky sú nenávratné, pretože most a chodník už dávno neexistujú :-(

Skutočný názov pre túto rastlinku som si musela vygoogliť :-)







Kyslička obyčajná - Oxalis acetosella  - obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá sa nachádza vo všetkých jej častiach.  

Kyslička kvitne v apríli a máji. Kvety sa otvárajú ráno, zatvárajú sa vo večerných hodinách a v období pred dažďom a chladom. 

V minulosti sa využívala v ľudovom liečiteľstve pod názvom „zajačia kapusta“. Rozdrvené čerstvé listy sa prikladali na rany a tiež sa z nich vyrábal osviežujúci nápoj, ktorý mal protiskorbutové a protihorúčkové účinky. 

Využívaná bola i ako protijed pri otravách arzénom a ortuťou a tiež vo farbiarstve ako čistiaci prostriedok. 

Listy tejto byliny majú výraznú kyslú chuť, čo sa odráža i v slovenskom názve. Lákajú k osvieženiu najmä deti. Ich častá konzumácia vo väčšom množstve však vhodná nie je – v nich obsiahnutá kyselina šťaveľová môže poškodiť obličky a spôsobiť otravu, ktorá sa prejavuje prítomnosťou cukru a šťaveľanu vápenatého v moči. 

A vraj sa pestuje sa i v záhradkách ako ozdobná rastlina. To som zatiaľ nevidela :-)


Dnes som čaj vymenila za studenú kávu:





Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

8 komentárov:

  1. Túto rastlinku poznám pod názvom kyslička ... Zajačia kapustička, to sa mi páči viac ... :) Oj, koľko krásnych kvietkov rastie v lesoch ... Dani, maj pekné dni ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento kvietok nepoznám, i keď na potulkách lesom soj ju videla nespočetnekrát, ďakujem za info, najbližšie ochutnám :-)
    Štrikovanie Ti ide Danka pekne od ruky.
    Kávička bola chutná?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já si na tuto rostlinku vzpomínám z dětství, říkalo se jí zaječí zelí. Takže podobně jako u vás. Ale kvést jsem ji asi neviděla, to je dobrý snímek.
    Štrikuješ velmi pěkně a dost rychle to přibývá. Takže i kávičku si občas dáš? Ahoj, Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zajačia kapustička to je hezký název pro takové kytí. Rostlinku znám z lesa, vždycky se mi líbila, ale nikdy jsem ji netrhala, natož jedla - nevěděla jsem, že je to možné. Kafíčko vypadá lákavě.
    Papa Danielko.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zajačia kapusta?...po prečítaní nadpisu som bola zvedavá o čo ide...a to je oxalis, ktorý mám posadený v kvetináči. Akurát na zimu cibuľky vyberiem a odložím do garáže. Cez leto sa vždy krásne rozrastie a vyplní celý kvetináč, vyzerá to veľmi dobre . Nuž ani som nevedela, že doma mám zajačiu kapustu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. The oxalis flower is pretty but it is considered a weed here in Australia, I think because it is an introduced species which tends to take over a garden.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. We have a native wild variety called "wood sorrel" here in the USA. It has little yellow flowers. I pick a few for a snack! :D The little seed pods remind me of pickles. Oxalis triangularis is a popular houseplant. I have both green and purple plants in separate pots. They go dormant occasionally (over winter for me) but will come back easily when the weather is warm! I have to hide them in a closed room because they are toxic to cats~

    OdpovedaťOdstrániť